KESJULY18

2018-06-26 10:44:48
 Προοδευτική Καθηγητών: Στις Παγκύπριες Εξετάσεις απέτυχε η «μεταρρύθμιση» Καδή

Προοδευτική Καθηγητών: Στις Παγκύπριες Εξετάσεις απέτυχε η «μεταρρύθμιση» Καδή


Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών με ανακοίνωσή της αναφέρει:

 Με τις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2018 ολοκληρώθηκε η τριετής εφαρμογή του «νέου» Λυκείου, που σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε επί Υπουργίας Κώστα Καδή. Στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις παρακάθισαν οι μαθητές που φοίτησαν και στις τρεις τάξεις αυτού του «νέου» Λυκείου, μαθητές που έζησαν την εφαρμογή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και των λεγόμενων Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας, μαθητές που βίωσαν για μια τριετία την προχειρότητα και την βιασύνη αυτών των αλλαγών. Είναι οι γενιά των μαθητών που κλήθηκαν αιφνιδιαστικά πριν από τρία χρόνια, τελειώνοντας τη Γ’ Γυμνασίου, να λάβουν ξαφνικά με τους γονείς/κηδεμόνες τους σημαντικές αποφάσεις και να κάνουν καθοριστικές επιλογές για το μέλλον τους, χωρίς να έχουν την κατάλληλη, επαρκή και ολοκληρωμένη ενημέρωση.

Στις Παγκύπριες Εξετάσεις δεν απέτυχε αυτή η γενιά μαθητών, η οποία θυματοποιήθηκε από τη «μεταρρύθμιση» Καδή. Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων επισφραγίζουν την ΑΠΟΤΥΧΙΑ της «μεταρρύθμισης» Καδή, που ενώ αποσκοπούσε στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, οδήγησε στα χειρότερα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί ποτέ. Συγκεκριμένα, σε 20 μαθήματα πρόσβασης του Λυκείου, στα οποία υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφηκε πτώση των μέσων όρων, σε πολλές περιπτώσεις σημαντική, ενώ μόλις σε 4 μαθήματα καταγράφηκε άνοδος, στις πλείστες περιπτώσεις ανεπαίσθητη.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που προέκυπταν από την πρόχειρη και βεβιασμένη εφαρμογή του «νέου» Λυκείου και, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα.

  • Είχαμε μιλήσει για τις ελλείψεις και τα κενά σε θέματα Αναλυτικών Προγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού (π.χ. βιβλία), τα οποία .δεν καλύφθηκαν ακόμα και σήμερα που ολοκληρώθηκε η τριετής εφαρμογή του «νέου» Λυκείου».
  • Είχαμε επισημάνει την έλλειψη έστω και στοιχειώδους ενημέρωσης και επιμόρφωσης των καθηγητών πριν από την εφαρμογή των αλλαγών.
  • Είχαμε εντοπίσει τις στρεβλώσεις στη νέα δομή του Λυκείου, στις κατευθύνσεις της Β’ και Γ’ τάξης Λυκείου και στα νέα πλαίσια πρόσβασης που διαμορφώθηκαν χωρίς  επιστημονική τεκμηρίωση αλλά ήταν προϊόν παρασκηνιακών συναλλαγών και δοσοληψίας.
  • Είχαμε στιγματίσει την μεγάλη αύξηση της διδακτέας ύλης που προέβλεπαν τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα και οι λεγόμενοι Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας, αφού δεν ήταν προσαρμοσμένη στον πραγματικά διαθέσιμο διδακτικό χρόνο των μαθημάτων.
  • Είχαμε μιλήσει για την εντατικοποίηση του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του σχολείου, μέσα από την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Λύκειο, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να μπορούν να εξετάζονται πλέον μέχρι και σε 7 μαθήματα από 5 που ίσχυε προηγουμένως..

Δυστυχώς, δεν είχαμε εισακουστεί, με τραγική συνέπεια τα τεράστια προβλήματα που βίωσαν καθηγητές, μαθητές και γονείς καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας και τα αρνητικά αποτελέσματα των φετινών Παγκύπριων Εξετάσεων.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους και πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας, που άργησε πολύ να αναγνωρίσει τα προβλήματα και τους κινδύνους της «μεταρρύθμισης» Καδή, να παρακαθίσουν επιτέλους σε έναν δομημένο και συστηματικό διάλογο, για να γίνουν έστω και τώρα οι αναγκαίες διορθώσεις και να μην θυματοποιηθούν και οι επόμενες γενιές μαθητών. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν την εφαρμογή μιας ακόμα καταστροφικής «μεταρρύθμισης» που σχεδίασε ο τέως Υπουργός Παιδείας και οι συνοδοιπόροι του, τις εξετάσεις τετραμήνων, που θα ολοκληρώσουν το εκπαιδευτικό έγκλημα και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω πτώση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχαλης Ιωαννου
Tue June 26, 2018, 13:32:23
Γιατι δεν λετε και για τους καθηγητες που συστηματικα διδασκαν περσινη υλη γιατι δεν ηθελαν να αφιερωσουν χρονο για να κανουν νεα φυλλα εργασιας ή να ασχοληθουν με τις νεες ασκησεις που ειχαν απο τους επιθεωρητες? Ειδικα στη Φυσικη και ειδικοτερα στη Λεμεσο το προβλημα ηταν μεγαλο. Ο καθενας εκανε την υλη που ειχε ετοιμη και αγνοουσε τα email των επιθεωρητων.
Θελετε και ονοματα? Αφου τους γνωριζετε. Θελετε και ονοματα εκεινων που προτιμουσαν να προετοιμαζονται για τα "εξτρα" του απογευματος? Και αυτα τα γνωριζετε και ειναι απο ολες τις παραταξεις της ΟΕΛΜΕΚ.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016