KESJULY18

2018-07-13 15:42:44
Σχολείο και Εκπαίδευση ή Σχολείο της υποβάθμισης και της ανεπάρκειας;

Σχολείο και Εκπαίδευση ή Σχολείο της υποβάθμισης και της ανεπάρκειας;


ΤΗΣ ΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΥ*

Εργάζομαι ως δασκάλα στο Κυπριακό δημόσιο σχολείο εδώ και 22 χρόνια. Παρατηρώντας τον διάλογο μεταξύ του κράτους και του συνδικαλιστικού μας φορέα διαπίστωσα ένα μοτίβο να επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ζητούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας το κράτος όμως δεν είναι σύμφωνο. Στο τέλος δέχεται να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά μας ενώ παράλληλα προτείνει καινούρια μέτρα , καινούρια αναλυτικά προγράμματα και θέτει καινούριους όρους στην εκπαιδευτική πολιτική. Οι εκπαιδευτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν καινούρια θέματα, να προσαρμοστούν στις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση προωθεί και υλοποιεί. Το αποτέλεσμα είναι η εκπαιδευτική πολιτική να μην φτάνει ποτέ ή να φτάνει με μεγάλη καθυστέρηση στη βάση των προβλημάτων του κυπριακού σχολείου. Οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες γίνεται η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ κυβέρνησης, εκπαιδευτικών, προσφερόμενης και προσλαμβάνουσας παιδείας δεν αφήνουν περιθώρια για συγκεκριμενοποίηση των προβλημάτων. Συνεχώς οι διαδικασίες αναβάλλονται ή μπαίνουν στην αναμονή. Έτσι τα προβλήματα μας ξεπερνούν συνεχώς. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει επικοινωνία όταν όλα αυτά τα χρόνια είμαστε ως εκπαιδευτικοί συνεχώς θιγόμενοι και αδικημένοι. Όμως η υπομονή μας που καλλιεργήσαμε τόσα χρόνια κατά την καθημερινή εξάσκηση της διδασκαλίας έχει φτάσει στα όρια της. 
Ένα ερώτημα που απασχολεί ίσως και σε καθημερινή βάση εμάς τους εκπαιδευτικούς: Γιατί άραγε ο κόσμος δεν νιώθει ο ασφάλεια με το εκπαιδευτικό σύστημα; Στα 22 χρόνια υπηρεσίας μου παρατηρώ τις αντιφάσεις. Ο εκάστοτε υπουργός ασκούσε δημόσια κριτική στους εκπαιδευτικούς αντί να δημιουργήσει συνθήκες επικοινωνίας και διαλόγου στα πλαίσια έγκυρων επιστημονικών αρχών.
Το μεγάλο ερώτημα. Πως θα νιώσει ο κόσμος ότι τα παιδιά του θα πάνε σχολείο και θα ακολουθήσει η χρονιά την πορεία.. εργασίας.. χωρίς κίνδυνο; Μιλούμε για αυτήν την πορεία την οποία οι γονείς μέσα από τα συλλογικά όργανα αγωνίζονται συνεχώς να κάνουν καλύτερη.
Μιλούμε για την επερχόμενη εκπαιδευτική χρονιά και πορεία , για κάθε χρονιά που ως εκπαιδευτικοί μέσω της αγωνιούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα της κοινωνικής και επιστημονικής προόδου , το χάσμα των γενεών, όλες τις εξελίξεις, τα νέα προβλήματα, τα νέα ταλέντα, τις νέες απαιτήσεις. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνέχεια και πρόοδο και να συμβαδίσουμε με τις νέες ηθικές πατριωτικές επιταγές. Την ίδια ώρα το κράτος δεν παίρνει την ευθύνη για εξασφάλιση των προϋποθέσεων και συνθηκών για την ασφάλεια στο σχολείο, Το κράτος πιέζει τους εκπαιδευτικούς, επιβάλλει, τιμωρεί χωρίς να παίρνει την ευθύνη για την κατάσταση στο Κυπριακό σχολείο.
Απέναντι σε αυτή την αναλγησία ας δηλώσουμε ως ουσιαστική και απλή έκφραση της σχολικής μας καθημερινότητας. Στόχος μας δεν είναι η αναγνώριση της αξίας του έργου μας μόνο με χρήματα. Εμείς οι εκπαιδευτικοί οι μεσάζοντες για την εκτέλεση των αποφάσεων της κυβερνητικής πολιτικής έχουμε την εικόνα της αυριανής κοινωνίας καθημερινά.
Αν τα τελευταία 20 χρόνια οι έρευνες σχολικών επιδόσεων των μαθητών στην Ευρώπη δείχνουν την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις δεν θα έπρεπε να είχαν προβληματίσει περισσότερο το Υπουργείο; Οι κύπριοι γονείς αναρωτιούνται, παραπονιούνται, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Εμείς οι εκπαιδευτικοί διεκδικούμε αλλά η γνώμη μας δεν μετρά. Ποιος θα αναλάβει να λύσει τα θέματα του σχολείου;
Οι 29 διδακτικές περίοδοι την εβδομάδα γνωρίζουμε όσοι δουλέψαμε 32 περιόδους την εβδομάδα πριν 20 χρόνια ότι σήμερα ισοδυναμούν... 29 με 32. Έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις!! Οι έρευνες λένε παγκόσμια 1 διδακτική περίοδος εργασίας ισοδυναμεί με 4 ώρες εργασίας για τις περισσότερες εργασίες.
Ως εκπαιδευτικοί είμαστε οι πρώτοι αποδέκτες των συναισθημάτων των γονιών και των μαθητών. Πολύ συχνά μας δείχνουν τα τελευταία χρόνια την ανησυχία τους και την αίσθηση του ανικανοποίητου που έχουν. Μήπως φταίμε για όλα όλοι εμείς; Μήπως 22 χρόνια στα σχολεία που εργάστηκα οι εκπαιδευτικοί είχαν προβληματική συμπεριφορά και ήταν ανεπαρκείς;
Ναι βίωσα μεγάλη χαρά κι ευτυχία όταν τα παιδιά κατάφεραν να έχουν αποτέλεσμα συλλογικά γιατί ένιωσα τη δική τους ικανοποίηση και τη χαρά τους. Ναι υπάρχει και είναι πραγματική η γαλήνη και η χαρά των παιδιών, η υπερηφάνεια και η αυτοεκτίμηση που νιώθουν όταν επιτύχουν ένα στόχο μέσα στην τάξη τους.. Το λένε τα παιδιά , το ζωγραφίζουν τα παιδιά , το τραγουδούν τα παιδιά… Ναι το ζούμε αυτό και στις πρόβες που κάνουμε για τα θεατράκια και τα τραγούδια που παρουσιάζουμε για τις σχολικές επετείους οι οποίες γίνονται πολλές φορές σε μη διδακτικό χρόνο, σε ώρες των κενών μας.
Κ. Υπουργέ τα παιδιά είναι οι αθώοι αποδέκτες των κοινωνικών συνθηκών και εξελίξεων που εμείς οι ενήλικες δημιουργούμε. Τα παιδιά εσωτερικεύουν κάθε συμπεριφορά που εμείς τους προβάλλουμε. Σήμερα τα παιδιά έχουν δικαιώματα με τα οποία τα προστατεύονται. Εμείς τι παράδειγμα θα τους δώσουμε αν μείνουμε πίσω από την έδρα Κ. Υπουργέ; Με τα καινούρια μέτρα που προωθείτε πόσο θεωρείται ότι συμβάλλετε στο να νιώθουν τα παιδιά ανένταχτα στο σχολικό σύστημα και κατά συνέπεια στην κοινωνία;
Χρειαζόμαστε ζωτικό χρόνο στην προετοιμασία της διδασκαλίας. Αν τελικά αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος η προετοιμασία των τεχνολογικών και άλλων εποπτικών μέσων θα είναι αδύνατη. Ακόμη είναι ζωτικός ο χρόνος για την συνεργασία των συναδέλφων για τη συνεργασία με τους γονείς οι οποίοι είναι ολοένα και πιο προβληματισμένοι με το μεγάλωμα των παιδιών τους. Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής , η κρίση του θεσμού της οικογένειας αλλά και η εξέλιξη της κοινωνίας με συνέπεια τις αυξημένες απαιτήσεις μόρφωσης για την μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση ( διαζύγια , ανεργία) έχουν φέρει τους γονείς σε μια συνεχή αγωνία για τα παιδιά τους. Χρειάζονται κάποτε καθημερινή στήριξη σε σχολικό χρόνο. Είναι ζωτικός ο χρόνος για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, τα ατυχήματα και τις ασθένειες των μαθητών.
Ο διορισμός περισσότερων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητος αφού υπάρχει ένα σημαντικό σημείο σύγκρουσης ωραρίου στο καθημερινό σχολικό πρόγραμμα. Όταν αρχίζει ή τελειώνει η διδακτική ώρα ο συνάδελφος που κάνει παιδονομία έχει ως καθήκον να είναι στην αυλή ενώ το κλείσιμο της προηγούμενης διδακτικής ώρας και η προετοιμασία της επόμενης διδακτικής ώρας γίνεται από τον ίδιο εκπαιδευτικό. Χρειαζόμαστε υλικοτεχνικές συνθήκες ασφαλείας με κυριότερη την εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού για τη χρήση στους ζεστούς μήνες οι οποίοι στην Κύπρο είναι οι Σεπτέμβριος , Οκτώβριος, Μάιος , Ιούνιος.
Είναι απαραίτητη η επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών από ειδικό προσωπικό (ψυχολόγους ειδικούς δασκάλους, συνοδούς) σε συγκεκριμένα ειδικά προβλήματα και ανάγκες των μαθητών. Τέτοια προβλήματα στις μέρες μας έχουν επισημανθεί και ολοένα επισημαίνονται ως ασθένειες που υπάρχει δυνατότητα σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη και την επιστήμη της ψυχολογίας, να αντιμετωπιστούν.
Ως εργάτες και μεσάζοντες της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής για πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας στόχος μας είναι να εργαστούμε προωθώντας: Την αναγνώριση της αξίας των πολιτών της χώρας. Τη μόρφωση , ενδυνάμωση, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του ατόμου και του συνόλου ως βασικά στοιχεία της Παιδείας. Την ατομική, κοινωνική, επιστημονική πρόοδο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεκδίκησή τους. Τη διεκδίκηση των συνόρων της χώρας μας.
Ο κ. Υπουργός ως διαχειριστής της επίσημης εκπαιδευτικής πολιτικής της Κύπρου οφείλει να δει την επίσημη Παιδεία και το ρόλο των εκπαιδευτικών με σοβαρότητα. Οφείλει να λειτουργήσει και να εφαρμόσει τις επιταγές της Δημοκρατίας και των Επιστημών.
Πότε η Παιδεία θα είναι προτεραιότητα σαν Δημοκρατικός θεσμός, σαν Συνδημιουργία της Μοναδικότητας του Ατόμου, σαν Συνεργασία , Συναδελφοσύνη, Αλληλεγγύη σαν Εξέλιξη του Ανθρώπου και της Κοινωνίας των Ανθρώπων; 

Για αυτό ζητώ και κάνω έκκληση σε όλους  που ενδιαφέρονται για την Παιδεία  του τόπου μας σε όλους που νοιάζονται για τα Παιδιά μας σε όλους που αναγνωρίζουν τις Αξίες της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  σε άμεση κινητοποίηση  προς την υπεράσπιση, την υποστήριξη, την πρόοδο του  ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

 *Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016