KESJULY18

2018-05-31 10:28:59
Πορίσματα Ημερίδας της 28ης Απριλίου με θέμα: «ΚΙΕ και Δια Βίου Εκπαίδευση»

Πορίσματα Ημερίδας της 28ης Απριλίου με θέμα: «ΚΙΕ και Δια Βίου Εκπαίδευση»


    Τo Σάββατο, 28 Απριλίου 2018, οι Φίλοι του ΕΑΠ και του ΑΠΚυ, η ΟΕΛΜΕΚ και ο Σύνδεσμος ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Ε. Κ.Ι.Ε διοργάνωσαν Ημερίδα, με θέμα «Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Εκπαίδευση», με Ομιλητές την κα Νικολέττα Ιωάννου, Λειτουργό του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τη δρα Σοφία Αγαθαγγέλου, Λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τον κ. Λοΐζο Αναστασιάδη, Προϊστάμενο των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης, οι οποίοι ανέπτυξαν με σαφήνεια τα σχετικά θέματα που παρουσίασαν. Κατά την Ημερίδα αναδείχθηκαν οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και Ανηλίκων και έγιναν εισηγήσεις αναφορικά με τις στρατηγικές μάθησης και τις αρχές αποτελεσματικής διδασκαλίας. 

   Επίσης, στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν μια σειρά από ιστορικά «νομοθετικά» στοιχεία (αποφάσεις Υπουργικών Συμβουλίων και εγκύκλιοι), που αφορούσαν τη λειτουργία των Κ.Ι.Ε και έγινε μια σύντομη περιγραφή της κατάστασης, που αφορά τη σημερινή λειτουργία τους.  

    Στο Β΄ Μέρος της Ημερίδας οι διδάσκοντες στα Κ.Ι.Ε υπέβαλαν μια σειρά από ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και εισηγήσεις. Υπήρξε σύγκλιση απόψεων τόσον από τον Προϊστάμενο των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης , όσο από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους του Συνδέσμου  ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Ε. Κ.Ι.Ε ότι οι διδάσκοντες στα ΚΙΕ είναι και αυτοί «Εκπαιδευτικοί». Τονίστηκε φυσικά, κυρίως εκ μέρους του εκπροσώπου του Υ.Π.Π το διαφορετικό εργασιακό πλαίσιο και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα ΚΙΕ σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς της Τυπικής Εκπαίδευσης. Από την πλευρά της η κα Νικολέττα Ιωάννου ανέφερε ότι ο όρος Εκπαιδευτής είναι επιστημονικός όρος που χρησιμοποιείται στη διεθνή βιβλιογραφία της Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

    Έντονη ήταν η ανησυχία που εκφράστηκε εκ μέρους των διδασκόντων στα ΚΙΕ για τη διαδικασία αξιολόγησης των Κ.Ι.Ε από Εμπειρογνώμονα και εξ ίσου έντονο το αίτημα και η διάθεση να συμμετέχει ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Ε. Κ.Ι.Ε στην όλη διαδικασία. Στο αίτημα αυτό και το Υ.Π.Π έχει θετική πρόθεση, όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης. Στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης φαίνεται ότι θα γίνει και κάποια επανεκτίμηση του ρόλου και του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται τα ΚΙΕ. Κοινή συνισταμένη Υ.Π.Π και εργαζομένων φαίνεται να είναι η στόχευση σε περαιτέρω διεύρυνση του επιμορφωτικού ρόλου των ΚΙΕ που να απευθύνεται σε ενήλικα άτομα.

    Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη όπως τα διδακτικά εγχειρίδια είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μαθητών των ΚΙΕ και η ανάγκη χορήγηση τους στους διδάσκοντες. Ακόμη, συζητήθηκε η δυνατότητα στα μαθήματα που το περιεχόμενο και οι ανάγκες το επιτρέπουν, τα Κ.Ι.Ε να χρησιμοποιούν βιβλία της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

    Εκφράστηκαν, επίσης, απόψεις όσον αφορά στην έγκαιρη και συστηματική επιμόρφωση των Διδασκόντων στα ΚΙΕ, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής που αφορά στη διδασκαλία των ενήλικων εκπαιδευόμενων, τον έλεγχο των καθηκόντων τους ο οποίος τονίσθηκε ότι γίνεται με βάση τα έγγραφα του Διαγωνισμού. Απόψεις εκφράστηκαν επίσης και σχετικά με την έγκαιρη προετοιμασία ενόψει της έναρξης νέας  σχολικής χρονιάς, ενώ κατατέθηκαν και προβληματισμοί σε σχέση με το θέμα των διδάκτρων, τις συνθήκες εργασίας και την προβολή του έργου και των προγραμμάτων που προσφέρονται στα ΚΙΕ.

    Οι Εκπαιδευτικοί των Κ.Ι.Ε τόνισαν επίσης, τις δυσκολίες που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας μέσα σε τάξεις όπου συνυπάρχουν ανήλικοι και ενήλικοι μαθητές. Ο εκπρόσωπος του Υ.Π.Π. ανέφερε ότι οι τάξεις των Κ.Ι.Ε. σχηματίζονται εκτός των άλλων κριτηρίων και στη βάση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους, πράγμα που έχει αντίκτυπο στη σύστασή τους.

Τέλος, οι Φίλοι του ΕΑΠ και του ΑΠΚυ, η ΟΕΛΜΕΚ και ο Σύνδεσμος ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Ε. Κ.Ι.Ε ευχαριστούν όλους για την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση της Ημερίδας.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Γλυκερία Παπαδοπούλου
Fri June 01, 2018, 12:36:47
Καλό θα ήταν να υπάρχει συχνή ενημέρωση σε επιμορφωτικά σεμινάρια αλλά και σε πιο συχνές επαφές των ατόμων μεταξύ τους.

Παράλληλα, καλό θα ήταν να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων όπως για παράδειγμα συντονισμοί.

Τα σεμινάρια να γίνονται κάθε μήνα, και να τους αποστέλλεται υλικό για έλεγχο, από επιθεωρητές και να γίνονται συχνά εκθέσεις από τους διευθυντές.

Εγώ πιστεύω όμως ότι οι σύμβουλοι δεν πρέπει να έχουν κατάρτιση μόνο για τη γλώσσα, γιατί υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι είναι μόνο αγγλικά ή γλώσσες τα ΚΙΕ, αλλά υπάρχουν πολλά μαθήματα που παρέχονται.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016