KESJULY18

2018-06-28 12:59:56
Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!

Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!


ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*

Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού!  Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, διδάσκουν στις τάξεις ως απλοί δάσκαλοι από 2 μέχρι και 4 περιόδους καθημερινά.

Η επιστήμη της Εκπαιδευτικής Διοίκησης και της Διοίκησης Σχολικών Οργανισμών αναδεικνύει ότι το πιο πάνω γεγονός είναι αδιανόητο και άκρως αντιεπαγγελματικό και αντιπαιδαγωγικό. Επηρεάζει αρνητικά όλη τη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Πλήττει την αποτελεσματικότητά της. Κάτι που αναγνωρίζει και γνωρίζει και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας. Το οποίο δεν έχει τη βούληση ή την τόλμη να επιλύσει οριστικά αυτή την ύψιστης προτεραιότητας και σημασίας αδυναμία του συστήματος. Δεν προχωρεί σε μια πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως προς το θέμα αυτό, με πολλαπλά οφέλη για το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά.

Οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες αναλαμβάνουν πολύπλοκο και πολυδιάστατο διττό ρόλο στη σχολική μονάδα: του ηγέτη και του μάνατζερ. Σε συνεργασία με όλο το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον έχουν την ευθύνη της αποτελεσματικής λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Ως ηγέτες και μάνατζερ πρέπει να εμπνεύσουν, να παρωθήσουν, να παρακινήσουν, να συντονίσουν, να οργανώσουν, να παρακολουθήσουν, να στηρίξουν, να κατευθύνουν, να αποτελέσουν πρότυπο επαγγελματισμού και ευσυνειδησίας, να προσφέρουν εσωτερικά κίνητρα στους εκπαιδευτικούς, να διοικήσουν δίκαια και ηθικά τη σχολική μονάδα, να επιληφθούν διάφορα καθημερινά προβλήματα που αναδύονται, να έχουν σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη σχολικής κουλτούρας και πολλά άλλα που το κράτος και αναγνωρίζει και απαιτεί. Δυστυχώς, όμως, συνεχίζει να τα αγνοεί και να αρνείται να στηρίξει τις διευθύνσεις των σχολείων λαμβάνοντας τις αυτονόητες και δέουσες αποφάσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε την επίλυση του συγκεκριμένου σοβαρού προβλήματος στη συζήτηση για το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης. Μια συζήτηση που εξυπαιτιότητάς του παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια. Αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιδράσεις που έχει στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Βολεύεται με το να φορτώνει τις ευθύνες της αποτελεσματικότητας των σχολείων ως προς την επίτευξη ή μη των επιδιώξεων που έχουν τεθεί, στους εκπαιδευτικούς.

Από το 2002 που υπήρξε συγκεκριμένη Πρόταση για ένα ΝΣΑ στην Εκπαίδευση, η Επίσημη Πλευρά, έχει υποβάλει άλλες πέντε τουλάχιστον Προτάσεις για το ΝΣΑ:

  • Σχέδιο Κοινοπραξίας Αθηνά, 2005 – 2006.
  • Στρατηγικός Σχεδιασμός επί Υπουργίας του αείμνηστου Άκη Κλεάνθους, 2007, στο οποίο περιλαμβάνονται πολυεπίπεδες πρόνοιες για ένα ΝΣΑ.
  • Προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης επί Υπουργίας Ανδρέα Δημητρίου, 2011.
  • Σχέδιο για ΝΣΑ επί Υπουργίας Γιώργου Δημοσθένους, 2012.
  • Σχέδιο Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικού Έργου επί Υπουργίας Κώστα Καδή, Δεκέμβριος 2016.

Σε όλα ανεξαίρετα τα πιο πάνω Σχέδια και τις Προτάσεις, μια από τις βασικές παραδοχές και πρόνοιες που περιλαμβανόταν, ως αδήριτη ανάγκη, για την εφαρμογή ενός Νέου Συστήματος Αξιολόγησης ήταν η μείωση του διδακτικού χρόνου των Διευθυντών/Διεθυντριών Δημοτικών και Νηπιαγωγείων (στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, πολύ σωστά, ο διδακτικός χρόνος τους είναι μηδενικός, δηλαδή οι Διευθυντές/Διευθύντριες δεν έχουν διδακτικά καθήκοντα αλλά μόνο διοικητικά/διευθυντικά)  με ταυτόχρονη αύξηση του διοικητικού χρόνου. Δηλαδή, το αυτονόητο, το απαραίτητο που ισχύει σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Στο σημείο αυτό, επιβάλλεται να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι θέση της ΠΟΕΔ όλα αυτά τα χρόνια, η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα, είναι η πλήρης απαλλαγή των Διευθυντών/Διευθυντριών από διδακτικά καθήκοντα αυξάνοντάς τους, έτσι, τον διοικητικό τους χρόνο για να μπορούν απερίσπαστα να επικεντρωθούν  στη διοίκηση/ διεύθυνση των σχολικών μονάδων.

Δεκαέξι χρόνια τώρα, από το 2002, το Υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει προθέσεις, σχέδια, προτάσεις, διορισμούς επιτροπών, συναντήσεις, συμβούλια για την αλλαγή του Συστήματος Αξιολόγησης, αλλά εξακολουθεί ακόμη να βρίσκεται στην αφετηρία!

Μόλις πριν μερικές βδομάδες, στις 29 Μαΐου 2018, ο νέος Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Χαμπιαούρης παρουσίασε σε διάσκεψη (στην οποία όντως δεν παρευρέθηκε η ΠΟΕΔ) τη σύσταση νέας πολυμελούς επιτροπής για την διαμόρφωση Πρότασης για ένα Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

Δεκαέξι χρόνια τώρα, η ΠΟΕΔ, τάσσεται υπέρ της ανάγκης να υπάρξει ένα Νέο Σύστημα Αξιολόγησης και καταθέτει θέσεις, προβληματισμούς, ερωτήματα επί των διαφόρων σχεδίων και προτάσεων που παρουσιάστηκαν.

Δεκαέξι χρόνια τώρα, το ζήτημα του Νέου Συστήματος Αξιολόγησης αποτελεί μια από τις ουσιαστικότερες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις για όλες τις κυβερνήσεις, για όλους τους υπουργούς, αλλά όλοι έμειναν στις διακηρύξεις.

Την ίδια ώρα, δυστυχώς, δεκαέξι χρόνια τώρα, το κρίσιμο και καθοριστικό ζήτημα της αποτελεσματικής διοίκησης των σχολικών μονάδων εσκεμμένα δεν το αγγίζει το Υπουργείο Παιδείας. Παρά τις συνεχείς πιέσεις της ΠΟΕΔ. Η λειτουργία του σχολείου στα δεκαέξι αυτά χρόνια έχει αλλάξει άρδην (εκ θεμελίων). Τα εκπαιδευτικά, διοικητικά, παιδαγωγικά, κοινωνικά και άλλα ζητήματα που οι διευθύνσεις των σχολείων πρέπει να διαχειριστούν και τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσουν έχουν αυξηθεί δραματικά.

Η ΠΟΕΔ με επιστολή της ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2014, έχει εγγράψει το θέμα του Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης για συζήτηση στο αρμόδιο και θεσμοθετημένο σώμα συζήτησης, στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ). Η ΠΟΕΔ έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Παιδείας πολυσέλιδες επιστολές και έγγραφα με τις θέσεις, τις απόψεις, τις εισηγήσεις της τις οποίες, αν χρειαστεί, θα δημοσιοποιήσει.

Το Υπουργείο Παιδείας αρκείται στο να συστήνει και να διορίζει επιτροπές επί επιτροπών, να κάνει συζητήσεις επί συζητήσεων σε συνάξεις των πενήντα και πλέον ατόμων για μια ώρα, χωρίς ουσιαστικά να επιτυγχάνεται οτιδήποτε;

Το μόνο που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια, είναι να επιρρίπτει, αδίκως, όλες τις ευθύνες, για όλα τα θέματα, στους εκπαιδευτικούς και στην ΠΟΕΔ! Κάτι που το βολεύει για να σκεπάζει τις δικές του ευθύνες και τις δικές του αδυναμίες.

Η ΠΟΕΔ δεν υιοθετεί την αρχή της ηθικής αφωνίας και όλα σιγά σιγά αρχίζουν να ξεσκεπάζονται. Για όλα σιγά σιγά θα απαιτηθεί είτε να εξευρεθούν οι σωστές λύσεις και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις είτε να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν!

Το δημόσιο σχολείο επιβάλλεται να στηριχθεί ουσιαστικά. Το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλεται να κάνει όλα αυτά που πρέπει και που έχει υποχρέωση να κάνει.    

 *Πρόεδρος ΠΟΕΔ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016