KESJULY18

2018-07-14 10:19:16
Ποιος φταίει; Ο «λαϊκισμός» και η παραπληροφόρηση για τα «κακά αποτελέσματα/επιδόσεις» μαθητών/τριών

Ποιος φταίει; Ο «λαϊκισμός» και η παραπληροφόρηση για τα «κακά αποτελέσματα/επιδόσεις» μαθητών/τριών


....και η επίθεση ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση 

 ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΒΑΛΑΝΙΔΟΥ*  

Για να κρύψουν την απώτερη πολιτική τους για διάλυση του δημόσιου σχολείου και την αντιδραστικότητα στον τρόπο προώθησης του «αποφασίσουμε και διατάζουμε» -που θυμίζει δικτάτορες και φασισμό- εργολαβικά ο Υπουργός Παιδείας, υπό τι ευλογίες και «θυμιάματα» του Προέδρου  Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου, απού ειράται να επιβάλει πολιτικές μέσα από ένα οχετό παραπληροφόρησης για το ρόλο και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ποντάροντας στη γενική αγωνία και επιθυμία οι μαθητές/τριες μας, οι νέοι/ες μας να έχουν επιτυχίες και να προοδεύουν και στον τόπο τους  και διεθνώς.

Έχουν παρεκτραπεί πολλοί σχετικά με το «επιχείρημα» ότι η Κύπρος έχει «υψηλές δαπάνες στην εκπαίδευση» και «κακά αποτελέσματα». Επικαλούνται κάποιες «διεθνείς έρευνες», τύπου PISA, οι οποίες δεν αποτυπώνουν την «ΑΞΙΑ» γενικά του μαθητή και του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά την ικανότητα παιδιών μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων,  σε μια δεδομένη στιγμή να απαντήσει ορθά σε κάποιες ερωτήσεις στη γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες,. (Και έχουν γραφτεί πολλές κριτικές από εγνωσμένου κύρους παιδαγωγούς ανά το παγκόσμιο για το πώς χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα PIS A/OECD)  Προφανώς, η αξία και η ποιότητα ενός εκπαιδευτικού συστήματος δεν κρίνεται από το αποτέλεσμα σε διεθνείς εξετάσεις, αλλά κρίνεται από το γενικότερο αποτέλεσμα της γενικότερης μόρφωσης που αποκτά ο μανθάνοντας μέσα στο σχολείο, εντός και  εκτός της τάξης, μέσα από τα μαθήματα, τις σχολικές δράσεις και εκδηλώσεις (θέατρο, μουσική, εκδρομές, συζητήσεις, γιορτές για διάφορες επετείους/θρησκευτικ ές κ΍ π). 

Αλλά ακόμη και αν πάρουμε ως «μέτρο και κριτήριο» τις επιδόσεις των μανθανόντων σε Διεθνείς Εξετάσεις, τότε θα πρέπει να κριθεί, να επικριθεί και να κατηγορηθεί το Υπουργείο Παιδείας και οι για πολλά χρόνια «σύμβουλοι» του, και όσοι είχαν/έχουν ευθύνη για προώθηση/παρακολούθηση της πολιτικής του, εντός και εκτός Υπ.Παιδείας –Παιδαγωγικού Ινστιτούτου! 

Το Υπ.Παιδείας και Πολιτισμού, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (!!!), «κάποιοι» πανεπιστημιακοί και «κάποιοι» δημοσιογράφοι προσπαθούν να προωθήσουν ότι για όλα τα κακά της εκπαίδευσης φταίνε οι εκπαιδευτικοί και θα πρέπει να «τιμωρηθούν». Η παραπληροφόρηση και προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης ποτέ δε προωθείται στη βάση της αλήθειας αλλά της «παραμορφωμένης» αλήθειας-αυτών που έχουν αναλάβει εργολαβικά την αποδόμηση του «στόχου» τους –και σε αυτή την περίπτωση την αποδόμηση των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Και το πιο τραγι κό αντί να μελετούν και να διορθώνουν τα λάθη στην εκπαιδευτική τους πολιτική, προσπαθούν να τα «καλύψουν-κρύψουν» με την οργάνωση της εκστρατείας δυσφήμησης και επίθεσης ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση/σχολεία.

Θα δώσω μερικές «απλές» πληροφορίες για να γίνει κατανοητό σε όσους το δυνατό περισσότερους για το «ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ», προσπαθώντας εν συντομία να απαριθμήσω τα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού μας συστήματος-σχολείων για να «αναδειχθούν» οι αίτιοι και φταίχτες για την πορεία του και να ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ, αναλόγως!

  1. Η Εκπαιδευτική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Ε/Κ κοινότητα–μετά το 1965-έτος ίδρυσης του Υπ.Παιδείας- εγκρίνεται από το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν ΜΟΝΟ Ελληνοκύπριοι! Ο Υπ. Παιδείας (υπό τις ευλογίες Αρχιεπισκόπου) έχει τον τελευταίο λόγο στο τι θα προταθεί στο Υπ.Συμβούλιο για να εγκριθεί. Και σε αυτή  τη διαδικασία εμπλέκεται και η Βουλή! 

Ο Υπ.Παιδείας με «τους συμβούλους του», εκτός και εντός Υπουργείου Παιδείας «επιλέγει» και πρώτος «εγκρίνει» τα μέλη διαφόρων επιτροπών και αρμοδίων για τις διάφορες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην εκπαίδευση.

  1. Η Εκπαιδευτική πολιτική για τα δημόσια Ε/Κ σχολεία «διαμορφώνεται» και προτείνεται από «ομάδες» πανεπιστημιακών και στελεχών του Υπ.Παιδείας, (Επιθεωρητών) και του Παιδαγωγικού με έγκριση ΠΑΝΤΑ και του  εκάστοτε Υπουργού Παιδείας. Αυτοί έχουν την ευθύνη για:
  • Τη διαμόρφωση και εφαρμογή του Ωρολογίου Προγράμματος-κατανομή ωρών διδασκαλίας των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων
  • Τη διαμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων-και τον τρόπο προώθησης τους από τους εκπαιδευτικούς-περιλαμβανομένης και της παιδαγωγικής τους κατάρτισης/επιμόρφωσης.
  • Το είδος και τη συχνότητα της αναγκαίας επιμόρφωσης και κατάρτισης των εκπαιδευτικών για να είναι ικανοί να φτάσουν το απαιτούμενο επίπεδο για εφαρμογή της εκάστοτε εκπαιδευτικής πολιτικής μέσα στα σχολεία και την τάξη
  • Σημειώνεται ότι η βασική ομάδα πανεπιστημιακών που έχει αναλάβει την επιμόρφωση-κατάρτιση των εκπαιδευτικών ουσιαστικά έχει την ευθύνη-με την έγκριση του Υπ.Παιδείας- για την πολιτική του πώς θα «προετοιμαστούν» οι εκπαιδευτικοί για να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην τάξη και το σχολείο και οι Επιθεωρητές του Υπ.Παιδείας, που έχουν ρόλο στην παρακολούθηση και στήριξη των εκπαιδευτικών. (ορισμένοι από αυτή τη «βασική ομάδα» Πανεπιστημιακών βρίσκεται εκεί πέραν των 20 ετών)

Σε όλη αυτή  τη διαδικασία ο εκπαιδευτικός είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ανταποκρίνεται και να τηρεί τις «οδηγίες» που λαμβάνει από όλους τους ανωτέρους τους. Ως εκ τούτου οι “αρμόδιοι” να ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ όχι αυτοί που είναι υποχρ εωμέ νοι να εφαρμόζουν την πολιτική!

*Παιδαγωγικές Επιστήμες


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Παπαδοπούλου Λιάνα, Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία
Sat July 14, 2018, 18:00:47
Αγαπητή Χριστίνα,θα συμφωνήσω σε ένα ικανό μέρος του άρθρου σου που αφορά στη σύγχρονη συστημική πραγματικότητα, την πολλάκις θύραθεν και άριζα επιβεβλημένη.
1. Ναι στην Ευθύνη των Συμβούλων και αποσπασμένων. Αυτούς, ποιος τους έλεγξε. Πού λογοδοτούν. Στον ένα επιθεωρητή. Άριστοι. Παντοδυναμία εν έτει 2018 ενός ατόμου. Κι ο ένας επιθεωρητής (άτομο),που πιθανότατα να είναι ο άριστος των αρίστων- πού λογοδοτεί? Σε τί Σύστημα Λογοδοσίας? Πού παρατίθεται αυτό το Σύστημα Αξιολόγησης προς πληροφόρησιν?
2. Από την άλλη, πόσα κονδύλια αναλώθηκαν στην Υ.Α.Π. (χωρίς να ευθύνεται για το εξαίσιο έργο που επιτελεί, το διευκρινίζω- δρα κατ'εντολήν) χρόνια και χρόνια και με εντολή ποιών Επιθεωρητών εκδόσεων άχρηστων και παρωχημένων αντιλήψεων "εγχειριδίων" χωρίς να χρησιμοποιηθούν σχεδόν ΠΟΤΕ από τους εκπαιδευτικούς?
3. Πόσο έγκυρο, ΠΡΟΤΥΠΟ, επιστημονικά δομημένο και πρωτοποριακό είναι το υλικό που παράγεται (αν παράγεται που γι αυτό αποσπώνται) από τους Συμβούλους και αποσπασμένους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου επωνύμως? Ποιος ΦΟΡΕΑΣ ελέγχει την Πρωτοτυπία του?
4. Η έρευνα PIS A τυγχάνει εκτός τοπικού συγκειμένου. Εξετάζει Στάσεις και Κριτικές Δεξιότητες που οι μαθητές αποκτούν σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα όπου καλλιεργούνται πολύπλευρα και το Κράτος δεν τους πετσοκόβει ούτε εργαστήρια, ούτε κριτικούς ορίζοντες. Τέτοιες έρευνες δεν κάνουν για κοντόφθαλμα μεταποικιοκρατικά μοντέλα.

Σε όλα αυτά, συμφωνώ και επαυξάνω.
Διαφωνώ Ιστορικά στο στοιχείο του 1965. Από τη δεκάχρονη αρχειακή μου έρευνα στην Ιστορία της Εκπαίδευσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Μαρωνιτική, Αρμενική και Λατική Κοινότητα δι΄εκκπροσώπων της ανήκε δι Απόφασης στην Ελληνική Παιδεία. Από την άλλη ας δούμε τα πράγματα συγκειμενικά. Ο Αρχιεπίσκοπος τότε ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016