KESJULY18

2018-06-08 09:05:20
Περιβαλλοντική εκδήλωση στο Δημοτικό Λυκαβηττού Κ.Β΄ «Μην με πετάς. Μπορώ να σου φανώ χρήσιμο»

Περιβαλλοντική εκδήλωση στο Δημοτικό Λυκαβηττού Κ.Β΄ «Μην με πετάς. Μπορώ να σου φανώ χρήσιμο»


   Το Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού Κ.Β' συμμετείχε κατά την περσινή σχολική χρονιά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EAThink 2015 με θέμα την αποφυγή σπατάλης τροφίμων και την αξιοποίηση τροφών που μας απομένουν. Ως επιστέγασμα του Προγράμματος, στο σχολείο είχαν ειδικό προσκεκλημένο, τον επαγγελματία chef κ. Χρίστο Χριστοδούλου, ο οποίος υπέδειξε σε γονείς, εκπαιδευτικούς κ.ά. τρόπους για αξιοποίηση τροφών που μας περισσεύουν. Ήταν μια εμπειρία που ευαισθητοποίησε τους παρευρισκόμενους και τους άνοιξε τους ορίζοντες για τρόπους χρήσης βρώσιμων υπολειμμάτων.

Στα πλαίσια υλοποίησης της Αειφόρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού Κ.Β' διοργάνωσε ημερίδα, στην οποία εξετάστηκαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους, την καλλιέργεια και την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Έγιναν παρουσιάσεις από την κ. Μαρία Παπανικολάου του Αντιρευματικού Συνδέσμου Λευκωσίας με θέμα: «ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΩ ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ» και από την κ. Ανδρούλα Σιάτη της «ΑΝΑΚΥΚΛΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ». Στη συνέχεια είχαμε βιωματικά εργαστήρια από τον κ. Μάριο Ευθυμίου, Λειτουργό του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, την κ. Σιμόνη Παρτακίδου, Σύμβουλο - Μέλος του Δικτύου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Π.Ι., την κ. Ανδρούλα Σιάτη και την κ. Μαργαρίτα Παναγή.

Τα παιδιά της Δ' τάξης, με την καθοδήγηση της κυρίας Μαργαρίτας Παναγή, επαναχρησιμοποίησαν φανέλες που δεν χρειάζονταν κι έφτιαξαν υπέροχες τσάντες για τα ψώνια τους. Στη συνέχεια, διακόσμησαν τις τσάντες τους με χάντρες και άλλα υφάσματα. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα έμαθαν ότι δεν πρέπει να πετάμε κανένα ρούχο. Επιπλέον, αναπτύχθηκε η δημιουργικότητα και η φαντασία τους. Πέρασαν υπέροχα και υποσχέθηκαν πως θα μεταφέρουν στους γονείς τους όλα όσα έμαθαν.

Τα παιδιά των τμημάτων Ε'1 και Ε'2 συμμετείχαν σε διαδραστικό μάθημα, που διεξήχθηκε από την κ. Σιμόνη Παρτακίδου, με θέμα τα πλαστικά απορρίμματα. Σκοπός του μαθήματος ήταν να αντιληφθούν τα παιδιά ότι τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος ενημερώθηκαν για βασικές περιβαλλοντικές έννοιες, όπως μείωση απορριμμάτων, ρύπανση της θάλασσας, απορρίμματα μιας χρήσης, αποσύνθεση. Ενημερώθηκαν για τη διαδικασία παραγωγής πλαστικού και αξιοποίησαν το διαδίκτυο για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικές με τις επιπτώσεις πλαστικών απορριμμάτων ειδικά στη θάλασσα. Συζητήθηκε επίσης το θέμα του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την αποσύνθεση των πλαστικών, με αφορμή την προβολή μιας μικρής ταινίας. Τέλος, κλήθηκαν να συζητήσουν τις απόψεις δύο παιδιών σ' ότι αφορά τις καταναλωτικές τους συνήθειες τεκμηριώνοντας τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Ο κ. Μάριος Ευθυμίου μίλησε στα παιδιά της Ε'2 για τα στερεά απόβλητα, τα οποία χρησιμοποιεί ο άνθρωπος καθημερινά. Η παρουσίαση στόχευε στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των προϊόντων. Παράλληλα, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα συστήματα συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων, καθώς και για τη διαδικασία χωριστής συλλογής και διαλογής στην πηγή.

 
 
 

Τα παιδιά της Στ' τάξης υπό την επίβλεψη της κ. Ανδρούλας Σιάτη μεταποίησαν χρησιμοποιημένες κάλτσες σε διάφορα ζωάκια, ανθρωπάκια και ήρωες παραμυθιών. Τα παιδιά μέσα από παιγνιώδη μορφή και μέσα σ' ένα ευχάριστο περιβάλλον αντιλήφθηκαν την ανάγκη για επαναχρησιμοποίηση υλικών και μάλιστα με δημιουργικό τρόπο.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016