KESJULY18

2018-06-13 14:48:18
ΤΕΠΑΚ: «Έλαμψε» η Πρεσβεία της Κύπρου από τον Ελληνικό Πολιτισμό

ΤΕΠΑΚ: «Έλαμψε» η Πρεσβεία της Κύπρου από τον Ελληνικό Πολιτισμό


Μια σημαντική Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα τον Ψηφιακό Ελληνικό Πολιτισμό και τη δημιουργία ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, διοργανώθηκε την Τετάρτη, 30 Μαΐου  2018 και ώρες 09.00 - 18.00 μ.μ. στην Αίθουσα εκδηλώσεων στο «Σπίτι της Κύπρου»-, υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, από  τους Διοργανωτές Φορείς των Συνεδρίων EuroMed στην Ελλάδα και Κύπρο,  που είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ο Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών  «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και  εξειδίκευση.

Τίτλος , της πολύ επίκαιρης και εθνικής σημασίας Στρογγυλής Τράπεζας, ήταν: 

«Ελλάδα-Κύπρος 2018-2025: ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-

Η δημιουργία ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς -Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές»,

Τους επίσημους καλεσμένους ,αλλά και τους συνέδρους , από την Ελλάδα και Κύπρο , καλωσόρισε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος ,ενώ  εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής , ο πρόεδρος του Δικτύου 'Περραιβία" κ. Κων/νος Σκριάπας , ο οποίος και ενημέρωσε όλους για την μέχρι σήμερα πορεία της προσπάθειας αυτής ,αλλά και των διοργανώσεων που έγιναν ή προγραμματίζονται να γίνουν από την Οργανωτική Ομάδα των Συνεδρίων EuroMed  , προς την κατεύθυνση  της Ψηφιοποίησης του Ελληνικού Πολιτισμού , σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.

Στην επιστημονική συνάντηση στην πρεσβεία της Κύπρου, της 2η κατά σειρά, έλαβαν μέρος εκατό (100) επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης , ως εκπρόσωποι κρατικών Φορέων ,πανεπιστημίων , ιδρυμάτων και Κοινωνίας των Πολιτών, που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό, που παίρνουν αποφάσεις και διαμορφώνουν πολιτικές πάνω στο μεγάλο κεφάλαιο της διάσωσης και ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού, μέσω των Ψηφιακών Τεχνολογιών.

Στο τέλος των εργασιών ,που κράτησαν από τις 10 το πρωΐ και μέχρι αργά το απόγευμα, διαμορφώθηκε από τους συμμετέχοντες, μια  Διακήρυξη Αρχών , πάνω στο τεράστιο θέμα της ψηφιοποίησης ,το οποίο και θα διαβιβαστεί στους θεσμικούς Φορείς Ελλάδας και Κύπρου , προκειμένου να εξετασθούν όλοι εκείνοι οι τομείς ,στους οποίους πρέπει να υπάρξει  κοινή στρατηγική ,αλλά και να συσταθεί μια διακρατική Επιτροπή Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς .

Λαμπρό παράδειγμα  το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

Ακόμα μια μεγάλη ,παγκόσμιας σημασίας , αρμοδιότητα ανατέθηκε στο  Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (Διευθυντής  ο Dr Μαρίνος Ιωαννίδης) μετά από μια ιδιαίτερα επίπονη και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία ,με δεκάδες άλλους υποψήφιους Φορείς ,από όλη την Ευρώπη , αφού επιλέχθηκε, για να δοθεί η μια και μοναδική Έδρα Ευρωπαϊκού Χώρου  Έρευνας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  , διάκριση η οποία ακολούθησε την πρόσφατη ανάθεση  μιας αντίστοιχης έδρας από την UNESCO, με αρμοδιότητα και πάλι την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Για τον λόγο αυτό ο Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης δέχτηκε τα συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου ,αλλά και της επιστημονικής κοινότητας .

Στις εργασίες συμμετείχαν εκπρόσωποιτης Ελληνικής και Κυπριακής Βουλής, βουλευτές και εκπρόσωποι  θεσμικών Φορέων,όπως οι κ.κ.: Κυριάκος Κενεβέζος ,Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας ,Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής, Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, Δρ Στέλιος Χειμώνας ,Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου,Κώστας Μουτζούρης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ,Κυριάκος Χατζηγιάννης, Βουλευτής, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού Βουλής των Αντιπροσώπων Κυπριακής Δημοκρατίας ,Δημήτριος Σεβαστάκης ,Βουλευτής, Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Βουλής των Ελλήνων ,Γιώργος Κουμουτσάκος Βουλευτής, Επικεφαλής Τομέα Εξωτερικών Νέας Δημοκρατίας,Πηνελόπη Νομπιλάκη, Στέλεχος ΕΟΤκαι  Αλεξιανή Ντάκου, Εκπρόσωπος της Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και πολλοί πανεπιστημιακοί και ανεξάρτητοι επιστήμονες. 

ΤΕΠΑΚ: «Έλαμψε» η Πρεσβεία της Κύπρου από τον Ελληνικό Πολιτισμό


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ηλίας Μανούχος
Wed June 13, 2018, 17:49:53
Εύχομαι η τεχνογνωσία της ψηφιοποίησης να διοχετευτεί και στο Υπουργείο Παιδείας ως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης περιεχομένου που χρήζει ψηφιοποίησης (Αρχεία σχολείων, Σχολικές Βιβλιοθήκες, Παλαιές Εκδόσεις Βιβλίων, Κυπριακή Βιβλιοθήκη, Κυπριακό Κέντρο Ερευνών).

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016