KESJULY18

2018-06-15 09:46:14
Οι κατάλληλες συνθήκες στις αίθουσες διδασκαλίας συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο πολιτικής της ETUCE

Οι κατάλληλες συνθήκες στις αίθουσες διδασκαλίας συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο πολιτικής της ETUCE


ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*

Η προώθηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας στην Εκπαίδευση και η ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας των εκπαιδευτικών ήταν ένα από τα τρία θέματα που συζητήθηκαν διεξοδικά στο συνέδριο που έγινε στη Σόφια της Βουλγαρίας, στις 13 και 14 Ιουνίου 2018.

Εξήντα πέντε εκπρόσωποι Εκπαιδευτικών Οργανώσεων από περίπου είκοσι πέντε ευρωπαϊκές χώρες, αντάλλαξαν απόψεις, προβληματισμούς και έκαναν συγκεκριμένες εισηγήσεις προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο πολιτικής της ETUCE (European Trade Union Committee for Education) το οποίο θα τεθεί για τελική έγκριση στην Ολομέλεια που θα γίνει τον Νοέμβριο του 2018 στην Αθήνα. Αυτό το κείμενο πολιτικής θα αποτελέσει το πλαίσιο βασικών αρχών της ETUCE και των μελών της στον Κοινωνικό Διάλογο με την Εργοδοτική πλευρά, που είναι θεσμικά κατοχυρωμένος και ρυθμισμένος.

Το αρχικό κείμενο πολιτικής για τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στην Εκπαίδευση, περιλάμβανε και εστιαζόταν στο εργασιακό άγχος, στην εργασιακή εξουθένωση, στη βία, στη θυματοποίηση και γενικά σε διάφορους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες. 

Η ΠΟΕΔ σε συνεργασία με την ΟΕΛΜΕΚ, που εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο, πέτυχαν την συμπερίληψη στο κείμενο πολιτικής και των περιβαλλοντικών συνθηκών εργασίας στα σχολεία, στις κτιριακές υποδομές, στη ρύθμιση της κατάλληλης θερμοκρασίας στις σχολικές αίθουσες αλλά και ευρύτερα στους χώρους του σχολείου και στην ποιότητα του αέρα.

Ο συνδυασμός όλων των πιο πάνω με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις σχολικές μονάδες για πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους, επικροτήθηκε από το σύνολο των συνέδρων. Οι θέσεις και εισηγήσεις της ΠΟΕΔ και της ΟΕΛΜΕΚ υπερθεματίστηκαν και ενισχύθηκαν από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αφού κατά γενική ομολογία η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών στον πλανήτη μας έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα τα οποία δεν είναι δυνατό να παραγνωρίζονται.

Τα Πρότυπα Σχεδιασμού των Σχολείων, στο κεφάλαιο 5.4 Κλιματισμός, αναφέρονται τόσο στις συνθήκες θέρμανσης όσο και στις συνθήκες δροσισμού στις αίθουσες διδασκαλίας και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που θα γίνουν στο Υπουργείο Παιδείας για την Ασφάλεια & Υγεία, με απώτερο σκοπό να εφαρμοστούν και στις υφιστάμενες σχολικές μονάδες που αποτελούν την τεράστια πλειοψηφία αλλά και για να συμπληρωθούν τα κενά, οι ελλείψεις και οι ασάφειες που ομολογουμένως υπάρχουν.

Η δεύτερη συνάντηση της ΠΟΕΔ με το Υπουργείο Παιδείας για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας θα γίνει την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, στην οποία η ΠΟΕΔ θα παρουσιαστεί και πάλι, πανέτοιμη και θα θέσει κατά προτεραιότητα συγκεκριμένα θέματα που εμπίπτουν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ληφθούν, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2018, σε 77 μέρες από σήμερα.

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016