KESJULY18

2018-05-27 12:12:35
Η ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού και η αναβάθμιση του κύρους του θα ενδυναμώσουν την εκπαίδευση

Η ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού και η αναβάθμιση του κύρους του θα ενδυναμώσουν την εκπαίδευση


ΤΗΣ ΕΛΠΙΝΙΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗ*

Ο κύριος φορέας κάθε εκπαιδευτικής αλλαγής είναι ο εκπαιδευτικός, καθώς η εφαρμογή της συμπεριλαμβάνει πέρα από τη θεωρία και την αλλαγή σε πρακτικό επίπεδο. Συνεπώς, καμία εκπαιδευτική αλλαγή δεν μπορεί να εδραιωθεί στην εκπαίδευση αν δεν εδραιωθεί πρώτα στη συνείδηση του εκπαιδευτικού.

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πολυπόθητη και πολυσυζητημένη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης; Έχει τη δυνατότητα ο εκπαιδευτικός να καταστεί υποστηριχτής αυτής της αλλαγής και αν ναι με ποιο τρόπο θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Εάν η αλλαγή αυτή επιχειρείται από τα ανώτερα επίπεδα της διοίκησης, τότε οι διαμορφωτές της εκπαιδευτικής πολιτικής οφείλουν να λάβουν υπόψη τους τον εκπαιδευτικό της πράξης.

Η υποτίμηση και ο κατακερματισμός του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες όχι μόνο για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, ο οποίος βιώνει έντονο το εργασιακό άγχος αλλά και για την εκπαίδευση, η οποία θυσιάζεται στον βωμό αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων. Νοθεύεται έτσι το σχολείο και η εικόνα του από παρεμβάσεις, που δε διορθώνουν οποιαδήποτε κακώς έχοντα αλλά  δυσχεραίνουν περεταίρω την εκπαιδευτική πράξη.

Το κύρος του εκπαιδευτικού, τόσο στο σχολείο, όσο και στην κοινωνία, το οποίο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση τον τρόπο με τον οποίο διδάσκουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ανάγκη να νιώθουν ότι είναι σεβαστοί τόσο μέσα, όσο και έξω από το σχολείο. Με βάση τα δεδομένα αυτά δεν είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί να νιώσουν πραγματική ενδυνάμωση όταν αισθάνονται τη συνεχή και αδιάκοπη αρνητική κριτική για το έργο τους, ακόμα και όταν αυτή δεν ευσταθεί.

Το αίσθημα της ματαίωσης και της επαγγελματικής εξουθένωσης καθίσταται ακόμα εντονότερο όταν οι εκπαιδευτικοί εργάζονται σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα με βασικές ελλείψεις, πεπαλαιωμένους κανονισμούς και τρωτά σημεία ακόμα και στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας. Η εκπαιδευτική καθημερινότητα γίνεται ακόμα πιο διάτρητη όταν το κράτος αποφασίζει να εξυγιάνει τις οικονομικές του πληγές με αποκοπές στην εκπαίδευση όπως μειώσεις στις ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας, στις ώρες για τους αλλόγλωσσους μαθητές κ.ά.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των κύπριων εκπαιδευτικών να καλύψουν τις πιο πάνω αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, το κύρος τους υποβαθμίζεται ακατάπαυστα από τις συνεχείς δυσφημίσεις και την προβολή ατυχών ή μεμονωμένων περιστατικών τα οποία τα ΜΜΕ προβάλλουν υπηρετώντας τους κανόνες τηλεθέασης που ορίζουν ως είδηση κυρίως την αρνητική είδηση. Ως επιστέγασμα έρχεται να κατακεραυνώσει το κύρος του διδασκαλικού επαγγέλματος η συνήθης επιλογή των οργανωμένων γονιών να στέκονται απέναντι και όχι δίπλα στους εκπαιδευτικούς. Ο κυριότερος συνεργάτης στη μάθηση, οι γονείς, κάθε φορά που οι εκπαιδευτικοί απαιτούν βελτίωση του δημόσιου σχολείου δε συστρατεύονται μαζί τους για την επίτευξη αλλαγών που είναι προς όφελος των παιδιών τους.

Η έλλειψη σεβασμού προς τους εκπαιδευτικούς από τους γονείς και την κοινωνία έχει δυσμενή αποτελέσματα αφού οδηγεί σε έλλειψη σεβασμού και από τους ίδιους τους μαθητές. Έπαψε ο εκπαιδευτικός, παρά την κατάρτιση του, να αντιμετωπίζεται ως ο ειδικός για την παιδεία που είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα και υποβαθμίστηκε σε απλό διεκπαιρεωτή εγκυκλίων και οδηγιών. Αυτή η νέα αδύνατη υπόσταση του εκπαιδευτικού, πέρα από το γεγονός ότι δυσχεραίνει τη διδακτικό μαθησιακή διαδικασία και τα μαθησιακά αποτελέσματα, αποτελεί και έναν από τους λόγους για το πρόβλημα της απειθαρχίας και της αδυναμίας επίτευξης κοινωνικών και συναισθηματικών στόχων στο δημόσιο σχολείο.

Η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών με τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, την αναβάθμιση του κύρους τους και την παραχώρηση παιδαγωγικής αυτονομίας θα συνέβαλλε στη δημιουργική ανάπτυξη του ρόλου τους.  Όταν οι εκπαιδευτικοί έχουν την δυνατότητα να δρουν μακριά από τη σκιά της αμφισβήτησης και του διασυρμού, με βάση τις ειδικές γνώσεις που κατέχουν αλλά και την ηθική τους δέσμευση και το αίσθημα της παιδαγωγικής ευθύνης που απορρέει από τον πολύπλοκο ρόλο τους, ο επαγγελματισμός τους θα λάβει χώρα μέσα στην τάξη.

Η απαλοιφή του βαριδίου της συνεχούς επίρριψης ευθυνών για κάθε μεμπτό του εκπαιδευτικού συστήματος, η ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού και η αναβάθμιση του κύρους του θα οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Τα πιο πάνω αποτελούν διαπίστωση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες αναπτύσσουν στρατηγικές δράσεις για την αναβάθμιση του κύρους του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού σύμφωνα με την έρευνα Ευρυδίκη: «Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού: Πρακτικές αντιλήψεις και πολιτικές», του 2015. Με την παραχώρηση δύναμης στους ανθρώπους που υπηρετούν την εκπαίδευση θα επιτευχθεί και η ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου.

*Διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Διοίκησης

Πρόεδρος Α.Κί.ΔΑ. Λάρνακας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016