KESJULY18

2018-06-01 23:05:39
Μελέτη Παν. Λευκωσίας: Kαθόλου ιδανικές οι συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο

Μελέτη Παν. Λευκωσίας: Kαθόλου ιδανικές οι συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο


   Δεν είναι ενθαρρυντική η εικόνα για τις συνθήκες υποδοχής και διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο, όπως προκύπτει από εκτενή μελέτη που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Αυτή η μελέτη ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Κύπρο και τα αποτελέσματα της εστίασαν σε πέντε βασικούς τομείς: την απασχόληση, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την κοινωνική βοήθεια και τις κοινοτικές σχέσεις.

   «Η τρέχουσα μελέτη αποκαλύπτει τις προβληματικές περιοχές και τις αιτίες, που τόσο οι επαγγελματίες και οι οργανώσεις τους, αλλά και οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν στη σημερινή εποχή», υπέδειξε ο Δρ. Στέφανος Σπανέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο οποίος παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια τη μελέτη.

   Οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο αλλά και η γενικότερη παροχή πρόνοιας έχουν σημαντικούς περιορισμούς. Το σύστημα κουπονιών είναι προβληματικό, χρονοβόρο και ανεπαρκές, ενώ απουσιάζει η εξατομικευμένη αξιολόγηση των ληπτών. «Μια επιπλέον μεγάλη δυσκολία που διαπιστώθηκε ήταν η μακρά περίοδος αναμονής, πριν από τη χορήγηση του δικαιώματος για εργασία σε αιτούντες άσυλο, καθώς και οι τομείς απασχόλησης, οι οποίοι είναι περιορισμένοι», επισήμανε ο Δρ. Σπανέας, τονίζοντας πως είναι αναγκαία η ανάπτυξη εναλλακτικών στρατηγικών διαχείρισης στην παροχή υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα τους.

   Η έκθεση περιέχει αρκετά συμπεράσματα και έναν ευρύ κατάλογο συστάσεων και πρακτικών εισηγήσεων προς τις αρμόδιες εθνικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών, καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν την ανάγκη ανάπτυξης ισχυρών συμπράξεων και διϋπηρεσιακών συνεργασιών σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, που να ανταποκρίνονται συστηματικά στις πολύπλοκες, αρκετά συχνά, ανάγκες των αιτούντων άσυλο.

   «Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην κοινωνική μέριμνα, τη στέγαση και την απασχόληση, χρειάζεται η εξίσωση των αναγκών τους με τα κριτήρια που έχουν υιοθετηθεί για τους γηγενείς κατοίκους, όπως το κόστος ζωής και το όριο της φτώχειας. Επίσης, να αναγνωριστούν τα δικαιώματα τους στην πρόσβαση τους στην υγεία, αλλά και στις ιδιαίτερες ανάγκες που κάποιοι από αυτούς εμφανίζουν», κατέληξε ο ομιλητής.

   Η κυρία Αιμιλία Στροβολίδου, Λειτουργός Ενημέρωσης της UNHCR Cyprus, εκπροσωπώντας τον Κύριο Dantew Dessalegne, επικεφαλή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την ομάδα ακαδημαϊκών (Δρ. Στέφανο Σπανέα, Δρ. Δέσποινα Κοχλιού, κ. Αγαμέμνωνα Ζαχαριάδη, Δρ. Γρηγόρη Νεοκλέους, και Δρ. Μενέλαο Αποστόλου) για τον επαγγελματισμό τους στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Επισήμανε πως η UNHCR μεριμνά για την παροχή διεθνούς προστασίας στους πρόσφυγες, αναζητώντας βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα τους. Έχει έννομο συμφέρον για τα πρότυπα μεταχείρισης που απολαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο, με βασικό μέλημα την αξιοπρέπεια τους και την προστασία των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Δικαίου. «Πρόκειται για καθαρά ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε, προσθέτοντας πως οι αιτούντες άσυλο έχουν ήδη βιώσει τραυματικές εμπειρίες φεύγοντας από τις πατρίδες τους.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης κοινωνικοί λειτουργοί σε κέντρα εισδοχής αιτούντων άσυλο αλλά και ένας εκπρόσωπος των αιτούντων από την Αφρική, που τα σχόλια του δεν ήταν κολακευτικά για τις συνθήκες διαβίωσης τους στην Κύπρο.

Ακολούθησε ευρύς διάλογος με τους παρευρισκόμενους.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016