KESJULY18

2018-07-10 09:07:45
Υπουργός Παιδείας και απώλεια του επικοινωνείν

Υπουργός Παιδείας και απώλεια του επικοινωνείν


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΟΛΟΒΟΥ*

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κατάφερε να γκρεμίσει τις όποιες γέφυρες επικοινωνίας υπήρχαν με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις μετά τις μονομερείς ενέργειές του. Βασικό συστατικό της αμφίδρομης επικοινωνίας είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων/οργανισμών/πυλώνων. Ουσιαστικό στοιχείο της συμβιβαστικής επικοινωνίας είναι ο σεβασμός των θεμελίων επί των οποίων εδράζεται η δημοκρατία.

 Υπήρξαν δύσκολες εποχές στο παρελθόν επί θητείας των προηγούμενων υπουργών. Σε συνθήκες κρίσης λήφθηκαν αποφάσεις που μας έστειλαν στην ανεργία, στην ημιαπασχόληση, στην αφαίρεση οικονομικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και σε ένα πρωτοφανές εργασιακό πισωγύρισμα. Η χρήση του α’ προσώπου πληθυντικού δεν γίνεται υπό μορφή πληθυντικού ευγενείας, αλλά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, και είναι για να τονίσει την 5ετή (2010-2015), τουλάχιστον, στρεψοδικία στους διορισμούς και την κλήση μας σε διακοπτόμενες και αβέβαιες αντικαταστάσεις. Ακόμη και υπ’ αυτές τις συνθήκες, παρά τις προειδοποιήσεις τις οποίες έτυχαν σ’ αυτό το διάστημα οι εκάστοτε υπουργοί, από κάποιους εξ ημών, για τις επικίνδυνες ατραπούς, εξαιτίας των αποφάσεων που είχαν ληφθεί, οι επηρεαζόμενοι, αγόγγυστα, δεχθήκαμε τις περικοπές και την απώλεια ωφελημάτων,  με τη σκέψη ότι… «κρίση είναι θα περάσει».

Αυτό όμως που γίνεται τώρα δεν έχει προηγούμενο. Ίσως, η οικονομική πτυχή των όσων πρότεινε ο κ. Χαμπιαούρης, και υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο, να είναι υποδεέστερη, οικονομικά, των όσων απωλέσθηκαν την τελευταία επταετία, αλλά ο τρόπος με τον οποίον επιχειρείται να επιβληθούν είναι πρωτόγνωρος. Ακόμη κι αν δεχθούμε τις δικαιολογίες του υπουργού, περί έντονης αντίδρασης των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, ο πολιτικός προϊστάμενος πρέπει να καταβάλλει όλη του την ενέργεια για να εξευρεθούν οι τρόποι και τα μέσα επικοινωνίας. Τι περιμένει δηλαδή ο κ. υπουργός; Να μεσολαβήσει η Υπουργός Εργασίας μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων για το όποιο αδιέξοδο στις σχέσεις των δύο πλευρών; Ή μήπως θα έπρεπε να κάνει χρήση της βοήθειας, που παρέχεται σε κάθε υπουργό που δεν τα βγάζει πέρα, με τη διαμεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας;

 Η οδός που ακολουθεί ο νέος υπουργός Παιδείας είναι η πιο επικίνδυνη. Ο αποκλεισμός του δημόσιου διαλόγου και η επικοινωνία διά των Μέσων Ενημέρωσης εμπεριέχει τον κίνδυνο του λεγόμενου «θορύβου». Ο θόρυβος αποτελεί μέρος των μοντέλων επικοινωνίας και δυνητικός παράγοντας στρέβλωσης και εκφυλισμού των όποιων προσπαθειών επαναδόμησης και επανάκτησης των στοιχειωδώς προαπαιτούμενων για μια υποφερτή οδό επικοινωνίας. Αντ’ αυτού, η οδός της επικοινωνίας έχει μετατραπεί σε αρένα.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος θεωρεί αδιανόητο, ένας πρώην συνάδελφος της δημοτικής εκπαίδευσης , όπως ο σημερινός υπουργός, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε στην πλευρά της εργοδοσίας ως επιθεωρητής, και ένας εκ των πρωτοσύμβουλων του, πρώην συνδικαλιστής- πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ- και  πρώην διευθυντής σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ότι μετατράπηκαν προϊόντος του χρόνου βασιλικότεροι του βασιλέως. Μεταλλάχθηκαν, δηλαδή, σε λίγο χρονικό διάστημα, σε υπουργούς οικονομικών και εξυγιαντές της οικονομίας, θυσιάζοντας ουσιώδεις υπηρεσίες των εκπαιδευτικών για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και επιτέλεση του σκοπού στον οποίον έχουν ταχθεί να υπηρετούν. Ο υπουργός μπορεί να έχει πρόσκαιρα πολιτικά κέρδη, αλλά, τα πράγματα ίσως δεν είναι ευοίωνα σε μεσοπρόθεσμο στάδιο. Μπορεί να είναι αρεστός στο προεδρικό λόγω των «αναπάντεχων» περικοπών που επέβαλε «συγκρατώντας» κάποια εκατομμύρια (ψίχουλα μπροστά στο τραπεζικό φαγοπότι), απολαμβάνοντας προσωρινά τις δάφνες από τις επευφημίες του κομματιού της κοινής γνώμης που πάντοτε έχει στο στόχαστρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο απώτερο μέλλον. Ένα πράγμα μπορεί να πιστωθεί στον νυν υπουργός. Κατάφερε κάτι που φάνταζε αδιανόητο μέχρι πριν από μερικές ημέρες. Να στρέψει εναντίον των αποφάσεων του ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο συνενώνοντας όλες τις οργανώσεις, όλες τις παρατάξεις, όλες τις βαθμίδες από την Προδημοτική μέχρι τη Μέση Εκπαίδευση.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων και ενόψει των δυναμικών μέτρων που προτίθενται οι εκπαιδευτικοί να λάβουν, ως αντίμετρο στις μονομερείς υπουργικές ενέργειες, η κυβέρνηση καλείται να κάνει δεύτερες σκέψεις για να μην διευρυνθεί ένα μέτωπο για το πείσμα των λογιστικά σκεπτόμενων.

*Εκπαιδευτικός Μέσης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016