KESJULY18

2018-06-08 17:49:42
Η ευθύνη των γονέων-κηδεμόνων

Η ευθύνη των γονέων-κηδεμόνων


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

 Το Σχολείο, Διεύθυνση και Εκπαιδευτικοί, ελέγχεται από  παντού. Από το αρμόδιο Υπουργείο, τους Γονείς ως άτομα, την Συνομοσπονδία Γονέων, τα ΜΜΕ και την κοινωνία γενικότερα. Τους γονείς, τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους, ποιος τους ελέγχει και ποιος αποδίδει ευθύνες εκεί που απαιτείται; Το ερώτημα είναι ρητορικό, αφού δε νομίζω να υπάρξει απάντηση.

Με βάση τους Κανονισμούς Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, οι γονείς-κηδεμόνες των παιδιών, ανάμεσα σε άλλα, οφείλουν:

(α)  να παρακολουθούν την τακτική φοίτηση, συμπεριφορά και ήθος των παιδιών και να ενημερώνουν το σχολείο σχετικά με προβλήματα που παρουσιάζονται

(β)  να μεριμνούν για την τήρηση των σχολικών κανονισμών από τα παιδιά τους

(γ)  να ενημερώνουν έγκαιρα τη Διεύθυνση για τυχόν απουσία του παιδιού τους

(δ)  να φροντίζουν την έγκαιρη εκπλήρωση των οικονομικών και άλλων υποχρεώσεων  του παιδιού

(ε)  να προσέρχονται στο σχολείο όταν καλούνται από τον Διευθυντή για ζητήματα που αφορούν στο παιδί τους  και να διατηρούν στενή και σταθερή επαφή με το σχολείο για ζητήματα που αφορούν στο ήθος, στη φοίτηση, στη διαγωγή και επίδοση και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που τους καλεί το σχολείο.

 Ποιο λοιπόν είναι το αρμόδιο σώμα που παρακολουθεί και διερευνά τη μη τήρηση των πιο πάνω κανονισμών; Σε ποιους θα καταγγέλλονται γονείς που θυμούνται ότι έχουν παιδί στο σχολείο μόνο όταν αποτύχει και παραπεμθεί σε ανεξέταση, ή παραμείνει στάσιμο; Πως προφυλάσσεται ο Εκπαιδευτικός και το  Σχολείο από αυτούς τους γονείς που ενώ είναι απόντες ξαφνικά γίνονται αυστηροί κριτές των πάντων και έχουν ισχυρή άποψη για τα παιδαγωγικά θέματα;  Που θα καταγγελθεί η παρενόχληση; Ποιος θα κρίνει το δίκαιο, όταν ένα παιδί δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια κατεύθυνση σπουδών, το σχολείο ενημερώνει συνεχώς το σπίτι αλλά οι γονείς επιμένουν και ενοχλούνται για την παρέμβαση, με αποτέλεσμα την στασιμότητα;

Τα παραδείγματα πολλά και καθημερινά. Οι κανονισμοί είναι εκεί, νομοθετημένοι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η απόδοση ευθυνών στους εκπαιδευτικούς είναι η εύκολη λύση. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τον κανονισμό 24 (1) – «Κηδεμόνες μαθητών» και την απόδοση των ευθυνών στους γονείς που δεν ανταποκρίνονται;

*Διευθυντής  Λυκείου

 

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Θέμης Πολυβίου
Wed June 13, 2018, 10:14:47
Εύστοχες πράγματι οι παρατηρήσεις σου φίλε Τάσο. Όλα αυτά που επισημαίνεις τα ζούμε καθημερινά στο σχολείο.
Κοντά σ' όλα αυτά, πιστεύω ότι ξέχασες το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ότι οι οργανωμένοι γονείς είναι κατευθυνόμενοι κομματικά και δυστυχώς πολλές φορές αντί να βλέπουν το συμφέρον των παιδιών τους και του δημόσιου σχολείου, εξυπηρετούν τα κόμματα που τους προωθούν στις συγκεκριμένες θέσεις.
Και κάτι άλλο: Η βελόνα τους κόλλησε στους προβληματικούς εκπαιδευτικούς. Τους προβληματικούς γονείς ποιος τους ελέγχει.
Και άκουσον άκουσον εκτός όλων των άλλων, ζητούν να έχουν λόγο και στην αξιολόγηση των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Με ποια προσόντα και ποιο δικαίωμα;

Τάσος Τάσου
Mon June 11, 2018, 17:18:59
Πολύ σωστά συνάδελφε Παναγιώτη. Περιορίστηκα στους κανονισμούς που είναι νομοθετημένοι. Υπάρχουν πολλοί τομείς που οι γονείς ξεφεύγουν από τα αποδεκτά πλαίσια. Οι γονείς είναι ένα από τα συστατικά του συστήματος. Δεν γίνεται να περιστρέφονται σε άλλη τροχιά να θέλουν λόγο σε όλα αλλά να μη δίνουν λογοδοτούν σε κανένα. Όλοι οι γονείς, φίλε Ηλία, θα έπρεπε να έχουν προσφορά και συμμετοχή στο σχολείο. Να κοπιάσουν να κάνουν παιδονομία το διάλειμμα και να μπαίνουν στις τάξεις των παιδιών τους. Όποιο παιδί τιμωρηθεί για φασαρία οι γονείς να είναι υπόχρεοι να έρχονται στο σχολείο για τα πιο πάνω.

Παναγιώτης Παναγιώτου ΒΔΑ
Sun June 10, 2018, 21:45:08
Ο κ.Τάσου ανέφερε τις κυριότερες υποχρεώσεις.Υπάρχουν και πολλές άλλες οι οποίες δεν αναφέρθηκαν.
Παρά το ότι οι υποχρεώσεις αυτές δίνονται και κατά την εγγραφή των παιδιών ελάχιστοι γονείς τις ξέρεουν και πολύ λιγότεροι τις εφαρμόζουν.

Ηλίας Μανούχος*
Sat June 09, 2018, 14:37:25
Εισηγούμαι όπως προτού καταβληθεί οποιοδήποτε επίδομα πρώτου..πέμπτου παιδιού οι γονείς να επιμορφώνονται και να λαμβάνουν πιστοποίηση για εθελοντική προσφορά στο σχολείο που πρόκειται να φοιτήσει το παιδί τους. Αυτή η ενεργή συμετοχή θα καταστήσει τους γονεις υπεύθυνους για την μελλεντική ανέλιξη του παιδιού αφού θα πρέπει να είναι συμμέτοχος. Συχνά γινόμαστε μάρτυρες όπου γονείς και παιδιά χρειάζονται ρύθμιση όπως τη χρειάζεται ένας διαβητικός ή ένας με καρδιακή ανεπάρκεια για να είναι καλά στην υγεία. Όσοι καταφέρνουν και ρυθμίζονται..καλώς. Δυστυχώς όμως παραμένουν αρκετοί αρύθμιστοι χωρίς τις αναγκαίες πολιτικές για επίλυση του θέματος.

Μάριος Κυριακίδης
Sat June 09, 2018, 06:11:07
Ιδιαίτερα εύστοχες παρατηρήσεις! Και εγώ ακριβώς αυτό πιστεύω, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πάντοτε η εύκολη λύση στην οποία επιρρίπτονται ευθύνες οι οποίες δεν τους αναλογούν

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016