KESJULY18

2018-06-29 17:49:27
ΟΕΛΜΕΚ: Τεράστια η αναστάτωση που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες στις σχολικές μονάδες

ΟΕΛΜΕΚ: Τεράστια η αναστάτωση που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες στις σχολικές μονάδες


Με ανακοίνωσή του το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:

«Είναι τεράστια η αναστάτωση που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες στις σχολικές μονάδες, εξαιτίας της απίστευτης προχειρότητας με την οποία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αντιμετώπισε σειρά ζητημάτων που άπτονται της Λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων.  Δυστυχώς, σπασμωδικές ενέργειες, παλινδρομήσεις και αναιτιολόγητες αποφάσεις, προκάλεσαν στις Διευθύνσεις των σχολείων, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, σωρεία προβλημάτων. Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά:

  • Καθυστέρηση στην αποστολή των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων στα σχολεία (24 Ιουνίου 2018), τα οποία  υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν, μέσα σε πολύ στενά χρονοδιαγράμματα, στην εξαγωγή αποτελεσμάτων και στον προγραμματισμό των ανεξετάσεων (25 – 29 Ιουνίου). Αυτή η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα οι μαθητές, που έμειναν ανεξεταστέοι, να ενημερωθούν στις 25 Ιουνίου ότι από τις 26 Ιουνίου θα έπρεπε να παρακαθίσουν σε εξετάσεις, ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων, χωρίς να έχουν ουσιαστικά χρόνο για προετοιμασία.
  • Αλληλοαναιρούμενες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τους ανεξεταστέους μαθητές σε διάστημα λιγότερο των δύο ωρών και με περιεχόμενο απαράδεκτο. Από τη μία, το Υπουργείο παρουσιάζεται να εκχωρεί τη λήψη απόφασης για τους ανεξεταστέους μαθητές στις διευθύνσεις των σχολείων και όχι στους καθηγητικούς συλλόγους, όπως προβλέπεται στους ισχύοντες Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων και από την άλλη, με τις οδηγίες του, να συντείνει στην άνιση μεταχείριση των μαθητών, αφού παρόμοιες περιπτώσεις μαθητών κρίθηκαν σε ένα σχολείο ανεξεταστέοι και σε άλλο άξιοι για απόλυση.
  • Παραχώρηση αντιγράφων των εξεταστικών δοκιμίων των τελικών εξετάσεων σε γονείς/κηδεμόνες μαθητών. Αρχικά, το Υπουργείο Παιδείας είχε   δώσει προφορικά οδηγίες σε διευθυντές σχολείων, μόνο της επαρχίας Λευκωσίας, να παραχωρούν αντίγραφα των γραπτών των τελικών εξετάσεων σε γονείς/κηδεμόνες μαθητών έναντι συγκεκριμένου χρηματικού ποσού. Η απόφαση αυτή ανακλήθηκε στη συνέχεια από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά όπως πληροφορούμαστε,  προφορικές οδηγίες της τελευταίας στιγμής, φαίνεται να αναιρούν εκ νέου την πιο πάνω απόφαση.  Τονίζουμε, για μια ακόμα φορά, ότι οι υφιστάμενοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης παρέχουν το δικαίωμα της αναβαθμολόγησης του όποιου γραπτού κριθεί από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/-τριών ότι χρήζει αναβαθμολόγησης, καταβάλλοντας μάλιστα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Συνεπώς, δεν είναι κατανοητό το γιατί πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική από τη νομοθετικά ρυθμισμένη διαδικασία για το θέμα αυτό, η οποία, μάλιστα, καταστρατηγεί τους υφιστάμενους κανονισμούς και αφήνει εκτεθειμένες τις Διευθύνσεις των Σχολείων. Γι’ αυτό και καλούμε τις Διευθύνσεις των σχολείων να μην υλοποιούν τις όποιες, γι’ αυτό το θέμα, οδηγίες, μέχρι να διευκρινιστεί το ζήτημα σε συνάντηση που ευελπιστούμε ότι θα διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

Τα πιο πάνω παραδείγματα καταδεικνύουν το λιγότερο προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του και να προετοιμαστεί με τον καλύτερο, κατά το δυνατόν, τρόπο, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε φαινόμενα σαν κι αυτά να μην επαναληφθούν για το καλό του Δημόσιου Σχολείου».  


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Λοΐζος Σέπος*
Sat June 30, 2018, 08:00:38
Κατάργηση της στασιμότητας στη Γ' τάξη λόγω επίδοσης. Τόσο απλό....

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016