KESJULY18

2018-07-10 13:49:01
Οδηγούν την εκπαίδευση στον Μεσαίωνα

Οδηγούν την εκπαίδευση στον Μεσαίωνα


ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ*

Βάφτισαν εξορθολογισμό την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Είχα αποφασίσει να μην αρθρογραφήσω για την κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες με την πρωτόγνωρη και απροκάλυπτη ενέργεια του ΥΠΠ και της κυβέρνησης και της πρωτοφανούς επίθεσής τους εναντίον των εκπαιδευτικών.

Παρακολουθώντας, όμως, τα τεκταινόμενα και την παραπληροφόρηση, δυστυχώς, να φτάνει στο ζενίθ της, νομίζω ότι έχω καθήκον, όπως κάθε μάχιμος εκπαιδευτικός, να αναφερθώ στα πραγματικά δεδομένα, ώστε να θέσω τα πράγματα στη θέση τους.

Ακούσαμε και διαβάσαμε, για παράδειγμα, «για θεατράκια που κοστίζουν 1 εκ ευρώ», για υπεύθυνους τμημάτων «που κοστίζουν 5 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, για να συνοδεύσουν τους τελειόφοιτους να πάρουν το απολυτήριό τους» και άλλα φαιδρά.

Κατ’ αρχήν να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι δεν είναι απαλλαγές, αλλά παραχώρηση χρόνου σε εκπαιδευτικούς για εκτέλεση συμπληρωματικών προς το διδακτικό τους έργο καθηκόντων.

Αυτά τα καθήκοντα υπηρετούν τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΥΠΠ. Κι’ όμως είναι το ίδιο το ΥΠΠ που τα υποσκάπτει και έρχεται εν μια νυκτί και αλλοιώνει τη μορφή και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου. Δυστυχώς, στο όνομα του εξορθολογισμού, κάποιοι διαλύουν τα πάντα. Και το χειρότερο; Διοχετεύουν ψεύδη παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη, πλήττοντας με τον τρόπο αυτό το κύρος των εκπαιδευτικών.

«Ενισχύεται το σχολείο, με τις αποφάσεις που αυθαίρετα και ετσιθελικά ελήφθησαν, με χιλιάδες ώρες διδασκαλίας», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ανακοίνωνε την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργικού.

Μα καλά, μέχρι σήμερα αυτές οι χιλιάδες ώρες, έλειπαν από το σχολείο και τώρα θα τις εντάξουμε;

Η βελτίωση της διδασκαλίας, είναι ένας άλλος γελοίος ισχυρισμός, για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

Και διερωτώμαστε: Δηλαδή, το σχολείο είναι μόνο η διδασκαλία; Πού πάει το ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό σχολείο, με την ευρύτητα μόρφωσης που πρέπει να παρέχει; 

Όλες οι άλλες δραστηριότητες που καταργούνται με την απόφαση του Υπουργικού είναι ασήμαντες; Και αφού θέλουν να ενισχύσουν τη διδασκαλία, γιατί δεν καταργούν τις αποσπάσεις εκατοντάδων συναδέλφων και να τους στείλουν στα σχολεία; Εισηγούμαι στην ΟΕΛΜΕΚ να καλέσει τους αποσπασμένους συναδέλφους, να αποποιηθούν την απόσπασή τους και να επιστρέψουν στα σχολεία, για να ενισχύσουμε τη διδασκαλία, όπως θέλει το ΥΠΠ.

Να σταθώ τώρα σε κάποιες τρανταχτές ψευδολογίες που αφορούν το εξωδιδακτικό έργο.  Να ξεκινήσω με τον υπεύθυνο τμήματος. Δίδονται οι δυο ώρες, ισχυρίζονται κάποιοι, για να συνοδεύουμε τους τελειόφοιτους μαθητές στην τελική γιορτή να πάρουν το απολυτήριό τους. Αν είναι δυνατόν, το ίδιο το ΥΠΠ δια στόματος του Υπουργού Παιδείας να ισχυρίζεται αυτά τα πράγματα.

Οι συνάδελφοι επιμορφώθηκαν, για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν ως υπεύθυνοι τμήματος, που ειρήσθω εν παρόδω, τον εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ιδρυτή του κόμματος Γλαύκο Κληρίδη και ΥΠΠ τον Ουράνιο Ιωαννίδη.

Μάλιστα, ο θεσμός αξιολογήθηκε και κρίθηκε ως χρήσιμος και άκρως εποικοδομητικός για τη λειτουργία του σχολείου και τη βοήθεια των παιδιών.

Και ρωτάμε:

Από τα καθήκοντα του υπεύθυνου τμήματος ποια είναι η σπατάλη;

-     Η καθημερινή επαφή με τους γονείς;

-     Η τήρηση του φακέλου με όλα τα θέματα που αφορούν τον μαθητή;

-     Η ενημέρωση και αξιολόγηση στο τέλος κάθε τετραμήνου, του καθηγητικού συλλόγου, για την κατάσταση του τμήματος που είναι υπεύθυνος;

-     Οι παιδαγωγικές συνεδρίες για εξέταση της επίδοσης του τμήματος;

-     Η διοργάνωση συναντήσεων με γονείς για συζήτηση προβλημάτων;

-     Η τήρηση του φακέλου επιτευγμάτων κάθε μαθητή;

-     Ο συντονισμός της παιδαγωγικής ομάδας, και άλλα πολλά;

Για την έκδοση του περιοδικού ή τα πρακτικά των συνεδριάσεων που μπήκαν κι αυτά στο μάτι του κυκλώνα τι να πούμε;

Είναι κρίμα ακόμη και δημοσιογράφοι, που γνωρίζουν τι σημαίνει η έκδοση ενός εντύπου, να γράφουν ότι τα περιοδικά και οι εφημερίδες εκδίδονται Μάη, Ιούνη και άρα δεν χρειάζονται οι επιπρόσθετες ώρες.

Η δουλειά είναι κοπιαστική και ξεκινά από την πρώτη μέρα που αρχίζουν λειτουργία τα σχολεία με τη συλλογή υλικού, με το πήγαινε – έλα στα τυπογραφεία και πολλές άλλες διαδικασίες. Άσε που τα πλείστα σχολεία προχωρούν και στην έκδοση εφημερίδων.

Για τα πρακτικά, μια συνεδρία το μήνα καθορίζει ο κανονισμός, αλλά γίνονται πολύ περισσότερες. Κανονικά, αφού δέκα είναι οι μήνες λειτουργίας των σχολείων, έπρεπε με τα λεγόμενα όλων αυτών των καλοθελητών να γίνονται δέκα συνεδρίες.

Όμως, οι συνεδρίες που γίνονται ξεπερνούν τις 20. Οι περισσότερες γίνονται μέσα στον Ιούνιο για την έκδοση των αποτελεσμάτων, τις διαγωγές και οι συνάδελφοι που είναι επιφορτισμένοι με τη συγγραφή των πρακτικών, βρίσκονται στα σχολεία μέχρι και τις 5-6 Ιουλίου, για να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους.  Ας τις καταργήσει, όπως συχνά το αναφέρει ο ΥΠΠ, και ας στείλει υπαλλήλους του Υπουργείου του να κρατούν τα πρακτικά.

Δεν θα αναφερθώ σε άλλα επιπρόσθετα καθήκοντα που είναι πάρα πολλά, λόγω έκτασης του άρθρου.

Θα αναφερθώ, όμως, σε μια άλλη αστήρικτη δικαιολογία που προτάσσει το ΥΠΠ, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Θα αξιοποιηθούν, λέει, σε άλλες δράσεις οι εξοικονομήσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μα ποιες άλλες δράσεις, αφού το θέατρο, οι εκδηλώσεις, μουσικές και άλλες, η έκδοση εφημερίδας και περιοδικού, οι διάφοροι διαγωνισμοί και προγράμματα, εκτός του διδακτικού έργου, θα καταργηθούν;

Σε τελευταία ανάλυση, ανθρώπινο δημοκρατικό σχολείο δεν είναι το σχολείο που παρέχει στείρες γνώσεις. Είναι το σχολείο που δίνει ευρύτητα γνώσεων, διαπλάθει χαρακτήρες. Και σ’ αυτό συνδράμουν σίγουρα οι ποικίλες εξωδιδακτικές δραστηριότητες που προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί, όπως το θέατρο, η έκδοση εφημερίδων, η συνεργασία με άλλα σχολεία, οι επετειακές και άλλες εκδηλώσεις και διαγωνισμοί κ.α.

Τώρα θέλουν να τα καταργήσουν. Κι ας μη μου πει κάποιος ότι δεν θα καταργηθούν. Τα καταργούν με την ετσιθελική πολιτική τους και καλά κάνουν να αντιληφθούν ότι κάτω από τέτοιους εκβιασμούς, κανένας δεν θα δεκτεί να προσφέρει (γιατί περί προσφοράς πρόκειται) οτιδήποτε.

Προκαλώ όλους τους επικριτές μας. Από τον Γεν. Ελεγκτή μέχρι τον ΥΠΠ να ρωτήσουν τους τελειόφοιτους τι θυμούνται από τη σχολική τους ζωή.  Αν το 100% των απαντήσεων δεν αφορούν κυρίως εξωδιδακτικές δραστηριότητες, τότε τα ξαναλέμε.

Να έλθουμε και στο περιβόητο θέμα των συνδικαλιστών.

Κατ’ αρχήν τα στελέχη της ΟΕΛΜΕΚ είναι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί μέσα στα σχολεία και εκτελούν όλα τα καθήκοντά τους. 

Δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές. Μάλιστα μετά από δυο συνεχόμενες θητείες δεν έχουμε δικαίωμα εκλογής για τρίτη θητεία.

Θα μας παρέχουν, λένε, διευκολύνσεις. Ρωτάμε. Η Βουλή και το ίδιο το ΥΠΠ μας καλούν σε πολλές πρωινές συνεδρίες για συζήτηση σοβαρών θεμάτων, γιατί η ΟΕΛΜΕΚ είναι πρώτιστα εκπαιδευτική οργάνωση.  Ποιες διευκολύνσεις θα μας παρέχουν; Θα εγκαταλείπουμε τις τάξεις και θα τρέχουμε στις συνεδρίες; Και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος των μαθητών;

Γνωρίζουν πολύ καλά οι κυβερνώντες ότι το ψευδοκράτος έχει αφήσει ελεύθερους, χωρίς καθήκοντα τους εκπαιδευτικούς συνδικαλιστές που αλωνίζουν την Ευρώπη, με τους Τούρκους συναδέλφους τους και είμαστε εμείς που υπερασπιζόμαστε σε όλους αυτούς τους Οργανισμούς την Κυπριακή Δημοκρατία; Με τη στάση τους μας λένε κι ευχαριστώ για αυτή μας τη δράση που τώρα την τερματίζουν. Αυτό φυσικά εφαρμόζεται και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Με την απόφασή τους αυτή ΥΠΠ και Κυβέρνηση παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις όπως τη σύμβαση της ILO.  Ας μη κρυβόμαστε. Στόχος τους είναι να πλήξουν τη φωνή της ΟΕΛΜΕΚ και να επιστρέψουμε στο Μεσαίωνα. Στόχος τους είναι να κλείσουν τις τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, αλλά δεν το λένε ξεκάθαρα. Τι λένε γι’ αυτό τα κόμματα και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις;

Καταργούν ακόμη τη μείωση του διδακτικού έργου των εκπαιδευτικών με βάση τον βιολογικό παράγοντα, κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Και ξέρετε ποια είναι η ειρωνεία στο συγκεκριμένο θέμα; Η σχετική κλίμακα μείωσης καθορίστηκε ύστερα από εισήγηση του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και οι Φιλόλογοι είχαν ξεκινήσει αγώνα για μείωση του φόρτου εργασίας τους, με απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις. Ότι, δηλαδή, κατακτήθηκε με αγώνες ο νυν Πρόεδρος το διαγράφει με μια μονοκονδυλιά.  Μίλησε κανένας για νεοφιλελεύθερη πολιτική;

Και στη δημόσια υπηρεσία, για παράδειγμα, ο υπάλληλος με 10 χρόνια υπηρεσία δικαιούται 21 μέρες άδεια, ενώ ο υπάλληλος με 20 ή 25 δικαιούνται 29 ή και 30 μέρες.  Άρα υπάρχει διακύμανση ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Και προσέξτε.

Ο έμπειρος εκπαιδευτικός αξιοποιείται σίγουρα μέσα στο σχολείο σε άλλους τομείς, πολύ χρήσιμους για τη λειτουργία του σχολείου, όπως μέντορας κ.α.

Επειδή δεν τολμούν να το πούνε καθαρά, το βάφτισαν εξορθολογισμό, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και ρίχνοντας λάσπη κατά χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Αυτές οι ενέργειες του ΥΠΠ δεν θα περάσουν. Θα αγωνιστούμε, όχι για κεκτημένα ή για «απαλλαγές» όπως αρέσκονται να λένε. Ξεκινάμε έναν αγώνα για προάσπιση του δημόσιου σχολείου. Και σ’ αυτό τον αγώνα καλούμε τους λαλίστατους κατά τ’ άλλα γονείς, καλούμε τους μαθητές μας να συμπαραταχθούν μαζί μας.

Καλούμε τα κόμματα να καταγγείλουν την απαράδεκτη πολιτική του ΥΠΠ και να ενισχύσουν τον αγώνα μας.

Όσοι ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση ένα να γνωρίζουν:

Σχολεία (ούτε Δημοτικά, ούτε Γυμνάσια, ούτε Λύκεια, ούτε Τεχνικές), με αυτά τα δεδομένα, δεν θα ανοίξουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Και την ευθύνη φυσικά δεν θα φέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Σημείωση 1

Κρίμα που ως Νέα Κίνηση στηρίξαμε με σκληρούς αγώνες αυτή τη μεταρρύθμιση.  Τα τίναξαν όλα στον αέρα. Ντροπή.

Σημείωση 2

Εκείνοι που πρέπει να ξεσηκωθούν είναι οι συνάδελφοι από τον Κατάλογο Διορισίμων.  Κοπίασαν, αγωνίστηκαν, έκαναν έξοδα, παρακάθησαν σε εξετάσεις και ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Θα μείνουν πάλι για χρόνια αδιόριστοι, αντί στον Κατάλογο Διοριστέων, τώρα στον Κατάλογο Διορισίμων.

Σημείωση 3

Ξέρετε κάτι; Αν οι αποκοπές που προγραμματίζουν, εφαρμοστούν για 830 και πλέον χρόνια, θα καλύψουν τα χρήματα που πέταξαν σε μια νύκτα στις τράπεζες και στον Συνεργατισμό, λόγω των λανθασμένων χειρισμών τους. Θαυμάστε τους!!

Σημείωση 4

Προς Γ. Σκαλιά

Φίλε Γιώργο, ήμουν σκληρός στην τηλεφωνική μας επικοινωνία. Όμως, πρέπει να καταλάβεις ότι από φίλους, που δώσαμε μάχες από τα ίδια μετερίζια, περιμένεις στήριξη την κρίσιμη στιγμή και όχι υπόσκαψη της ΟΕΛΜΕΚ και κυρίως του ίδιου του έργου τους. Πολύ περισσότερο, όταν αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος.

Σημείωση 5

Την τελευταία στιγμή πληροφορήθηκα ότι το ΥΠΠ καταργεί αυθαίρετα και τη διαβάθμιση της μείωσης για τους Β.Δ. και ΒΔΑ. Ειδικά η διαβάθμιση για τους Β.Δ. ισχύει εδώ και δεκαετίες.  Χωρίς συζήτηση, χωρίς αιτιολόγηση αποφάσισαν και διέταξαν. Αυτή είναι η δημοκρατία και ο σεβασμός προς τον κοινωνικό διάλογο. Συγχαρητήρια…

Σημείωση 6

Προς Γεν. Ελεγκτή

Συνεχίζετε να μιλάτε στην επιστολή σας στον ΥΠΠ για απαλλαγές έναντι δήθεν άλλων καθηκόντων των εκπαιδευτικών.

Καλά, όταν φοιτούσατε στο σχολείο και κάποιοι νυχτοξημερώνονταν να σας μορφώσουν δεν κάνατε γιορτές, δεν ανεβάζατε θέατρα, δεν μετείχατε σε διαγωνισμούς, δεν είχατε ομίλους και άλλα πολλά;

Αν δεν τα είχατε όλα αυτά, τότε συμφωνώ μαζί σας είναι δήθεν άλλα καθήκοντα. Αν τα είχατε, όμως, νομίζω ότι πρέπει να απολογηθείτε.

Για τη σύγκριση που κάνετε με το ωράριο των Διευθυντών των σχολείων και των δημόσιων υπαλλήλων τι να σας πούμε; Ελάτε μια μέρα να διοικήσετε ή να εργαστείτε σ’ ένα σχολείο και τα ξαναλέμε.

*Πρόεδρος Νέας Κίνησης Καθηγητών

Πρώην Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ιωάννα Σατραζάμη
Thu July 12, 2018, 05:00:38
Σας συγχαιρω, αγαπητέ Θέμη... Κρατω κυρίως αυτό που αναφέρατε... "Το βαφτισαν εξορθολογισμο... για να αποπροσανατολισουν..." Μα φυσικά... ΤΗΝ (ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΉ) ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ;

Μαρία Γεωργίου
Tue July 10, 2018, 20:08:44
Εύγε Κύριε Πολυβίου.
Δυστυχώς αυτοί που θα την πληρώσουν δεν είναι μόνο οι νεοεισερχόμενοι, αλλά τα παιδιά - οι μαθητές μας που τους έχουμε καταντήσει πειραματόζωα, που τους κάναμε να απαξιώσουν την κοινωνία στην οποία ζουν, να μην έχουν όραμα. Πώς θα εκτιμήσουν το σχολείο, τους δασκάλους τους, αν καθημερινά ο εργοδότης τους, οι γονείς τους , η κοινωνία τους διαβάλλει; Πώς θα τους πείσουμε ότι πρέπει να αγαούν το σχολείο, ότι πρέπει να κοπιασούν για να γίνουν σωστοί πολίτες, τίμιοι και εργατικοί με κριτική σκέψη, αφού αυτό που προβάλλετε καθημερινά είναι τα σκάνδαλα, οι ατασθαλίες, το εύκολο χρήμα, οι απάτες, οι αδικίες.

Παναγιώτης Νικολάου
Tue July 10, 2018, 17:11:53
Δυστυχώς πάλι οι νεοεισερχόμενοι θα την πληρώσουν με τις περικοπές θέσεων.

Χρύσω Προυσή, φιλόλογος, Β.Δ.
Tue July 10, 2018, 15:23:51
Οι Βοηθοί Διευθυντές της Μέσης Εκπαίδευσης, στους οποίους ανήκω, έχουν, πλην του διδακτικού τους έργου, τα εξής καθήκοντα: δύο περιόδους τη βδομάδα σύσκεψη Διεύθυνσης, από εκεί να δαχτυλογραφήσεουν τα πρακτικά της σύσκεψης, 3-4 τμήματα διοικητικοί υπεύθυνοι τμημάτων με παρακολούθηση απουσιών, διεκπεραίωση καταγγελιών με άφατη γραφειοκρατία (δίκη, επικοινωνία με γονείς, ετοιμασία εντύπων αποβολής), εφημέρευση οκτώ και πλέον περιόδων διδασκαλίας, επίβλεψη και ετοιμασία εγγραφών, εξετάσεων και κατανομή μαθητών σε τμήματα. Ο συντονιστής ειδικότητας έχει επιπλέον μία ώρα τη βδομάδα σύσκεψη σε τακτική ώρα με τους καθηγητές ειδικότητας. Επιπλέον είναι υπεύθυνος πολλώς επιτροπών στο σχολείο (Προώθησης Στόχων Υ.Π.Π., Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, Αιμοδοσίας, Πρόνοιας, Περιοδικού, Θεάτρου, κλπ.). Κυρίβς, παρακολουθεί και μετέχει ουσιαστικά ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ του σχολείου και βοηθά τον Διευθυντή για την ομαλή διοίκηση και λειτουργία του σχολείου. Συμφωνώ με όλα όσα έγραψε ο συνάδελφος Πολυβίου και, επειδή επιμένετε στον διδακτικό χρόνο και μόνο, με "μπακαλίστικα μαθηματικά", τελειώνω με αυτό: Διεθνείς παιδαγωγικές μελέτες με πρωτοκάθεδρο τον Piaget έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ΜΙΑ διδακτική περίοδος αντιστοιχεί ακριβώς σε ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Πάντως, στα 30 χρόνια υπηρεσίας μου , πρώτη φορά αισθάνομαι τόση αγνωμοσύνη στην προσφορά του λειτουργήματός μου (Όχι της δουλειάς μου!)

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016