KESJULY18

2018-07-04 20:50:06
Ας μιλήσουμε για εξορθολογισμό στην Παιδεία…

Ας μιλήσουμε για εξορθολογισμό στην Παιδεία…


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΡΑΣΙΔΑ*

Στο προσκήνιο ξανά ο λεγόμενος εξορθολογισμός στην Παιδεία, με αφορμή τα όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός στην πρώτη συνάντηση που έκανε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Το Υπουργείο Παιδείας, εσκεμμένα και με ξεκάθαρες προθέσεις, (αυτό)παρουσιάζεται πως κόπτεται γι’ αυτόν τον περιβόητο εξορθολογισμό μόνο όταν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια καλή «δικαιολογία» για την προώθηση διάφορων περικοπών. Με απλά λόγια, όταν «δε βγαίνουν» οι αριθμοί. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι την επόμενη μέρα της συνάντησης, οι προτάσεις του Υπουργού τέθηκαν άρον-άρον προς έγκριση. 

Τι συμβαίνει όμως με την ανάγκη για τον ουσιαστικό εξορθολογισμό της Παιδείας; Αυτόν που θα βελτιώσει όντως το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά μας; Αυτός ενδιαφέρει κάποιον και πρωτίστως τον αρμόδιο Υπουργό; Ή η έννοια του εξορθολογισμού μας ενδιαφέρει μόνο όταν περιλαμβάνει εξοικονομήσεις; Επιπλέον, ποιος χαράσσει πολιτική στη χώρα μας; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο ή ο Γενικός Ελεγκτής και οι λογιστικές του πράξεις; Σε αυτό τον τόπο όταν μιλάμε για επένδυση, αυτό αφορά μόνο τη λειτουργία καζίνο και άλλων παρόμοιων έργων;

Ας επικεντρωθούμε στον περιβόητο εξορθολογισμό, όπως τον αντιλαμβάνεται ο Υπουργός Παδείας. Εύκολα τίθενται κάποια ερωτήματα που δεν είμαστε σίγουροι αν οι αρμόδιοι επιθυμούν ή μπορούν να απαντήσουν:

  • Είναι εξορθολογισμός να αναλώνεται ο διδακτικός χρόνος για να επιλύονται προβλήματα πειθαρχίας και συμπεριφοράς, για να οργανώνεται η συμμετοχή των παιδιών σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διαγωνισμούς, για να γίνεται η ενημέρωση γονιών και Διεύθυνσης για την πρόοδο των παιδιών, για να διεκπεραιώνονται οι αρμοδιότητες διοίκησης μιας τάξης; Επειδή αν η 1 ή 2 περίοδοι την εβδομάδα (!) που «παραχωρούνται» σήμερα είναι, στο βωμό του εξορθολογισμού αχρείαστες, συνεπάγεται ότι όλα τα πιο πάνω (και πολλά άλλα), είτε δε θα γίνονται είτε θα γίνονται την ώρα του μαθήματος.
  • Είναι εξορθολογισμός όταν ο διευθυντής ενός σχολείου, υποχρεώνεται να αφήσει στον αυτόματο πιλότο τη σχολική του μονάδα για να πάει να διδάξει 2 και 3 φορές την ημέρα σε κάποιο τμήμα;
  • Είναι εξορθολογισμός όταν παιδιά που αξιολογούνται και κρίνονται ότι χρήζουν στήριξης (μετά από πρωτοβουλία και διαδικασίες εκ μέρους του δασκάλου τους στο μη διδακτικό του χρόνο!) να μένουν αβοήθητα γιατί δεν υπάρχει χρόνος;
  • Είναι εξορθολογισμός όταν ένας νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός δε μπορεί να βρει στήριξη ή βοήθεια από ένα έμπειρο συνάδελφο του, δεχόμενος τον στην τάξη του εν ώρα μαθήματος, επειδή το ΥΠΠ κρίνει ότι δε μπορεί να διαθέσει 1 ή 2 περίοδους την εβδομάδα(!) στον έμπειρο εκπαιδευτικό για να προσφέρει αυτή τη στήριξη. Μια στήριξη που ως τελικό αποδέκτη θα έχει αποκλειστικά τα ίδια τα παιδιά.
  • Είναι εξορθολογισμός όταν τεχνολογικός εξοπλισμός για τον οποίο έχει πληρώσει εκατομμύρια ο φορολογούμενος πολίτης, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στη μαθησιακή διαδικασία των παιδιών μας, μένει αχρησιμοποίητος και περιέρχεται σε αχρησία επειδή το ΥΠΠ θεωρεί πως δεν πρέπει να διαθέσει χρόνο σε 1-2 εκπαιδευτικούς (που έχουν την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση) για να συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην αξιοποίηση αυτού του εξοπλισμού στη σχολική μονάδα;
  • Είναι εξορθολογισμός όταν το ΥΠΠ ενώ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ συμμετοχή και συμβολή των εκπαιδευτικών (μέσω των εκπαιδευτικών οργανώσεων) στο σχεδιασμό και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, να θεωρεί την ίδια ώρα περιττό και αναλώσιμο το συνδικαλιστικό χρόνο που παραχωρείται σήμερα; Από ποιό μάθημα θα κλέβει άραγε χρόνο ο επόμενος πρόεδρος της ΠΟΕΔ για να καταγράψει εισηγήσεις και προτάσεις για το νέο σχέδιο αξιολόγησης;

Αν λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας θέλει τον πραγματικό εξορθολογισμό της εκπαίδευσης ας το αποδείξει με κάτι περισσότερο από στυγνές περικοπές για να βγουν οι αριθμοί. Εξάλλου, αυτή η διαχρονική, πρόχειρη διαχείριση του «παίρνω τις όποιες αποφάσεις για να μπορέσει να βγει και η φετινή χρονιά», μόνο πίσω παίρνει την Παιδεία μας και μόνο κακό κάνει στα παιδιά μας. Η κυβέρνηση ας σταματήσει να «στηρίζει» την Παιδεία με περικοπές.

*Εξορθολογισμός=λογικοποίηση

*Πρόεδρος ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου
Wed July 04, 2018, 22:15:57
Κύριε Ιωάννου, ευχαριστούμε για τα επιχειρήματα σας. Με απλά μαθηματικά τα 15-20 λεπτά την ημέρα ισοδυναμούν με 75-100 λεπτά την εβδομάδα, άρα, οι 2 περίοδοι (80-90 λεπτά) δικαιολογούνται.Όσο αφορά το δεύτερο επιχείρημα σχετικά με τις καλλιτεχνικές και το Θέατρο η εμπειρία μου στα σχολεία λέει ότι δεν "σκοτώνονται" οι συνάδελφοι για να τις αναλάβουν, κάτι που σύμφωνα με εσάς σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταλάβουν το συμφέρον τους.

Κρίστης Αχιλλέως
Wed July 04, 2018, 21:39:26
15 με 20 λεπτά την ημέρα επί 5 μέρες την εβδομάδα μας κάνουν 75 με 100 λεπτά την εβδομάδα. 2 περίοδοι είναι 80 λεπτά.
Δεν θα πω τίποτε άλλο. Απλώς ο φίλος Μιχάλης μάλλον δεν θα τα πήγαινε καλά με την αριθμητική όταν ήταν μαθητής.

Μιχαλης Ιωαννου
Wed July 04, 2018, 21:02:42
Προς απαντηση σε οσα αναφερετε πιο πανω...
Οι δυο ωρες υπευθυνου τμηματος στη Μεση εκπαιδευση μπορουν να γινουν μια. Ας μη κρυβομαστε. Κανενας υπευθυνος τμηματος δεν αφιερωνει πανω απο 15 με 20 λεπτα την ημερα (κατα μεσον ορο) για το τμημα του. Και αυτο αν υπαρχει λογος.
Για τις ωρες των εκδηλωσεων που παιρνουν κυριως οι φιλολογοι τωρα. Ναι παιρνουν μια με δυο ωρες για τις εκδηλωσεις που θα κανουν ολοχρονα. Αυτες οι δυο περιοδοι ομως ειναι ΚΑΘΕ εβδομαδα ενω οι εκδηλωσεις ποσες ειναι? Ποσοι φιλολογοι επαναλαμβανουν τις ιδιες εκδηλωσεις καθε χρονο? Ας μην κρυβομαστε πισω απο το δακτυλο μας γιατι υπαρχουν πολλα παραδειγματα.
Οσο για το θεατρο... Μειωση ολοχρονη για μια προετοιμασια που χρειαζεται περιπου ενα με εναμιση μηνα...
Θελετε παραδειγμα από Γυμνασιο της Λεμεσου που οι φιλολογοι του θεατρου εκαναν εναμιση μηνα να κανουν μαθημα λογω θεατρου? Υποτιθεται οτι οι προβες πρεπει να γινονται σε μη διδακτικο χρονο για να μην χανουν οι μαθητες τα μαθηματα τους....
Παραδειγματα τετοια πολλα. Και δυστυχως πανω σε αυτα στηρικτηκε η αποφαση του Υπουργου Παιδειας.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016