KESJULY18

2018-06-07 22:38:54
Το Σχέδιο Κανονισμών 2018 για την παιδαγωγική κατάρτιση των υποψήφιων εκπαιδευτικών Μέση

Το Σχέδιο Κανονισμών 2018 για την παιδαγωγική κατάρτιση των υποψήφιων εκπαιδευτικών Μέση


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥΡΑ*

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατέθεσε στην Βουλή των Αντιπροσώπων τους Κανονισμούς 2018 που αφορούν το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης των υποψήφιων Εκπαιδευτικών Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο Ανάλυσης Αντικτύπου που κατατέθηκε στην Βουλή, βλέπε σελίδες 5 και 6, το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον τέως Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή σε εκπροσώπους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου και τους ζητήθηκε μέχρι τις 4/12/2017 να στείλουν τις απόψεις τους. Επίσης, σύμφωνα με το  ερωτηματολόγιο Ανάλυσης Αντικτύπου το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξέφρασε άτυπα τη διαφωνία του για τη σύνταξη νέων κανονισμών ενώ οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, όπως αναφέρεται, δεν απέστειλαν οτιδήποτε. Από τα πιο πάνω γίνεται σαφές ότι ο τέως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αγνόησε το Συμβούλιο Μέσης και Δημοτικής αφού δεν το συγκάλεσε.

Στη παράγραφο (2)  του προτεινόμενου κανονισμού 4, αναφέρει: «Κάθε χρόνο, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, το Υπουργείο προβαίνει σε εκτίμηση των αναγκών σε νέο προσωπικό κατά ειδικότητα, για τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά. …..» . Ενώ στην παράγραφο (3)  του ίδιου προτεινόμενου κανονισμού αναφέρει:   «H Επιτροπή (ΕΕΥ) κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους καλεί με επιστολές, δια του τύπου και του Διεθνώς Διαδικτύου, με σειρά που καθορίζεται από τους πίνακες διοριστέων και διορισίμων με βάση τις σχετικές διατάξεις του Νόμου, τόσους από τους υποψηφίους που περιλαμβάνονται σε αυτούς, όπως  καθορίζονται από τους αριθμούς και τις ειδικότητες που αναφέρονται με απόφαση του Υπουργού ….» Από τα πιο πάνω γίνεται σαφές ότι το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης Μέσης Εκπαίδευσης είναι κλειστό και αναφέρεται μόνον σε όσους είναι πολύ κοντά στο διορισμό τους στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Είναι λυπηρό που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κρατά κλειστό το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης διότι το δικαίωμα στην πρόσβαση για επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων σύμφωνα με το άρθρο 14 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπακής Ένωσης . Είναι λυπηρό διότι σύμφωνα με το άρθρο 28.2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας «έκαστος απολαύει πάντων των δικαιωμάτων και ελευθεριών των προβλεπόμενων υπό του Συντάγματος άνευ ουδεμίας διακρίσεως». Είναι λυπηρό διότι η παράγραφος (3) του προτεινόμενου κανονισμού 4 αντιστρατεύεται   την φιλοσοφία της Ανοικτής Εκπαίδευσης , σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην επιμόρφωση και την κατάρτιση είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και θα πρέπει να μπορούν να αποκτήσουν αυτό το μορφωτικό αγαθό όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν. Είναι λυπηρό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να χωρίζει σε κατηγορίες τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιεί. Για ποια αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης ομιλεί το Υπουργείο όταν στους 1000 περίπου αδιόριστους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης τους στερεί το δικαίωμα της παιδαγωγικής κατάρτισης. Αν οι διδάσκοντες στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης είχαν το δικαίωμα της Παιδαγωγικής Κατάρτισης το έργο τους θα ήταν ή δεν θα ήταν αποδοτικότερο;  

Το προνόμιο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να καλεί από κατάλογο όσους θα καταρτιστούν η Βουλή πρέπει να το αφαιρέσει. Η Παιδαγωγική κατάρτιση πρέπει να αφεθεί ελεύθερη και να καταρτίζονται όσοι το επιθυμούν είτε βρίσκονται κοντά στο διορισμό τους στην Μέση Εκπαίδευση είτε όχι.

Από την άλλη η παράγραφος (1) του προτεινόμενου κανονισμού 3 πρέπει να τροποποιηθεί και να ανατεθεί το θεωρητικό μέρος του Προγράμματος της Παιδαγωγικής Κατάρτισης στο φυσικό του χώρο που δεν είναι άλλος από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Και αυτό γιατί η προσφορά του Προγράμματος μέσω του Ανοικτού Πανεπιστημίου θα δώσει την δυνατότητα σε όλους τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς να καταρτισθούν παιδαγωγικά πριν από τον διορισμό τους , κάτω από ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς να εγκαταλείψουν πιθανή εργασία τους και χωρίς να μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους στους τόπους διδασκαλίας, αρκετά χιλιόμετρα, υφιστάμενοι από την μια ταλαιπωρία και από την άλλη να επωμίζονται τα έξοδα της μετακίνησης τους. Πέραν τούτων η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί την οικονομικότερη λύση από ότι ο συμβατικός τρόπος εκπαίδευσης.

*Ο Δρ Γεώργιος Στρατουράς είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.  

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016