KESJULY18

2018-05-26 15:24:10
Επίσκεψη Χαμπιαούρη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης  στο Παρίσι

Επίσκεψη Χαμπιαούρη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι


Στην Κύπρο το Φθινόπωρο ο Πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού

 Στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Γαλλία για να συμμετάσχει στην Υπουργική διάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτερης Εκπαίδευσης,  ο  Υπουργός Παιδειας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης επισκέφθηκε χθες Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 το  Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

 Ο κ. Χαμπιαούρης συναντήθηκε με τον Πρύτανη του ιστορικού πανεπιστημίου του Παρισιού κ. Gilles Pecout και συζήτησαν για το πεδίο της ανώτερης εκπαίδευσης ανταλλάζοντας απόψεις για συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και τα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

 Τονίζοντας το γεγονός ότι Κύπρος και Γαλλία έχουν διαχρονικά άριστες σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης οι οποίες βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και αρχές και επισημοποιούνται στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών σε διάφορους τομείς, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην υπογραφή το 2016 Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας, στον τομέα της εκπαίδευσης και της γλωσσικής συνεργασίας για την περίοδο 2016-2019.

 Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη μακρά εκπαιδευτική ιστορία και σπουδαία ακαδημαϊκή κληρονομιά της Γαλλίας, είπε ακόμη ο Υπουργός σημειώνοντας ότι πολλοί Κύπριοι πολίτες είναι απόφοιτοι Γαλλικών Πανεπιστημίων, έχουν επωφεληθεί της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης της χώρας και έχουν γαλουχηθεί στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

 Ο κ. Χαμπιαούρης παρουσίασε ακολούθως στο συνομιλητή του τον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, ο οποίος  αν και σύντομος χρονικά έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα με πολλές διεθνείς συνεργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ.Υπουργός, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης -Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών -  μετέφερε την ετοιμότητά των κυπριακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων  για συνεργασία σε διάφορα ακαδημαϊκά πεδία (Νομική, Ιατρική, Γλώσσες, Μηχανική, Τεχνολογία, Γεωτεχνολογία, Περιβάλλον, Καλές Τέχνες, κ.α.).

 

 Ο κ. Pecout ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδειας και Πολιτισμού της Κύπρου για την επίσκεψή του και τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας  με την Κύπρο στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Ανώτερης Εκπαίδευσης  και του Πολιτισμού.

Αναφέρθηκε επίσης στην   Ιδιαίτερη σημασία της ίδρυσης του   Γαλλο-Κυπριακού σχολείου στη  Λευκωσία και πρότεινε τη διδυμοποίηση σχολείου του Παρισιού με σχολείο της Λευκωσίας.

 Ο Υπουργός Παιδειας και Πολιτισμού προσκάλεσε τον Πρύτανη της Ακαδημίας του Παρισιού να επισκεφθεί την Κύπρο ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και με  τη συμμετοχή των Πρυτάνεων των κυπριακών Πανεπιστημίων. Ο κ.  Pecout αποδέχθηκε την πρόσκληση  σημειώνοντας την πρόθεσή  του να συνοδευτεί από  Πρυτάνεις και άλλων Πανεπιστημίων του Παρισιού.

 Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού παρέδωσε, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, παρουσία του Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Παρίσι, κ. Παντιά Ηλιάδη, και της Διευθύντριας του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, κας Άννας  Pouradier Duteil- Λοιζίδου, στον Πρύτανη της Σορβόννης κ. Pécout, 67 εκδόσεις του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου.

 Στο χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, για τον ίδιο προσωπικά, αλλά και για την ίδια την Κύπρο ευρύτερα στο σύνολό της, το να βρίσκονται πλέον και να συμπεριλαμβάνονται στη Βιβλιοθήκη ενός ιστορικού Πανεπιστημίου, παγκοσμίου κύρους και πνευματικού μεγαλείου, όπως είναι αυτό της Σορβόννης, επιστημονικές εκδόσεις του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.

 Κατέληξε τονίζοντας ότι η δωρεά αυτή συνιστά όντως μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο, εφόσον μέσα από αυτήν καθίσταται δυνατή η προβολή προς τον γαλλικό λαό της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Επίσκεψη Χαμπιαούρη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης  στο Παρίσι


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαργαρίτα Χριστοφόρου
Tue May 29, 2018, 07:46:16
Η Σορβόννη είναι ένα σοβαρότατο Πανεπιστήμιο, ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Πιστεύουμε και θεωρούμε ουσιαστικές τις δεσμεύσεις και τις επαφές του Υπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά ειδικά σε τομείς που αφοράνε τη μόρφωση σε διάφορες βαθμίδες συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο αυτών χωρών Γαλλίας και Κύπρου.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016