KESJULY18

2018-06-22 10:23:45
Απολογισμός Παγκύπριου Συνδέσμου Καθηγητών Αγγλικών

Απολογισμός Παγκύπριου Συνδέσμου Καθηγητών Αγγλικών


 ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ*

Με αφορμή το τέλος της θητείας του διοικητικού συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Καθηγητών Αγγλικών θεωρώ αναγκαίο όπως γνωστοποιήσω για ακόμα μια φορά τις πάγιες θέσεις του Συνδέσμου καθώς και τη δράση του την τελευταία τριετία.

Με τις κινήσεις του ο Σύνδεσμος κατάφερε να γνωστοποιήσει σε όλους τους αρμοδίους φορείς τα προβλήματα που προκύπτουν από την άδικη και ατεκμηρίωτη αποκοπή των 2,5 ωρών από το μάθημα των Αγγλικών στη Μέση Εκπαίδευση καθώς και τα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά προβλήματα που είχε και έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος με την εφαρμογή του Νέου Ωρολογίου προγράμματος.

Πάγια αιτήματα του συνδέσμου είναι:

1.     H επιστροφή των 2,5 ωρών.

Επιβάλλεται η παραχώρηση ωρών ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν το δικαίωμα της εξασφάλισης  του επιπέδου Β2 μέσα στο δημόσιο σχολείο.

2.      Να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές να διεκδικήσουν την απόκτηση του  πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.

 Θεωρούμε σημαντικό και επιβεβλημένο να δίνεται η ευκαιρία σε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές με την  ολοκλήρωση του Λυκειακού κύκλου να έχουν διδαχθεί την πρώτη ξένη γλώσσα επαρκώς και να τους δίνεται το δικαίωμα να παρακάθονται σε εξετάσεις Γλωσσομάθειας.

3.   Η ένταξη του πιστοποιητικού να γίνει σταδιακά και κλιμακωτά.

  Η πιστοποίηση αυτή (αφού πρώτα επιστραφεί ο χρόνοςτων 2.5 περ που έχει αποκοπεί) να γίνει σταδιακά ξεκινώντας πρώτα από εξετάσεις επιπέδου Α1 στο τέλος της ΣΤ΄ Δημοτικού.  Επίσης θα μπορούσε να γίνει διαχωρισμός των μαθητών ανάλογα με το επίπεδο τους. Οι μαθητές μας θα μπορούν με αυτό τον διαχωρισμό  να εξετάζονται στο τέλος της Β’ γυμνάσιου (Επίπεδο Α2) , τέλος της Α’ Λυκείου (επίπεδο Β1) και τέλος της Γ’ Λυκείου (επίπεδο Β2).

Η πιο πάνω εισήγηση βασίζεται στο γεγονός ότι  αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ακριβή ερευνητικά δεδομένα ούτε συγκεκριμένα στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για τη διδασκαλία των Αγγλικών αφού δεν υφίσταται κανένας σοβαρός μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης των προγραμμάτων και της διδασκαλίας.

4.   Ομαλή μετάβαση μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Η ομαλή μετάβαση σε θέματα ξένης γλώσσας χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Η απαράδεκτη στρέβλωση που προέκυψε με την εφαρμογή των ΝΩΠ δυσχεραίνει την ομαλή μετάβαση των μαθητών της Α΄ Λυκείου κ.κ.(2ωρο Αγγλικά) σε τάξεις ενισχυμένων Αγγλικών(6ωρο) στην Β’ Λυκείου χρειάζεται να διορθωθεί άμεσα.

5.   Άρτια εκπαίδευση και συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Ο καθορισμός Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας αποσκοπεί στη βελτίωση της διδασκαλίας  και στην ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του καλά εκπαιδευμένου και επιμορφωμένου εκπαιδευτικού για αποτελεσματική χρήση των διδακτικών εγχειριδίων και όχι προσκόλληση σε αυτά. Αυτό σημαίνει έγκαιρη και συστηματική επιμόρφωση των καθηγητών Αγγλικών για οποιαδήποτε αλλαγή εισάγεται στο σύστημα και συστηματική, μεθοδευμένη παρακολούθηση όλων των σταδίων μέσω εργαλείων σοβαρής ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας.

6.   Υλικό για τη διδασκαλία του μαθήματος.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην επιλογή και χρήση κατάλληλου υλικού είναι απαραίτητη και διαγνωσμένη ανάγκη για το μάθημα των Αγγλικών. Η καταλληλότητα, επίσης, του υλικού που χρησιμοποιείται κατά τάξη πρέπει να αξιολογείται από ομάδα αξιολόγησης.

Η  δημιουργία διαδικτυακής τράπεζας υλικού η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τους Δείκτες, δηλαδή με τα Επιδιωκόμενα κατά επίπεδο αποτελέσματα, θα βοηθήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της διδασκαλίας, όπως και η επιμόρφωση και στήριξη των εκπαιδευτικών  στη χρήση της τεχνολογίας πριν και κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Οι πιο πάνω θέσεις θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους τους φορείς της εκπαίδευσης για την πραγματική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό τόσο του μαθήματος των Αγγλικών όσο και του δημόσιου σχολείου.

*Καθηγήτρια Αγγλικών

Προέδρος ΠΑ.ΣΥ.Κ.Α


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016