KESJULY18

2018-07-12 10:12:41
Πυρ ομαδόν-ενωθείτε γιατί χανόμαστε!

Πυρ ομαδόν-ενωθείτε γιατί χανόμαστε!


ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΣΙΕΚΚΕΡΗ*

Σταθήκαμε, λοιπόν, στην μέση του πουθενά και τρώμε όπως συνήθως απανωτά τα χαστούκια. Ή μοιάζουμε καλύτερα, με εκείνους τους σαχλούς κλόουν σε αμερικάνικες φτηνές κωμωδίες που βάζουν το κεφάλι τους σε μια τρύπα και οι υπόλοιποι τους μπουγελώνουν ή τους ρίχνουν μπουκάλια στο κεφάλι χωρίς να μπορούν  να αντιδράσουν. Εκείνοι οι κλόουν τουλάχιστον ανέχονται τα μπουγελώματα και τα κτυπήματα συνήθως για φιλανθρωπικούς σκοπούς (στις  αμερικάνικες ταινίες πάντοτε). Εμείς τι κάνουμε;

Θα σταθούμε πάλι στην μέση του πουθενά και θα αφήσουμε να αλώσουν τα εργασιακά μας δικαιώματα για άλλη μια φορά; Δικαιώματα που ήταν αποτέλεσμα  αγώνων χρόνων προηγούμενων συναδέλφων μας. Η εκπαιδευτική κοινότητα σε όλες τις βαθμίδες υποφέρει, βάλλεται με μένος από παντού και είναι πραγματικά αξιοπερίεργο γιατί δεν θυμόμαστε να είδαμε τέτοιο μένος την εποχή π.χ. του χρηματιστηρίου ή του κουρέματος ή της οικονομικής κρίσης που θα προσπερνούσε εμάς και θα πήγαινε στους επόμενους ή ακόμα και σήμερα με το γδύσιμο που έγινε και θα γίνει με τον Συνεργατισμό. Σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν ακούστηκαν τόσα μαζεμένα περίεργα. Η αλήθεια είναι ότι οι γνώσεις μου για την σύγχρονη ιστορία της Ζιμπάμπουε είναι ανύπαρκτες και έτσι δεν μπορώ να συγκρίνω. Τόσα πολλά μαζεμένα και ούτε μια πλατεία της προκοπής για να διαμαρτυρηθούμε (λέμε τώρα σε περίπτωση που βγούμε από την μάντρα μας) να μην υπάρχει, αφού ακόμα και κείνη η  ευλογημένη η  πλατεία Ελευθερίας δεν έχει τελειώσει.

Τι να πούμε πια; Από την μια καινοτομία στην άλλη πηγαίνουμε «για το καλό μας» που λέει και ο Μηλιώκας. Μέχρι να αποφύγουμε την μια νάρκη, μπουμ, στα πόδια μας εκρήγνυται η άλλη σε αυτό το ναρκοπέδιο που λέγεται παιδεία ή καλύτερα, όπως λένε και οι σοφότεροι από εμάς «καλό της παιδείας». Έτσι στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είδαμε την ιδέα για εισαγωγή των εξετάσεων στα τετράμηνα μετατρέποντας τους πάντες μέσα σε ένα σχολικό περιβάλλον σε καλοκουρδισμένες μηχανές παραγωγής δοκιμίων και στεγνής γνώσης σε ένα σύστημα που θέλει να κορδώνει και να λέγεται ανθρωποκεντρικό. Είδαμε τον περασμένο Ιούνιο τον εξευτελισμό των σχολικών ελέγχων με το να δίνουμε στους μαθητές δύο  «χαρτούθκια» πριν το τελικό επίσημο με τον βαθμό των μη εξεταζόμενων μαθημάτων και των εξεταζόμενων και τέλος των τελικών εξετάσεων. Από την άλλη, μου έτυχε να δεκτώ φραστική επίθεση από γονιό που ισχυριζόταν ότι τα παιδιά δεν γράφουν στις τελικές εξετάσεις γιατί ξέρουν εκ των προτέρων την βαθμολογία τους και πόσα χρειάζονται για να περάσουν στις τελικές εξετάσεις. «Πον να βρεθεί η ίσια μας», έλεγε ο μακαρίτης ο παππούς μου «εγιώ να ξιουρίσω τα μουστάτζια μου». Πέθανε με κάτι τεράστιες μουστάκες έτσι προς αποκατάσταση της όποιας απορίας σας προκύψει.

Και τώρα αυτό! Το απόλυτο μπουγέλωμα! Ο απόλυτος λιθοβολισμός προς τέρψης μιας αδηφάγου κοινωνίας που βλέπει τον δάσκαλο και τον καθηγητή σαν  εχθρό … Μιας κοινωνίας που ζηλεύει τους περίφημους δύο μήνες διακοπών αγνοώντας την πραγματικότητα μες στα σχολεία και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας μας. Παίρνουν φωτιά τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης και τα Facebook από δηλώσεις μίσους.. «αν δεν θέλουν να δουλεύουν, να φύγουν και να έρθουν οι επόμενοι», «οι καθηγητές είναι αχάριστοι, τεμπέληδες ….κ.λπ.» Και μετά έρχεται και ο Υπουργός μας που θα μας κάνει να τυπώσουμε φανέλες που να γράφουν «Βring the other one  back» να κάνει τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις που ούτε ολόκληρη η πυροσβεστική υπηρεσία Κύπρου με τη βοήθεια πτητικών μέσων να μην μπορεί να σβήσoυν: «Οι μουσικοί έχουν μειώσεις για χορωδίες και δεν λέμε να τις χάσουν εντελώς αλλά να μειωθούν για χάρη οργάνωσης άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων» ή «οι βοηθοί διευθυντές εργάζονται μόνο 14 ώρες την βδομάδα». Μάλιστα. Στα σχολεία είμαστε και βλέπουμε την δουλειά και τις απίστευτες ώρες που εργάζονται και οι μουσικοί και οι υπόλοιποι συνάδελφοι για να παρουσιάσουν αξιόλογες εκδηλώσεις … περιμένοντας ένα ευχαριστώ από όλους τους φορείς της κοινωνίας που δεν έρχεται ποτέ. Αλλά αυτοί συνεχίζουν άοκνα να εργάζονται και να μαθαίνουν τα παιδιά μας τι σημαίνει μουσική, τέχνη , μάθηση γλωσσών, θέατρο και πολιτισμός… Αλλά όχι ας τα αφήσουμε όλα αυτά για χάριν του πολιτισμού του απογευματινού, όσο για τους βοηθούς διευθυντές τι να πω; Προσωπικά, δεν γνώρισα βοηθό που να κάθεται, συνεχώς τρέχουν και τα καθήκοντα που τους αναλογούν είναι δυσανάλογα με τον χρόνο που τους δίνεται για διεκπεραίωση τους. Τι να πω; Ίσως οι σοφοί μας κανόνισαν για όλους εμάς στα πλαίσια επιμόρφωσης μας μια μαθητεία στο περίφημο κάστρο του Χάρι Πότερ και μας αγόρασαν μαγικά ραβδιά για να κάνουμε ένα τσουφ και ένα τσαφ και όλα να γίνονται σε χρόνο μηδέν..

Όσο για τους απλούς καθηγητές και δασκάλους, τι να πω πάλι; Οι πολλαπλοί ρόλοι που καλείται να φέρει εις πέρας ο σύγχρονος εκπαιδευτικός ποικίλουν από αυτόν του  αστυνομικού, επιπλοποιού, κουβαλητή , βιβλιοθηκάριου, ταμία, καθαριστή και νοσοκόμου. Όλα σε ένα.. και με τις νέες μειώσεις ακόμη λίγο να ακούσουμε καμιά προσφορά του τύπου «πάρτε έναν εκπαιδευτικό και ένα δωρεάν» Τι να θυμηθώ από τον θεσμό του υπεύθυνου καθηγητή ή δάσκαλου , θεσμό που το ίδιο το Υπουργείο αναβάθμισε; Τι έγινε, κύριοι, «παίζω και ξιπαίζω» ; Ξέρετε πόσα καθήκοντα έχει ο υπεύθυνος τμήματος με ποιο σημαντικό το γεγονός ότι τα παιδιά νιώθουν ότι έχουν έναν άνθρωπο δίπλα τους να τα νοιαστεί και να τα βοηθήσει σε ώρα ανάγκης; Ξέρετε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του υπεύθυνου καθηγητή σε περιπτώσεις bullying; Μα, τι λέω, και βέβαια ξέρετε, απλά σε μια κίνηση τύπου tabula rasa προσπαθείτε να τα σβήσετε όλα για χάρη μιας τάχαμου εξοικονόμησης . Και δεν σκέφτεστε πόσα έδωσαν από την τσέπη τους οι εκπαιδευτικοί για την οικονομική κρίση. Δεν νοιάζεστε που υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα μείνουν με την συνταξιοδότηση τους οικονομικά ξεκρέμαστοι. Αυτό είναι το ευχαριστώ. Να γυρευτείτε για εξοικονόμηση στα Golden boys σας, σε αυτούς που μας κούρεψαν και μας έγδυσαν κάνοντας μας άτομα χωρίς αύριο.. σε αυτούς που καλύπτετε να πάτε για οικονομική ενίσχυση.

Συνάδελφοι, δεν σας παρακαλάμε να έρθετε την Παρασκευή, όπου και αν είστε… σας λέμε ότι πρέπει να τσακιστείτε και να έρθετε.. Πρέπει να τσακιστούμε όλοι μας όπου και αν είμαστε και να δώσουμε δυναμικά το παρόν. Ενωμένοι πάνω από ιδεολογίες, συμφέροντα και κομματικές παρεμβολές. Αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη όχι μόνο για μας αλλά και για την επιβίωση του δημόσιου σχολείου. Του σχολείου που εμείς πραγματικά αγαπούμε και θέλουμε να δούμε να προοδεύει με χρηστή διοίκηση και σωστούς λειτουργικούς θεσμούς… Για τα παιδιά μας ρε …….. το!

*Εκπαιδευτικός Μέσης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016