KESJULY18

2018-06-17 20:06:34
Οι μαθητές «ενός κατώτερου Θεού»

Οι μαθητές «ενός κατώτερου Θεού»


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΛΛΟΥΜΑ*  

Είναι κοινή διαπίστωση τόσο της γράφουσας όσο και άλλων καθηγητών που διδάσκουν στην 4η Ομάδα Προσανατολισμού και στην Κατεύθυνση Εμπορίου και Υπηρεσιών, αλλά και των διευθύνσεων των Λυκείων μας ότι σε αυτά τα τμήματα συγκεντρώνονται οι μαθητές με τα περισσότερα μαθησιακά, κοινωνικά, οικονομικά, ψυχολογικά και πειθαρχικά προβλήματα. Ο κύριος λόγος επιλογής του συγκεκριμένου κλάδου από τους μαθητές μας είναι ότι είναι ένας «εύκολος κλάδος» αλλά και η έλλειψη εναλλακτικής λύσης.

Οι μαθητές αυτών των κλάδων είναι υποχρεωτικό να παρακολουθούν τέσσερις (Α’ Λυκείου) και  έξι (Β & Γ Λυκείου) διδακτικές περιόδους Αγγλικών τη βδομάδα, αποτελώντας έτσι τα περισσότερα τμήματα ενισχυμένων Αγγλικών. Τα υπόλοιπα τμήματα ενισχυμένων Αγγλικών είναι της Κατεύθυνσης Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (κατεύθυνση προς εξαφάνιση στα Λύκεια μας), και κάποια άλλα, ελάχιστα τμήματα, που οι μαθητές τους προέρχονται από διάφορες άλλες κατευθύνσεις. Αυτοί οι μαθητές, κυρίως, επιλέγουν το μάθημα για σκοπούς πρόσβασης, αν ο κλάδος που επέλεξαν για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας τους το επιτρέπει.

Ο μαθητές λοιπόν της Κατεύθυνση Εμπορίου και Υπηρεσιών στοιβάζονται σε τμήματα που μπορούν να φτάσουν και τους 25 μαθητές! Έχοντας υπόψιν ότι η πλειοψηφία των μαθητών αυτών αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, γίνεται αντιληπτό ότι η διδασκαλία των Αγγλικών, και όχι μόνο, γίνεται αναποτελεσματική.   Επιπλέον, ενώ τα παιδιά της Α’ Λυκείου, με διαπιστωμένες μαθησιακές δυσκολίες λαμβάνουν ενισχυτική διδασκαλία στο μάθημα των Αγγλικών  στην συνέχεια παρατιούνται στο έλεος του θεού, παρόλο που είναι υπόχρεοι να παρακάθονται σε τελικές εξετάσεις κάθε χρόνο. Με την εισαγωγή των Εξετάσεων Τετραμήνων, θα παρακάθονται σε εξετάσεις στο μάθημα των Αγγλικών και στα μέσα της χρονιάς.

Οι καθηγητές των Αγγλικών καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διδάξουν στα συγκεκριμένα τμήματα και για να βελτιώσουν τα μαθησιακά αποτελέσματα  των μαθητών τους. Όταν όμως απουσιάζουν βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διδασκαλία ξένων γλωσσών, με κυριότερη το  μικρό αριθμό μαθητών, αυτό καθίσταται στις πλείστες των περιπτώσεων ακατόρθωτο.

Παλαιότερα θεωρούνταν ως «παιδιά κατώτερου θεού», οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών, για να παραπέμψω και στο άρθρο του φίλου και συνάδελφου θεολόγου Χαράλαμπου Χαραλάμπους[1]. Οι μαθητές όμως των Τεχνικών Σχολών έχουν κατεύθυνση και προορισμό μίας και συνειδητοποιημένα ακολουθούν μια πορεία με μαθήματα που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και ικανότητες τους σε αντίθεση με τους πλείστους προαναφερθείσες μαθητές των Λυκείων που απλά νιώθουν υποχρεωμένοι να τελειώσουν το Λύκειο.

Είναι υποχρέωση του ΥΠΠ να εξετάσει και να δώσει λύσεις στα μαθησιακά, κυρίως, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές αυτοί, εφόσον οι ίδιοι ή ακόμη ο οικογενειακός τους περίγυρος αδυνατούν να το πράξουν. Επιπλέον, πρέπει να λυθούν τα πολλαπλά προβλήματα των τμημάτων των συγκεκριμένων κατευθύνσεων που δημιουργούνται με την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μαθητών σε μια τάξη.  Οφείλει, επίσης, το ΥΠΠ να φροντίσει για την  αποτελεσματική διδασκαλία και εκμάθηση των Αγγλικών, και την αναβάθμιση γενικότερα των ξένων γλωσσών, στη δημόσια εκπαίδευση. Τρία χρόνια παρακολούθησης της εφαρμογής των Νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων και των προβλημάτων και στρεβλώσεων που έχουν δημιουργήσει στην διδασκαλία των Αγγλικών είναι αρκετά!

Καταληκτικά, οι μαθητές των κλάδων που ανάφερα χρειάζονται άμεσα τη στήριξη και βοήθεια του ΥΠΠ γιατί κατάντησαν «...Παιδιά χαμένα ενός κατώτερου θεού, άστρα σβησμένα συννεφιασμένου ουρανού...» που τα έχουμε ξεχάσει «...άνθρωποι, νόμοι και θεοί, σε τι πια να...» [2] ελπίζουν.


[2] Τραγούδι: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού, τραγούδιστής: Γιώργος Νταλάρας, στίχοι: Πάρης Μήτσου.

*Καθηγήτρια Αγλλικών 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ελένη Χαλλούμα
Mon June 18, 2018, 20:40:19
Aγαπητέ κ Σέπο, έχετε δίκαιο για την μεγάλη ηλικία καθηγητών στον κλάδο μας, αλλά υπάρχουν, εν έτη 2018, πάμπολλες ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη ακόμη και από το σπίτι μας μέσω των γνωστών webinars και online courses που είναι αλληλεπιδραστικά και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από επιμορφώσεις που γίνονται στο εξωτερικό. Το θέμα είναι το υφιστάμενο προκρούστειο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών που δεν ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες. Έτσι επαφίεται στην αγάπη του καθενός από εμάς για το αντικείμενο του, αν εκμεταλλεύεται τέτοιες ευκαιρίες.

Αγαπητή κ Παπαδοπούλου, η «υπόσταση» μου, μιας και αναρρωτιέστε είναι αυτή της εργαζόμενης μητέρας τριών παιδιών που συνειδητά επέλεξε το δημόσιο σχολείο για την φοίτηση τους (αν και είχα εναλλακτικές λύσεις) για να μάθουν πρωτίστως την μητρική τους γλώσσα και για να γαλουχηθούν με τα Ελληνικοχριστιανικά ιδαιώδη. Επειδή λοιπόν πιστεύω στο δημόσιο σχολείο θα συνεχίζω να προσπαθώ για την βελτίωση του τόσο για τα δικά μου παιδιά όσο και για τους μαθητές μου! Αν τώρα σας ικανοποιεί να ειρωνεύεστε το γεγονός του να ξεφεύγει κάποιος από το comfort-zone του ή το καβούκι του, στην κοινωνία των βολεμένων που ζούμε, για να στιγματίσει τα κακώς έχοντα, και να δέχεται χαστούκια ή να βρίσκει κλειστές πόρτες επειδή απλά δεν έχει πλάτες κάποιο κόμμα ή επειδή δεν εκπροσωπείτε από την ΟΕΛΜΕΚ,... συνεχίστε όπως εσείς ξέρετε. Εγώ θα συνεχίσω να είμαι ένας Δον Κιχώτης με μώλωπες «χωρίς πεδίον δόξης λαμπρής».

Στέλιος Στυλιανού
Mon June 18, 2018, 16:04:01
Kαταρχάς όσοι δεν έχουν διδάξει σε τμήματα σαν αυτά δεν μπορούν να καταλάβουν τα γραφόμενα του άρθρου.Τα τμήματα του Εμπορικού είναι ένα κομμάτι που δείχνει και το κατάντημα του δημόσιου σχολείου.Το αναφέρει και ο κος Σέπος,το 80% των μαθητών του Εμπορικού δεν μπορούν να φοιτήσουν στο Λύκειο.Και όμως όλοι τους παίρνουν απολυτήριο...Κε Σέπο είναι έτσι? Η πρακτική του "παίξε πελλόν " να περάσουμε και του "κρύψε τα όλα κάτω από το χαλί" δίνει σε όλους αυτούς απολυτήρια.Και το επίπεδο του δημόσιου σχολείου πέφτει... και πέφτει... και πέφτει.Είμαστε πολύ κοντά στον πάτο.Γράφουν ανορθόγραφα ακόμα και το όνομα του σχολείου τους υποψήφιοι των Παγκυπρίων...Αν θέλετε το πιστεύετε,προσωπικά το έχω δει.Δε βαριέσαι τώρα,ποιός ασχολείται?Για το ποιός φταίει,θα μπορούσαμε να το αναλύουμε για ώρες.Υπάρχει βεβαίως και η ρήση που λέει:"To ψάρι βρωμά που την κκελέ..."Αλλά ίσως ούτε και αυτή είναι γνωστή σε πολλούς...Μπορεί να είναι και πολιτική σκοπιμότητα.Όσο πιο απαίδευτους απόφοιτους έχεις τόσο το καλύτερο.Άτομα χωρίς κριτική σκέψη και οξυδέρκεια χειραγωγούνται πιο εύκολα.Μια χαρά...Συνεχίστε έτσι όσοι βρίσκεστε σε ανώτερα κλιμάκια λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν την Εκπαίδευση...

Λοΐζος Σέπος
Mon June 18, 2018, 15:17:16
Κύριε Μάρκου και κυρία Χαλλουμά το θέμα που παρουσιάστηκε είναι το γνωστικό επίπεδο των μαθητών που επιλέγουν την κατεύθυνση των Υπηρεσιών. Κανένας υπαινιγμός για τις προσπάθειες των διδασκοντων. Μιας και αφήσατε υπαινιγμούς τότε καλά κάνετε να κοιτάξετε την επάρκεια των ειδικοτήτων σας. Η αχίλλειος πτέρνα της εκπαίδευσης είναι η μεγάλη ηλικία διορισμού των εκπαιδευτικών Εμπορικών και Αγγλικών. Εχω μπει σε τμήματα εμπορικών και αγγλικών και βγήκα ζωντανός. Το πρόβλημα είναι πως τα παιδιά μου ζήτησαν περισσότερες περιόδους. Ενας που διορίζεται 57 χρονών, τί μόρφωση μπορεί να προσφέρει; Οσο αφορά τους Αγγλικούς, πότε ήταν η τελευταία φορά που φοίτησαν για 2 μήνες το καλοκαίρι σε αγγλικό περιβάλλον για να "φρεσκάρει" την ειδικότητα του/της; Οταν ζείς σε γυάλινο σπίτι δεν ρίχνεις πέτρες!

Χρίστος Πεγειώτης
Mon June 18, 2018, 15:12:40
Θα ήταν αναγκαίο να επέμβουν σε αυτή την συζήτηση και οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι για να εκτιμήσουν την ψυχική οδύνη που επιφορτίζει αυτά τα παιδιά του κατώτερου θεού οτάν είναι υποχρεωμένα να παραμένουν στο χώρο της τάξης για 7 ώρες καθημερινά σε πλήρη απραξία καθ' ότι η απόκτηση απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαιτεί την "παρακολούθηση" μαθηματικών που θα τα βοηθήσουν να εισέλθου στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα -όλοι πρέπει να αποκτούν το δικαίωμα φοίτησης σε ανώτατα ιδρύματα-, όταν αδυνατούν να λύσουν απλά αριθμητικά προβλήματα(σε κάποιες περιπτώσεις αδυνατούν να μετρήσουν μέχρι το 100), πρέπει να αναπτύσσουν φιλοσοφικές έννοιες όταν αδυνατούν να γράψουν απλές καθημερινές λέξεις, με μεγάλη δυσκολία διαβάζουν απλό κείμενο και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να μιλήσουν και να εκφραστούν ελεύθερα, πρέπει να μιλούν ξένες γλώσσες, να λύουν ασκήσεις φυσική, να..., να....
Στο ερώτημα πως περνούν στις επόμενες τάξει τα παιδιά αυτά, απάντηση μπορεί να δώσει ο κάθε εκπαιδευτικός που αναγνωρίζει τη δοκιμασία στην οποία υποβάλλονται τα εν λογω παιδιά.
Οσό για τα τεχνικά μαθήματα, αυτοί που πιστέυουν ότι είναι εύκολα και κατανοητά, απλώς δεν είναι ενήμεροι για την πολυπλοκότητα και το ψηλό βαθμό δυσκολίας που κρύβουν με βάση τα αναλυτικά προγράμματα που τα συνοδεύουν.
Αλλες επιλογές δεν προσφέρονται. Σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει η μέριμνα γι' αυτές τις ανάγκες, στο δικό μας το σύστημα δεν υπάρχει...η ανάγκη.
Εκπαιδευτικός Τεχνικής Εκπαίδευσης

Μιχάλης Μάρκου
Mon June 18, 2018, 09:10:11
Καταρχάς συγχαρητήρια για το άρθρο σας κα Χαλλούμα!
Είναι πολύ εύκολο για κάποιον που κάθετε μέσα στα γραφεία, στις αναπαυτικές του καρεκλίτσες και τον κλιματισμό του να γράφει σοφίσματα. Ελάτε μέσα στα χαρακώματα, ειδικά στα τμήματα των Εμπορικών και αν βγείτε ζωντανοί τότε μιλάτε.

Λιάνα Παπαδοπούλου, Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία
Mon June 18, 2018, 06:20:23
Εξοβελίζετε την πολλαπλότητα δεξιοτήτων τουλάχιστον του 35% του μαθητικού πληθισμού σε ένα προκρούστειο Ισοτισμό ελιτισμού. Ιδού η μάχη και ιδού τα προσωπικά μαθησιακά αποτελέσματα εκάστου. Όσο για την αποστασιοποίηση ή το στρουθοκαμηλισμό από τη ζώσα πρακτική, η βιωτή, η δράση, το έργο και το εκτόπισμα εκάστου, δήλον.

Ελένη Χαλλούμα
Sun June 17, 2018, 22:47:09
Τα όσα γράφω πιο πάνω είναι μαρτυρίες μιας απλής καθηγήτριας που αγαπά την δουλειά της και τους μαθητές της και παλεύει καθημερινά από την έδρα για να βελτιώσει τους μαθητές της. Μόνο όσοι συνάδελφοι βρίσκονται στην ίδια θέση μπορούν να συμμερισθούν τα όσα γράφω. Δυστυχώς αυτοί που βρίσκονται μακριά από τις τάξεις θα δυσκολευτούν ή απλά... θα στρουθοκαμηλίσουν!

Λοΐζος Σέπος*
Sun June 17, 2018, 22:08:43
Tο 80% των μαθητών που επιλέγουν την κατεύθυνση των υπηρεσιών δεν μπορούν να φοιτήσουν στο Λύκειο. Επρεπε να φοιτούν σε σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ή σε Σύστημα Μαθητείας. Επίσης για να θέλει να μάθει κάποιος ξένη γλώσσα πρέπει να γνωρίζει/κατέχει τη μητρική του γλώσσα.

*Διευθυντής Λυκείου

Λιάνα Παπαδοπούλου, Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία
Sun June 17, 2018, 21:58:00
Πολύ με λυπεί το index analysis της απρόσωπης σαρδελοποίησης ούτω χαρακτηριζόμενων "μαθητών" εντός εισαγωγικών. Denaturaluzation analysis.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν Προσωποποιού Παιδείας. Η υπόστασις, ε;

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016