KESJULY18

2018-06-13 10:23:38
Διήμερο διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Θρησκεύματα

Διήμερο διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Θρησκεύματα


Από το Κοινό Διδακτορικό Πρόγραμμα «Human Rights, Society, and Multi-Level Governance»

Το διαχρονικό και πολύπλοκο ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θρησκεύματα εξετάσθηκε και αναλύθηκε διεξοδικά στο διήμερο διεθνές συνέδριο, στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Κοινού Διδακτορικού  Προγράμματος «Human Rights, Society, and Multi-Level Governance, που προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα, το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϋ, και το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Στο πολυδιάστατο και διεπιστημονικό αυτό συνέδριο (8-9 Ιουνίου)  συμμετείχαν περισσότεροι από 30 ομιλητές από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία, προσεγγίζοντας το θέμα από τη σκοπιά του δικαίου, της κοινωνιολογίας, της φιλοσοφίας και της πολιτικής επιστήμης. Κυρίως εστίασαν στο σύγχρονο ζήτημα της θρησκείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, και πέραν αυτής, που περιστρέφεται γύρω από τις «συγκρούσεις» ανάμεσα στη «θρησκεία» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» ή στις διενέξεις και τις διαφορές ανάμεσα στα θρησκευτικά δόγματα.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ερώτημα κατά πόσο σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία θα πρέπει να θεωρηθεί ως απότοκο της θρησκευτικής ελευθερίας και, κατά συνέπεια, ως θεμελιώδες συστατικό της (πολύ)-πολιτισμικής παράδοσης του σύγχρονου δυτικού κράτους, το δικαίωμα μιας θρησκευτικής κοινότητας να θεωρεί πως το εσωτερικό θρησκευτικό της δίκαιο θα πρέπει να εφαρμόζεται άνευ ετέρου και ανεξάρτητα από τις κρατικές αντιλήψεις περί προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, είτε τιθέμενες σε συνταγματικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο διεθνούς προστασίας.

«Συχνά, η θρησκεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δείχνουν ότι βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές, όσον αφορά σε συγκεκριμένα κοινωνικά θέματα που δημιουργούν ερωτηματικά, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος των γεννήσεων ή οι αμβλώσεις», επισήμανε  στον χαιρετισμό της η κυρία Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, Επίτροπος Διοίκησης και Προστασίας των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Κύπρος). Αναφέρθηκε στη συμβολή της μετανάστευσης προς έναν θρησκευτικό πλουραλισμό, στο δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης και στο δικαίωμα της αλλαγής θρησκευτικών πεποιθήσεων σε οποιανδήποτε χρονική περίοδο.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάδοβας και συντονιστής του κοινού Προγράμματος των συμμετεχόντων Πανεπιστημίων, Giuseppe Giordan, αφού εγκωμίασε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και αυτούς που συνέβαλαν «στην εξαιρετική διοργάνωση του Συνεδρίου», τόνισε πως αυτό το Συνέδριο διεξάγεται σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης (ή πίστης) στις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το κοινό διεθνές Διδακτορικό Πρόγραμμα στοχεύει στην ενδελεχή έρευνα και διδασκαλία για την πρακτική των ανθρώπινων δικαιωμάτων», επισήμανε.

«Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι ιδιαίτερα περήφανη που φιλοξενεί αυτό το Συνέδριο. Η διεξαγωγή του είναι μια απόδειξη για τη μεγάλη σημασία που έχουν για μας η διεθνοποίηση και η συνεργασία ανάμεσα στα πανεπιστήμια», τόνισε η Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χριστίνα Ιωάννου.

«Τίθεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση το ερώτημα κατά πόσο περιορισμός σε ένα δικαίωμα μπορεί να δικαιολογηθεί στη βάση της επίκλησης ενός άλλου ατομικού δικαιώματος, όπως αυτό της θρησκευτικής ελευθερίας και του δικαιώματος μιας θρησκευτικής κοινότητας να διατηρεί τη συλλογική της ελευθερία και το δικαίωμα της αυτονομίας της», ήταν μια από τις παρατηρήσεις του Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.

Στα καταληκτικά του σχόλια ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε κυρίως στο «μέλλον της διδακτορικής εκπαίδευσης», τονίζοντας πως αυτή συμβάλει αποφασιστικά στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, ενώ είναι η βάση της οικονομικής, επιστημονικής, τεχνολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ευρώπης.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016