KESJULY18

2018-07-14 10:37:58
Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά αλλά το άναμμα μιας φλόγας

Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά αλλά το άναμμα μιας φλόγας


ΤΗΣ ΜΥΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ* 

«Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά αλλά το άναμμα μιας φλόγας»

 Δανείζομαι τη φράση του Ιρλανδού ποιητή William Butler Yeats ως αρχή του εν λόγω άρθρου μιας και τις τελευταίες μέρες οι συνεχείς αναφορές περί «εξορθολογισμού της εκπαίδευσης» παραπέμπουν σε μια εκπαίδευση-κουβά που πρέπει να γεμίσει μόνο ποσοτικά (π.χ. περισσότερες ώρες/χρόνος διδασκαλίας οι εκπαιδευτικοί, καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα οι μαθητές) χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον ή να γίνονται αναφορές στο κατά πόσο το «γέμισμα» αυτό θα είναι και ποιοτικό. Με άλλα λόγια τις τελευταίες μέρες φαίνεται η εκπαίδευση να αποτελεί υποτομέα κυρίως οικονομικής πολιτικής παρά τομέα κοινωνικής πολιτικής.

            Το πιο πάνω επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις δηλώσεις των πολιτικών ιθυνόντων οι οποίοι, μεταξύ άλλων, επικαλούνται ως επιχείρημα τις περιπτώσεις άλλων χωρών όπου οι εκπαιδευτικοί αμείβονται λιγότερο ενώ εργάζονται περισσότερο. Από τις αναφορές όμως αυτές απουσιάζει μια σημαντική συνισταμένη: το συγκείμενο των χωρών αυτών. Σύμφωνα άλλωστε και με τον Sadler αν θέλουμε να συγκρίνουμε διαφορετικά συστήματα εκπαίδευσης θα πρέπει να πάμε έξω στους δρόμους και στα σπίτια των ανθρώπων και να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε την αόρατη, άυλη πνευματική δύναμη, η οποία υποβαστάζει ένα πετυχημένο σχολικό σύστημα. Επομένως η απλή αναφορά  στα «στοιχεία της Εσθονίας και Σλοβενίας που είναι χώρες με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις» είναι εντελώς παραπλανητική αφού δεν δίνονται οποιαδήποτε άλλα στοιχεία για τα εν λόγω εκπαιδευτικά συστήματα και κυρίως για το συγκείμενο των χωρών αυτών.

    Πάμε τώρα σε ένα άλλο επιχείρημα το οποίο ακουγόταν και ακούγεται συχνά από τα στόματα των πολιτικών ιθυνόντων και αφορά τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών και μάλιστα σε σχέση με τα χρήματα που ξοδεύονται στον τομέα της εκπαίδευσης. Και φυσικά στο επιχείρημα αυτό δεν απουσιάζουν αναφορές σε διεθνείς έρευνες όπως είναι η έρευνα PISA. Στο σημείο αυτό δε θα προβώ σε κριτική της εν λόγω έρευνας ούτε και των άλλων διεθνών ερευνών. Άλλωστε για τις κριτικές των διεθνών ερευνών γενικότερα έχει χυθεί πολύ μελάνι. Εγώ θα ήθελα να παραμείνω στη συμμετοχή της Κύπρου στις διεθνείς έρευνες –καλώς ή κακώς- και στα χαμηλά αποτελέσματα των μαθητών. Και το ερώτημα είναι το εξής: ενώ οι πολιτικοί ιθύνοντες τις επικαλούνται για να στήσουν στον τοίχο κυρίως τους εκπαιδευτικούς ως προς τα χαμηλά αποτελέσματα των μαθητών, οι ίδιοι ως υπεύθυνοι χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής πώς τις αξιοποίησαν; Πώς χρησιμοποίησαν τα όποια αποτελέσματα ως μέσο ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να δοθούν οι όποιες χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν τις όποιες αλλαγές; Υπάρχει εκείνος ο μηχανισμός του υπουργείου ο οποίος να αξιοποιεί τα αποτελέσματα των διεθνών ερευνών, να προβαίνει σε επιπλέον αναλύσεις και πάνω σε αυτά τα δεδομένα να χαράσσεται η οποιαδήποτε πολιτική; Και ενώ η απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα είναι αρνητική, εντούτοις οι πολιτικοί ιθύνοντες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στις διεθνείς έρευνες ως πολιτικό επιχείρημα, βάζοντας τον εκπαιδευτικό για ακόμα μία φορά στη θέση του κατηγορούμενου.

Η εκπαίδευση λοιπόν ή καλύτερα η παιδεία δε μετριέται ούτε πρέπει να μετριέται μόνο με αριθμούς και οι εκπαιδευτικοί το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Άλλωστε ποιος άνθρωπος που είχε ως απώτερο σκοπό του το κέρδος θα αποφάσιζε να γίνει εκπαιδευτικός πιστεύοντας ότι θα πλουτίσει από το συγκεκριμένο επάγγελμα; Ένα από τα κίνητρα επιλογής του ήταν και παραμένει η παιδαγωγική σχέση. Η εκπαίδευση λοιπόν δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας! Μιας φλόγας που μεταδίδεται από τον δάσκαλο στον μαθητή, ώστε αυτός να εμπνευστεί και να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο!

*Διδάκτορας Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Εκπαιδευτικός


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Χρίστος Πεγειώτης
Sat July 14, 2018, 10:57:36
Η φλόγα μπορεί να ανάψει. Δεν θα κρατήσει για πολύ αν στο κουβά που καίει η φλόγα δεν έχει προηγουμένως χυθεί αρκετή ποσότητα λαδιού!!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016