KESJULY18

2018-05-31 14:06:49
Σε έξι δόσεις, οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2012

Σε έξι δόσεις, οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2012


Αφαιρούνται σταδιακά οι αποκοπές, συνεχίζονται οι προσαυξήσεις 

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε σήμερα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις πρόταση που προνοεί επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση θα συνεχίσουν να παίρνουν τις προσαυξήσεις τους και ταυτόχρονα θα τους αφαιρούνται σταδιακά, αποκοπές που έγιναν από το 2012 μέχρι το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες του Paideia-News, η πρώτη δόση των επιστροφών θα γίνει την 1η Ιουλίου 2018 και μετά σε κάθε 1η του χρόνου (2019, 2020, 2021 και 2022 και 2023). 

Για το λόγο αυτό η πρόταση θα υλοποιηθεί, μόνο αν εγκριθεί (εκτός από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις) από τη Βουλή, πριν από το το κλείσιμο για τις θερινές διακοπές, αφού οι αποκοπές ρυθμίζονται με νόμο.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε πρόταση με 8 σημεία που αφορά το Ταμείο Προνοίας επί των οποίων θα πρέπει εντός 10 ημερών οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να απαντήσουν.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα συνεδριάσουν τόσο η κάθε μια χωριστά όσο μαζί για τη λήψη απόφασης (αποδοχής ή απόρριψης) ενώ για το Ταμείο Προνοίας θα συμμετέχουν και οι Αναλογιστές.

Η πρόταση είναι σαφές διαφοροποιημένη από την πορηγούμενη αφού δεν υπάρχει η προϋπόθεση ή διασύνδεση της επιστροφής των αποκοπών με το ΑΕΠ. 

Η ΠΑΣΥΔΥ κρατά κλειστά τα χαρτιά της αφού εχει προσφύγει στο Ανώτατο υποτηρίζοντας ότι οι αποκοπές είναι παράνομες. Οι πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις για την πρόταση ειναι όπως περιμένουν όσο είναι δυνατό την απόφαση του Ανωτάτου. Σε περιπτωση που δικαιωθεί και κηρυχθούν παράνομες οι αποκοπές, τότε αυτοί που προσέφυγαν θα ζητήσουν να λάβουν αποζημιώσεις με επιστροφή όλων των ποσών που τους εχουν περικοπεί. 

 Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΟΗΟ-ΣΕΚ,  ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, ΟΕΚΔΥ – ΣΕΚ  και ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ με τις οποίες προηγήθηκε διαπραγμάτευση:
Η καταρχήν συμφωνία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα τερματισμού όλων των αποκοπών μισθών που επιβλήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν με τις μνημονιακές Νομοθεσίες Ν.168(Ι)/2012 και Ν.31(Ι)/2013.
Το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των μισθών θα αρχίσει την 1/07/2018 και θα ολοκληρωθεί την 1/01/2023.
Η καταρχήν συμφωνία απορρέει από τη συμφωνία - πλαίσιο που υπεγράφη στις 4/01/2017 και της συμπληρωματικής συμφωνίας - πλαίσιο ημερομηνίας 20/10/2017 και αφορά τις αποκοπές μισθών των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με βάση την καταρχήν συμφωνία, θα πρέπει επίσης να ανανεωθούν όλες οι συλλογικές συμβάσεις που αφορούν τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Σχολικές Εφορείες και το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, μέχρι τις 31/07/2018.
Επίσης, την ίδια περίοδο θα πρέπει μετά από εντατικές διαβουλεύσεις να επέλθει συμφωνία για την εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για νεοεισερχόμενους υπαλλήλους που προσελήφθηκαν μετά την 1/10/2011 και για εργαζομένους αορίστου χρόνου.
«Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι επετεύχθη η εν λόγω συμφωνία στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα που είχαν ως κατάληξη την 31/5/2018» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΜΑΡΙΟΣ Ν. ΕΥΡΙΠΔΟΥ
Fri June 01, 2018, 06:07:17
Κύριε Σοφοκλέους προσπαθώ να βρω ένα επιχείρημα σας και δεν βρίσκω. Το μόνο που προβάλλετε είναι το ερώτημα πως είναι δυνατό αυτή κυβέρνηση να θέλει το καλό μας και επειδή αποκλείεται να συμβαίνει αυτό, άρα εμμέσως πλην σαφώς, θα πρέπει να απορριφθεί η πρόταση.
Επί τούτου καμιά απάντηση αφού στηρίζεται στην αρχή σας για μια κυβέρνηση που δεν θέλει το καλό μας. Δικαίωμα σας να την έχετε, με εκπλήσσει όμως και επιθετικότητα εναντίον των συνδικαλιστών οι οποίοι κατά την άποψη σας δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν απόφαση και άρα πρέπει να κατεβούν στη βάση. Η απόλυτη κατάργηση της Δημοκρατίας και η αρχή της αναρχίας.
Κύριε Σοφοκλέους. Με αυτό που λέτε μηδενίζετε το έργο και την κρίση των συνδικαλιστών συναδέλφων σας. Οι συνδικαλιστές κύριε Σοφοκλέους από την ώρα που έχουν εκλεγεί δημοκρατικά οφείλουν να είναι ηγέτες και έτσι πρέπει να συμπεριφέρονται. Να καθοδηγούν τα μέλη τους με τις αποφάσεις τους και όχι να αποποιούνται των ευθυνών τους όπως θέλετε εσείς, ρίχνοντας τα όλα στη βάση. Αυτή η πρόταση αν πάει στη βάση θα εγκριθεί με ποσοστό πέραν του 75%, όμως δεν είναι αυτό το θέμα. Είναι η διορατικότητα που πρέπει να έχει ένας συνδικαλιστής ηγέτης, να βλέπει μπροστά, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες και να αποφασίζει με κριτήριο το καλό των μελών του.
Η ΠΑΣΥΔΥ στηρίζεται στις παρατυπίες Χριστόφια, ο οποίος λόγω ιδεολογικών εμμονών, δεν ενέκρινε καμμιά περικοπή από το Υπουργικό και τις έστελλε με «απευθείας πτήση» από τον Σιαρλή στην Ολομέλεια για έγκριση. Ερώτημα: Τι θα γίνει αν το Ανώτατο βγάλει την απόφαση του (7χρόνια είναι ο μέσος όρος) το 2021 και δικαιώσει την Κυβέρνηση ότι ενήργησε με βάση το δημόσιο συμφέρον το οποίο υπερισχύει όλων; Τι γίνει με τις συνταξιοδοτήσεις και ειδικότερα με αυτούς που θα φύγουν φέτος ή του χρόνου ή μέχρι το έτος της λήψης της απόφασης; Με ποια σύνταξη θα αφυπηρετούν;
Συνδικαλιστής ηγέτης κύριε Σοφοκλέους είναι ο συνετός–σοφός άνθρωπος που δεν εξυπηρετεί ιδεολογήματα, αλλά καθοδηγεί τον λαό του και φροντίζει να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των μελών του. Οι συνταξιοδοτήσεις και οι παράμετροι της είναι ένα από αυτά. Η πρόταση δεν είναι ναι ή όχι. Ως αρχή, η πρόταση χρήζει διευκρινίσεων, τις οποίες οι εμπλεκόμενες οργανώσεις οφείλουν να ζητήσουν.
Και κάτι τελευταίο. Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να μπορούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να αποφασίζουν μόνες και όχι να αποφασίζει η ΠΑΣΥΔΥ για αυτές. Ιδού ο δρόμος. Ιδού η ευκαιρία. Προχωράς μπροστά στηριζόμενος στα πόδια σου ή επιστρέφεις στο παρελθόν παραδίνοντας στην ΠΑΣΥΔΥ τα προσφάτως αποκτηθέντα προνόμια σου;

ΑΝΤΡΕΑΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Thu May 31, 2018, 23:15:37
Απορία: Μα είναι δυνατό να έρχεται αυτοβούλως η εργοδοτική πλευρά μέσα από την κατάθεση αυτού του σχεδίου πενταετούς διάρκειας να άρει την αδικία η οποία από το 2012 συντελείται με τις μειώσεις των απολαβών και των συντάξεων των κυβερνητικών υπαλλήλων και συνταξιούχων; Πρωτοφανές!

Προβληματισμός: Μήπως αποτελεί μέρος στρατηγικής της εργοδοτικής πλευράς για να προλάβει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις προσφυγές των εκπαιδευτικών και άλλων κυβερνητικών υπαλλήλων μετά τη δίκη της 26ης Μαρτίου 2018;

Ερώτημα: Γιατί η ΣΕΚ και ΠΕΟ μπαινοβγαίνουν τον τελευταίο μήνα στο Υπουργείο Οικονομικών συζητώντας για τα σχετικά θέματα της παράνομης μείωσης απολαβών, ενώ οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κλήθηκαν μόλις σήμερα όχι μόνο για να τους παρουσιαστεί το σχέδιο (;) αλλά και για να τους ζητηθεί να το υπογράψουν άμεσα (!); (ευτυχώς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν είναι ανεύθυνες!)

Μάθημα: Εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα ΔΕΝ υπάρχει πλαίσιο και νομιμοποίηση σε κανένα συνδικαλιστικό όργανο, σε κανένα συνδικαλιστή, να προχωρά σε συζητήσεις και σε συμφωνίες με τον εργοδότη. Στρατηγικά, η ορθότερη στάση μετά την «επίθεση» των προσφυγών στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι η άμυνα… Θα το συζητήσουμε μετά την απόφαση! Ακολούθως, όπως έπραξε πρόσφατα, η ΟΕΛΜΕΚ, όλες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις οφείλουν να προχωρήσουν σε referendum, ώστε να αποφασίσει η βάση.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016