KESJULY18

2018-06-08 15:23:11
«Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις» ή καλύτερα «έσπειρες ανέμους θα θερίσεις θύελλες»

«Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις» ή καλύτερα «έσπειρες ανέμους θα θερίσεις θύελλες»


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ* 

Τα τελευταία χρόνια οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα το Δημόσιο Σχολείο, δέχονται αλλεπάλληλα και συνεχή κτυπήματα. Η απαξίωση του εκπαιδευτικού, η μείωση του κύρους, της αυτονομίας και της αξιοπρέπειάς του, η αμφισβήτηση και οι προσβολές ήταν και είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι πλείστες αναφορές γίνονται με τρόπο ισοπεδωτικό, σχεδόν πάντα μονόπλευρα, χωρίς το στοιχείο της αντικειμενικότητας ή έστω της δημοσιογραφικής ή τεχνοκρατικής έρευνας και τις πλείστες φορές αποσπασματικά. Πολλές φορές, ανώτατοι αξιωματούχοι της Πολιτείας, βουλευτές, οργανωμένοι γονείς, ΜΜΕ, χρησιμοποίησαν ατυχή και μεμονωμένα περιστατικά και με μια μονοκονδυλιά, γενικεύσεις ή υπεραπλουστεύσεις, έθεσαν τον εκπαιδευτικό στο ναδίρ. Ταυτόχρονα, επιδεικτικά κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά στα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας του τόπου. Ενώ τα προβλήματα είναι καταγεγραμμένα και προφανή και ενώ αυτά εδράζονται στην απουσία στρατηγικής, οράματος και βούλησης από την Πολιτεία, κάποιοι σκόπιμα και τεχνηέντως έχουν κατορθώσει για ακόμη μια φορά να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος.

 Είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα!

Ποιο όμως είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών; Οι τραγικοί χειρισμοί και η ανυπαρξία ουσιαστικών δράσεων, που οδήγησαν την κατάσταση;  

Ό,τι έσπειραν … θερίζουμε σήμερα!

Οι πρόσφατες αναφορές αλλά και όσες προηγήθηκαν, δεν μπορούν να θεωρηθούν τίποτα άλλο παρά μια επίθεση στην εκπαίδευση και την εκπαιδευτική κοινότητα. Τέτοιου είδους επιθέσεις είναι από κάθε άποψη αδικαιολόγητες και κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στον ευαίσθητο και πολυσήμαντο χώρο της εκπαίδευσης. Ο δάσκαλος έχει απαξιωθεί στα μάτια των παιδιών και των γονιών. Το επιστημονικό κύρος και ο ρόλος του δασκάλου έχει διαβρωθεί και αποψιλωθεί.

Τα μηνύματα που περνούν προς τα έξω είναι εσφαλμένα, διαμορφώνουν πολεμικό κλίμα απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης και συνεπαγωγικά ενισχύεται η αποδόμηση του κύρους των εκπαιδευτικών.  Οι αβάσιμες και αστήρικτες καταγγελίες αυξάνονται και πληθύνονται, απόρροια της αποθράσυνσης της ανθρωποφάγου κοινωνίας που διψά για αίμα και ενόχους! Η καχυποψία, η αρνητική διάθεση μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις απέναντι στο έργο του εκπαιδευτικού, είναι διάχυτη. Και σε αυτό, έχει ευλαβικά και εργολαβικά βάλει το χέρι του, ο Τύπος και άλλοι φορείς που έχουν δημόσιο βήμα, που επιμένουν να αναπαράγουν πληροφορίες κουτσομπολίστικου επιπέδου, αδιασταύρωτες αναφορές, εκδικητικές δηλώσεις, πηχυαίους τίτλους κλπ. 

Οι άνεμοι μετατράπηκαν σε θύελλες …

Οι επιθέσεις και οι απειλές στο πρόσωπο του δασκάλου έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και ακουμπούν τα επίπεδα επιδημίας. Ο φόβος επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του εκπαιδευτικού, μέσα και έξω από το σχολείο. Το καθεστώς τρομοκρατίας και η απειλή τιμωρίας, είναι καθημερινό φαινόμενο. Την ίδια ώρα, οι παρεμβάσεις στο έργο του σχολείου και οι απαιτήσεις των γονιών, παιδιών, τοπικών φορέων κ.ά., είναι έντονες και επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Ας αναλογιστεί ο καθένας, αν το να εργάζεται κάποιος με το καθεστώς του φόβου, της συνεχούς αμφισβήτησης, της απαξίωσης κλπ. βοηθά με οποιοδήποτε τρόπο το Δημόσιο Σχολείο.

Η αναστάτωση στα σχολεία είναι πλέον γεγονός. Όσοι ζούμε και εργαζόμαστε σε αυτά, το βιώνουμε πλέον έντονα στο πετσί μας. Οι Διευθύνσεις και οι εκπαιδευτικοί είναι επιφυλακτικοί, φοβισμένοι και απηυδισμένοι. Είναι αφελές εξάλλου, να θεωρεί οποιοσδήποτε, πως με ταπεινωμένους εκπαιδευτικούς που δεν χαίρουν ίχνους σεβασμού από τον ίδιό τους τον προϊστάμενο ή τους γονείς, θα αποδώσουν, θα έχουν κίνητρο, θα τύχουν σεβασμού και τελικά θα κάνουν τη διαφορά!

Σαφώς και η εκπαίδευσή μας ταλανίζεται από πολλά προβλήματα και είναι δεδομένο πως θα μπορούσε να είναι κατά πολύ καλύτερη. Όμως, οι επιθέσεις που γίνονται στοχευμένα και σε βαθμό εμμονής τις τελευταίες βδομάδες,  δεν έχουν σκοπό να κάνουν την εκπαίδευση καλύτερη. Έχουν σκοπό να υποσκάψουν τη Δημόσια Εκπαίδευση και τους λειτουργούς της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται … Εμείς ως εκπαιδευτικοί, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των γονιών και παιδιών – που είναι στην τελική τα θύματα αυτής της σαθρής κατάστασης – απαιτούμε αλλαγή προς το καλύτερο!

Το χαρούμενο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο έχει καταντήσει όνειρο απατηλό. Η κατάσταση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια, σε μονοπάτια που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα για τα παιδιά και την παιδεία του τόπου, δυστυχώς…

 Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό …

Καλούμε την πολιτεία να παρέμβει άμεσα, ως όφειλε και οφείλει να πράξει. Επιβάλλεται να προωθηθούν τάχιστα κανονισμοί, νομοθεσίες και θεσμοθετημένα πλαίσια που να θωρακίζουν το Δημόσιο Σχολείο αλλά και το κύρος και την αυτονομία του επιστήμονα εκπαιδευτικού. Η Πολιτεία οφείλει να ενσκήψει στα προβλήματα που ταλανίζουν την παιδεία του τόπου, με σεβασμό στον εκπαιδευτικό και το δημόσιο σχολείο, αναστρέφοντας την εικόνα και διορθώνοντας την κατάσταση. Έχει καθήκον να προστατέψει τη Δημόσια Εκπαίδευση!

*Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

*Αντρέας Θεοδώρου,  Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Αντιπρόεδρος Α.Κί.ΔΑ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Πρόδρομος Κυριάκου
Sun June 10, 2018, 13:35:22
Πολύ ωραίο το άρθρό σας συνάδελφοι! Απεικονίζει ρεαλισττικά και αντικειμενικά την πραγματικότητα, που πολλοί και διάφοροι κρύβουν κάτω από το χαλί, όταν δεν τους συμφέρει! Με ξύλινη γλώσσα και συνθήματα και στοχοποιήσεις ομάδων εκπαιαδευτικών - στην πραγματικότητα όλων των εκπαιδευτικών - δεν λύνονται ταα προβλήματα!

Ρεβέκκα Σιεκκερή
Fri June 08, 2018, 17:59:27
Συμφωνώ μαζί σας συνάδελφοι και τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στην Μέση εκπαίδευση... το έχουμε πει πολλές φορές και θα το λέμε συνέχεια. Κοινωνία που δεν σέβεται τους δασκάλους της δεν έχει μέλλον. Τα λέμε της πεθεράς ( μεταξύ μας ) για να τα ακούσει η νύφη ( Υπουργείο, γονείς , ΜΜΕ)

Μιχάλης Α. Πόλης
Fri June 08, 2018, 17:03:24
Συμφωνώ και επαυξάνω

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016