KESJULY18

2018-06-01 11:06:05
Απεβίωσε ο καθηγητής  του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Αλεξάνδρου

Απεβίωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Αλεξάνδρου


Ήταν ο πρώτος καθηγητής και πρώτος Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποχαιρετά τον Καθηγητή του Ανδρέα Αλεξάνδρου που απεβίωσε χτες, 31 Μαΐου 2018, σε ηλικία 61 χρόνων. Το Πανεπιστήμιο έχασε ένα πολύτιμο μέλος της κοινότητάς του με σημαντική συνεισφορά στο επιστημονικό του πεδίο και με ουσιαστική συνδρομή στο σχεδιασμό της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας. Το Πανεπιστήμιο θα τον θυμάται πάντα με σεβασμό και αγάπη.

Ο Ανδρέας υπήρξε ένας χαρισματικός, εργατικός και γενναιόδωρος συνάδελφος. Ήπιος χαρακτήρας και συναινετικός, αλλά και ανυποχώρητος σε θέματα αρχών.  Τα ενδιαφέροντά του δεν περιορίζονταν μόνο στην επιστήμη του. Εκτός από την οικογένειά του που ήταν η πρώτη του προτεραιότητα, ενδιαφερόταν πολύ για τα κοινά και έκανε συχνά παρεμβάσεις ως ενεργός πολίτης, για την πορεία του Κυπριακού και της οικονομίας, για την αρχαιολογία και την ιστορία του Κουρίου. Το τελευταίο μεγάλο του πάθος ήταν η φωτογραφία.

Ο Ανδρέας έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο από το 2007 δίνοντας δύναμη και αισιοδοξία στην οικογένειά, τους φίλους και τους συναδέλφους του. Δεν τα έβαλε κάτω και συνέχισε να προσφέρει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη διδασκαλία, την έρευνα και το διοικητικό έργο του οργανισμού με αξιοζήλευτο ήθος και επαγγελματισμό. Σε όλες του τις αποφάσεις είχε γνώμονα πάντα το καλό του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Πολυτεχνική Σχολή χρωστά τεράστια ευγνωμοσύνη και υποκλίνεται στον Καθηγητή της Ανδρέα Αλεξάνδρου για το επαγγελματικό του ήθος και την επιμονή του στην εφαρμογή διαδικασιών και θεσμών, απαραίτητα στοιχεία για τη νεοσύστατη τότε Σχολή, τα οποία θα συνεχίσουν να την καθοδηγούν. Διετέλεσε πρώτος Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και η συνδρομή του στην καθιέρωσή της ως Σχολής κύρους στον πανεπιστημιακό χάρτη της Κύπρου και της Ευρώπης ήταν ουσιαστική.

Ο Ανδρέας καταλείπει τη σύζυγό του Lisa και 2 παιδιά, τη Νάντια και τον Νικόλα. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εύχεται ολόψυχα στον Ανδρέα «καλό ταξίδι». Η μνήμη του θα μείνει αιώνια. 

Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί την Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018, στις 14:00 στην Επισκοπή Λεμεσού, στην εκκλησία Αγίας Παρασκευής. Οι συνεισφορές θα γίνονται προς τον ΠΑΣΥΚΑΦ και για την ανέγερση της Εκκλησίας του Χριστού  Ποιμένος. Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια μετά την τέλεση της  Εξόδιας Λειτουργίας.

Οι σημαίες του Πανεπιστημίου Κύπρου θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι και τη μέρα τέλεσης της κηδείας του.

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Ανδρέας Αλεξάνδρου γεννήθηκε στην Επισκοπή Λεμεσού το 1957 και αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού το 1975. Υπήρξε αθλητής στίβου (100 μέτρα) και διετέλεσε μέλος της Εθνικής Ομάδας βόλεϊ. Μετά τη συμπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας σπούδασε με υποτροφία του Fullbright Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (1977-1982). Στη Βηρυτό γνώρισε τη σύζυγό του Lisa με την οποία μετακόμισε στο Ann Arbor, Michigan για μεταπτυχιακές σπουδές. Στο Πανεπιστήμιο του Michigan o Ανδρέας αφού πήρε 2 Μάστερ στις επιστήμες του Μηχανολόγου Μηχανικού (1983) και του Πολιτικού Μηχανικού (1985) ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών το 1986. Εργάστηκε μετά για ένα χρόνο (1986-1987) ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, επίσης στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Το 1987 προσελήφθη ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Worcester (WPI) όπου ανελίχθηκε διαδοχικά στις βαθμίδες του Αναπληρωτή Καθηγητή (1992) και Καθηγητή (1998). Υπήρξε ενθουσιώδης δάσκαλος και βραβεύθηκε πολλές φορές για τη διδασκαλία του. Υπήρξε επίσης για σειρά ετών Διευθυντής του Κέντρου Κατεργασίες Ημιστερεών Υλικών (1998-2001) και Διευθυντής του Προγράμματος Αεροναυπηγικής (1993-1998). Από το 1994 έως το 1998 εργάστηκε παράλληλα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) ως Ερευνητικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών.

Ο Ανδρέας Αλεξάνδρου ήταν ο πρώτος καθηγητής και πρώτος Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής.  Εξελέγη Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρο το 2000 και το 2001 μετακόμισε με την οικογένειά του από την Αμερική  και ανέλαβε καθήκοντα με στόχο την ίδρυση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Παραγωγής και της Πολυτεχνικής Σχολής. Υπηρέτησε ως πρώτος Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής μέχρι το 2008. 

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Ανδρέα κάλυπταν τις περιοχές της Ρεολογίας, δηλαδή της μη-Νευτώνειας ρευστοδυναμικής, αλλά και της ενέργειας. Ο Ανδρέας ήταν ένας ενθουσιώδης ερευνητής με σημαντική προσφορά στην Επιστήμη. Έγραψε πέραν των 100 επιστημονικών άρθρων και 2 βιβλία ρευστοδυναμικής. Ήταν, επίσης, ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ρεολογίας.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Παραγιός Δημήτρης
Sat June 02, 2018, 12:40:18
Αξιόλογο έργο. Παρέμεινε και θα το θυμούνται όλοι όσοι το 'γεύτηκαν' ή θα το χρησιμοποιάνε στο μέλλον μέσω των συγγραμμάτων του.

Ευρυδίκη Πιττάλη
Sat June 02, 2018, 12:14:02
Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει τον αγαπημένο μας και αξιοπρόσεχτο για το έργο και την άπταιστη και ορθόδομη συμπεριφορά του κύριο Αλεξάνδρου. Το χώμα το πάτριο θα αποτελέσει το νεκροσκέπασμά του και τα νεκρολούλουδα θα είναι τα λόγια που αποτελούν μνείες για το χαραχτήρα του, τα λεγόμενα, το έργο και τις ενέργειες - προσπάθειές του.

Πραγματικά μεγάλη απώλεια για τον ακαδημαϊκό κόσμο της Κύπρου μας και το σημαντικότερο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ήταν σαν πατέρας, ως άνθρωπος στοργικός για τη γνώση και την επιστήμη του.

Λυπάμαι που δε θα μπορέσω να παρευρεθώ στη νεκρώσιμη ακολουθία, λόγω του ότι αύριο θα είναι το δεύτερο ετήσιο μνημόσυνο του πατέρα μου Δημητράκη Γεωργίου και το μνημόσυνό του θα είναι αύριο στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη, και δε θα μπορέσω να παρευρεθώ λόγω οικογενειακών δεσμεύσεων που κατοπινά ακολουθούνται μετά του μνημοσύνου (τρισάγιο, τραπέζι). Ωστόσο, εύχομαι και ευελπιστώ ότι η οικογένειά του θα δεχθεί παρηγοριά από τους παρευρισκόμενους και το σημαντικότερο τα καλά λόγια και οι ευχές όλων με τα μπράβο και τα συγχαρητήρια θα οδηγήσουν το παιδί στην τελευταία του κατοικία. Μακάρι, ο Θεός να τον κατατάξει σε σκηνές δικαίων, μετά την περιπέτεια υγείας τη μακρόχρονη που είχε.

Σήμερα το 2018, εμείς θυμόμαστε πάντοτε αυτόν τον άνθρωπο που στις επάλξεις ήταν πιστός και έδωσε το είναι του μέσα από δουλειά, τιμιότητα, εργατικότητα και προσπάθειες αφειδώλευτες και σκληρές για να ορθοποδήσει το τμήμα του και το πρώτο Πανεπιστήμιο το πρώτο κρατικό παν/μιακό ίδρυμα της Δημοκρατίας. Μόνο μπράβο, μόνο καλά λόγια πρέπει να λέγονται για αυτόν τον άνθρωπο και το έργο του που ήταν άψογο και δίχως λάθη και οι χειρισμοί του συνάμα αλάνθαστοι και προσαρμόσιμοι.

Το έργο του παρακαταθήκες στις νέες γενεές και στους πολίτες, τους ανθρώπους που χρησιμοποιάνε το Παν/μιο της Κύπρου και ιδίως τους φοιτητές του αλλά και τους μελλοντικούς φοιτητές, μεταγενέστερους που θα λάβουν τη γνώση και τους καρπούς των προσπαθειών του.

Ας αναπαύεται εν ειρήνη.

Συλλυπητήρια στους οικείους του, αν και δεν τους γνωρίζω προσωπικώς.

Καλοτάξιδος και ευχές ας σας συνοδεύουνε με ευχαριστίες και επαίνους, μνείες και μπράβο, εισφορές και αγάπη στο μεγάλο τούτο ταξίδι προς την αιωνιότητα. Ας είναι λοιπόν η μνήμη αιώνια και χαμόγελα μόνο να φέρνει στον κόσμο, αντί λύπη η ανάμνηση και η μνήμη για το πρόσωπό σας. Για τους αρρώστους κάποιες φορές, ο θάνατος αποτελεί σωτηρία και λύτρωση παρά το βάσανο και το πάλιωμα με τη νόσο, ιδίως οι πάσχοντες της επάρατης που τυρρανιούνται για καιρό και ειδικά με χημειοθεραπευτικά μέσα.

Πιττάλη Ευρυδίκη
φοιτήτρια του εκλειπόντος

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016