KESJULY18

2018-05-26 11:00:06
Τελικά κύριε Πρόεδρε, όντως η υπομονή μας έχει και τα όριά της!

Τελικά κύριε Πρόεδρε, όντως η υπομονή μας έχει και τα όριά της!


ΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ*

  Κύριε Πρόεδρε,

Τα πλήγματα που έχει δεχθεί ο εκπαιδευτικός λειτουργός και κατ’ επέκταση το Δημόσιο Σχολείο τις τελευταίες μέρες είναι πολλαπλά. Το κύρος και η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών έχει πληγεί και ο ρόλος τους συνεχώς αποδομείται. Η στάση του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου, αλλά και άλλων αξιωματούχων, στοχεύουν στη μετατροπή των εκπαιδευτικών σε υπάκουους διεκπεραιωτές χωρίς κύρος.  Οι κύπριοι εκπαιδευτικοί, τείνουν να καταντήσουν υποκείμενα που εύκολα στοχοποιούνται, διαπομπεύονται ή και συκοφαντούνται...

Κύριε πρόεδρε,

με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας και προς το θεσμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα θέλαμε να συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί σας στο γεγονός πως «η υπομονή μας έχει και τα όριά της».

Γιατί:

-          Είμαστε κι εμείς ως εκπαιδευτικός κόσμος και ως επιστήμονες, πολίτες αυτού του κράτους κι έχουμε δικαίωμα στην κριτική και δικαίωμα ελευθερίας λόγου και άποψης.

-          Είμαστε ένας κλάδος επιστημόνων και απαιτούμε τη δική μας αυτονομία και το σεβασμό του κύρους μας στον χώρο εργασίας.

-          Έχουμε το δικαίωμα αλλά και την απαίτηση, τα προσωπικά και υπηρεσιακά μας δεδομένα να μην κυκλοφορούν στα ΜΜΕ και μάλιστα πολλές φορές επιλεκτικά, μονόπλευρα και διαστρεβλωμένα.

-          Δεν ανεχόμαστε άλλο την κακοποίηση της αλήθειας.

-          Δεν ανεχόμαστε άλλο τη στοχοποίηση από πολιτικούς προϊστάμενους.

-          Δεν ανεχόμαστε την εκμετάλλευση του θανάτου ενός παιδιού, ενός μαθητή μας, για επιβολή πολιτικών που καμία σχέση δεν έχουν με το τραγικό συμβάν.  

-          Δεν ανεχόμαστε τις γενικεύσεις και τους χαρακτηρισμούς προς όλους τους εκπαιδευτικούς και την έντεχνη διαβολή και διαπόμπευση.

-          Δεν ανεχόμαστε λαϊκά δικαστήρια σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

-          Είμαστε κι εμείς πέρα από εκπαιδευτικοί, γονείς, και έχουμε κι εμείς παιδιά.

-          Δεν ανεχόμαστε τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης από τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα.

-          Είμαστε καθημερινοί μάρτυρες των ελλείψεων, της ανασφάλειας και των κινδύνων που υπάρχουν στα σχολεία.

-          Είμαστε καθημερινοί μάρτυρες, μέσα από τα μάτια των παιδιών, της εικόνας μιας κοινωνίας που ο ιστός της οικογένειας καταρρέει μαζί με το κοινωνικό κράτος. Ως εκπαιδευτικοί απορροφούμε καθημερινά τις συνέπειες αυτής της κατάστασης.

-          Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, ως εκ της θέσεώς μας και μάλιστα πολλές φορές πολύ περισσότερες.

-          Ζητούμε επιτέλους η Πολιτεία, να αναγνωρίσει τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο της παιδείας και να ενσκήψει με ειλικρίνεια ώστε να αμβλυνθούν και τελικά να επιλυθούν για το καλό των παιδιών και της κοινωνίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Η επιχειρούμενη απογύμνωση της εκπαίδευσης από τα ανθρωπιστικά και ελευθεροποιά της στοιχεία, με συνεχείς επιθέσεις στο Δημόσιο Σχολείο είναι κάτι που συνεχώς εντείνεται και εύλογα μας  προβληματίζει. Ο δάσκαλος κινδυνεύει να απωλέσει την ελευθερία και ανεξαρτησία του και να γίνει απλά ένας υπάλληλος που διεκπεραιώνει τις εγκυκλίους και οδηγίες των ανωτέρων, με τον φόβο της τιμωρίας από τον μπαμπούλα ενός τυπολάτρη εργοδότη. Ο δάσκαλος κινδυνεύει να καταντήσει ο αποδιοπομπαίος τράγος, για όλα τα κακά που διαχρονικά ταλανίζουν την παιδεία του τόπου.

Κύριε Πρόεδρε,

Αγωνιζόμαστε καθημερινά με αγάπη και ζήλο και ευσυνειδησία αλλά…η υπομονή μας όντως έχει εξαντληθεί. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είμαστε το εξιλαστήριο θύμα μιας ταλαιπωρημένης και θυμωμένης κοινωνίας που φορτώνει τα πάντα στους «καλομαθημένους εκπαιδευτικούς», που τεχνηέντως αποδομούνται με ευλάβεια από τους εκπροσώπους του Τύπου, αξιωματούχους του κράτους ακόμα και από τον ίδιο τους τον πολιτικό προϊστάμενο!

*Ανδρέας Θεοδώρου, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Αντιπρόεδρος Α.Κί.ΔΑ

*Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Αλεξόπουλος
Sun May 27, 2018, 16:08:08
Κύριε Χατζηανέστη, Κατακρίνετε την αποχώρηση των συνδικαλιστών, τους οποίους απαξιώνετε, από τον διάλογο με το ΥΠΠ. Η ΠΟΕΔ αποχώρησε από το διάλογο και ανέφερε πως συζητά μόνο για θέματα ασφάλειας και υγείας. Το περιστατικό έγινε στις 11/5 και η συνάντηση από το υπουργείο ορίστηκε για τις 29/5. Αντιλαμβάνεστε την παραδοξότητα έτσι; Τα θέματα ασφάλειας και υγείας, πρώτα και κύρια θα έπρεπε να απασχολούν την Επίσημη Πλευρά και τους γονείς. Δεν έδειξαν κάτι τέτοιο. Ειρωνικά αναφέρετε "Ελπίζω, δηλαδή, να μη δούμε την ΠΟΕΔ να κλείνει τα σχολεία επ' αόριστον, τώρα που εξετάζεται πειθαρχικά ο επί καθήκοντι δάσκαλος, όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό με τον αδικοχαμένο 10χρονο". Είναι ξεκάθαρο το υπονοούμενο πως η ΠΟΕΔ επιθυμεί να μην γίνει έρευνα και άρα συγκάλυψη. Όσον αφορά το θέμα του σχεδίου αξιολόγησης, θεωρώ στην καλύτερη ανήθικο να πέσει στο τραπέζι με αφορμή ένα ατυχές περιστατικό, το οποίο ο υπουργός και ο τύπος προσωποποίησαν γύρω από έναν εκπαιδευτικό που αφέθηκε να νοηθεί πως είναι ανεπαρκής. Ενώ υπάρχει σε εξέλιξη (;) πειθαρχική έρευνα. Διέρρευσαν επίσης προσωπικά στοιχεία του συναδέλφου. Πολύ έντιμο. Δεν νομίζετε; Και για τη διαρροή, που επίσης ενδεχομένως να βαρύνει το Υπουργείο, δεν έγινε καμια έρευνα και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο! Επειδή προφανώς δεν γνωρίζετε για την ιστορία του διαλόγου για το σύστημα αξιολόγησης, επιγραμματικά να σας αναφέρω τα εξής: σύστημα υπάρχει και τώρα. Το γιατί δεν λειτουργεί, βαραίνει αποκλειστικά το Υπουργείο και τους ασκούντες την αξιολόγηση. Ακόμα, προς ενημέρωσή σας αλλά και της κοινωνίας, έγινε πρόταση με ολοκληρωμένο σχέδιο αξιολόγησης πριν κάποια χρόνια και έμεινε στα συρτάρια. Επί Κενεβέζου και μετά επί Καδή έγιναν ακόμα δυο προτάσεις. Σταμάτησαν και οι 2 λόγω οικονομικών. Το ίδιο το Υπουργείο τις απέσυρε. Η ΠΟΕΔ πάντα ήταν και είναι έτοιμη για διάλογο για το σύστημα αξιολόγησης. Το Υπουργείο σας φαίνεται να είναι; Πέρα από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, χρήζει άμεσης μελέτης και εφαρμογής και η αντιμετώπιση μαθητών με αποκλίνουσα συμπεριφορά. Ακόμα κάτι που ταλανίζει τα σχολεία. Εδώ και ανάμιση χρόνο αναμένεται η νομοτεχνική μελέτη της πρότασης νόμου. Και εδώ φταίει η ΠΟΕΔ έτσι; Καλύτερα να μην στρουθοκαμηλίζουμε και να λαϊκίζουμε!

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun May 27, 2018, 15:03:40
Τι σχέση έχει κύριε Χατζηανέστη το τραγικό ατύχημα με το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών; Δηλαδή αν υπήρχε άλλο σχέδιο αξιολόγησης δεν θα γινόταν το ατύχημα; Ατυχήματα στην εκπαίδευση γίνονται πάντα ανεξάρτητα από το ποιο σχέδιο αξιολόγησης βρίσκεται εν ισχύ. Λόγω της εκκρηκτικής ενεργητικότητας των παιδιών και την αδυναμία τους να εκτιμήσουν τον κίνδυνο, σπρώχνονται, τραβιούνται και συνεχώς τους τρέχουν οι παιδονόμοι από πίσω σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασφαλίσουν την ασφάλεια τα διαλείμματα . Κάθε μέρα όλα τα διαλείμματα είμαι σε καθήκον παιδονομίας. Παρόλες τις προσπάθειες μου όμως κάθε μέρα λέω " ο θεός να μας προσέχει" . Όποιος έχει δει παιδιά το διάλειμμα να τρέχουν και να παίζουν, όποιος έχει ζήσει τον ορυμαγδό και το θόρυβο που κάνουν 200 παιδιά όταν τρέχουν παίζουν και φωνάζουν δεν μπορεί να καταλάβει τι λέω.

Ανδρέας Χατζηανέστης
Sat May 26, 2018, 21:27:15
Κύριε Αλεξόπουλε, ποιος μίλησε για συγκάλυψη του συναδέλφου σας; Εγώ τέτοια λέξη δεν ανέφερα. Κυρία Χατζησταύρου, καταλαβαίνω τα συναισθήματά σας, ωστόσο είναι ανάγκη με νηφαλιότητα να δείτε τι ακριβώς είπε ο υπουργός. Γιατί μίλησε απλώς για μειοψηφία ανεπαρκών εκπαιδευτικών. Δεν αναφέρθηκε ποτέ στην ολότητα του εκπαιδευτικού κόσμου και πολύ περισσότερο δεν επετέθη, ούτε απαξίωσε όλους τους εκπαιδευτικούς. Ούτε και εγώ, ούτε και κανένας άλλος.

Πώς μπορεί κάποιος αξιόπιστα να ισχυριστεί ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι ανεπαρκείς; Εμείς πού μάθαμε γράμματα, δηλαδή; Στα κυπριακά σχολεία από άριστους δασκάλους δεν μάθαμε; Εμπειρικά και μόνο - αν και πρέπει να εισαχθεί σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών - όλοι ξέρουμε το προφανές: ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά υπάρχουν και προβλήματα. Το αρνείστε; Ή μήπως το αρνείται η ΠΟΕΔ;

Το πρόβλημα με τον κυπριακό εκπαιδευτικό συνδικαλισμό, κ. Αλεξόπουλε και κ. Χατζησταύρου, είναι ότι δεν βοηθάει και πολύ στην επίλυση χρονίων προβλημάτων. Έχουμε μία μειοψηφία εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν μπορούν (όχι ότι δεν θέλουν οι άνθρωποι, αντικειμενικά δεν μπορούν) να κάνουν τη δουλειά τους. Πώς τους διαχειριζόμαστε; "Τους θκιακλίζουμεν ποτζει ποδά". Η φράση, εντός εισαγωγικών, ανήκει στον αποβιώσαντα προσφάτως πρώην υπουργό παιδείας, Χριστόφορο Χριστοφίδη. Έχει ευθύνες η πολιτεία για το θέμα αυτό. Στο κάτω-κάτω, καλείται να διαχειριστεί ανθρώπους. Όχι αντικείμενα. Το θέμα είναι, αν έχει βοηθήσει στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος η ΠΟΕΔ. Θα ήταν η ΠΟΕΔ έτοιμη να συζητήσει το εύρος των πειθαρχικών μέτρων εναντίον των ανεπαρκών ή ακατάλληλων δασκάλων; Αν κρίνω από τη φρασεολογία του κ. Αλεξόπουλου ("να πλασάρει το σχέδιο αξιολόγησης"), δεν μου φαίνεται και πολύ έτοιμη.

Συνδικαλίζομαι, για μένα, σημαίνει υπερασπίζομαι τα δικαιώματα της κοινωνίας και των εργαζομένων. Όχι μόνο του ενός από τους δύο.

Δήμητρα Χατζησταυρου
Sat May 26, 2018, 18:35:15
Δηλαδη πειτε μου ποια θα ηταν η σωστη συνδικαλιστική σταση κατα τη γνωμη σας κ.Χατζηανεστη;; Μας εχουν βαλει συστρατευμενα στο στόχαστρο για ενα ατύχημα που δεν ειχε ευθύνη το σχολειο για την κατάληξή του, γιατι ατυχηματα γίνονται και θα γινονται πάντα στα σχολεια. Και πατώντας πάνω σε αυτο το τραγικο συμβάν, ηρθε η πολιτεία και ανέντιμα ανοιξε ολους τους ασκούς του Αιολου για ν αποδομήσει το δημοσιο σχολειο και τους λειτουργους του. Και παρ ολ αυτα, δεν εγινε ουτε και μια μερα απεργια, δεν αποφασιστηκε ουτε και ενα μέτρο που ν αφορα τους μαθητές και η μονη αποφαση ηταν δεν συζητούμε τιποτα αλλο με το υπουργειο εκτός απο θεματα που άπτονται την ασφαλεια και υγεια παιδιων και εργαζομενων στο χώρο εργασιας. Δηλαδη εσεις θα νιωθετε ασφαλής εαν το Σεπτέμβρη τα παιδια σας πανε σε σχολεία με καλωδια να κρέμονται ή με επικυνδυνα σκαλια που κανενας δεν επιθεωρεί έγκαιρα και θεωρειτε οτι ως οργανωση δεν επρεπε να διεκδικησουμε ενα πλαίσιο ξεκαθαρίσματος σε αυτο το τοσο μειζων θεμα για την ζωη των παιδιων μας;;;

Μιχάλης Αλεξόπουλος
Sat May 26, 2018, 17:50:21
Αυτό κατάλαβες κύριε Χατζηανέστη; Πως η ΠΟΕΔ αντιδρά για να υπερασπιστεί το συνάδελφο; Βρίσκεται σε διαδικασία πειθαρχική έρευνα. Η ΠΟΕΔ κατηγορήθηκε πως παρενέβηκε στην έρευνα τη Δευτέρα, ενώ η έρευνα ολοκληρώθηκε το Σάββατο! Τι δεν καταλαβαίνεις; Η ΠΟΕΔ αντιδρά επειδή διέρρευσαν προσωπικά στοιχεία του συναδέλφου, παράνομα και δεν έχει ακόμα διαταχθεί έρευνα στο Υπουργείο. Η ΠΟΕΔ αντιδρά επειδή ο συνάδελφος ενοχοποιήθηκε πριν καν δικαστεί! Η ΠΟΕΔ αντιδρά επειδή εξαιτίας ενός τραγικού γεγονότος, ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου εξαπέλυσε επίθεση στον εκπαιδευτικό κόσμο με ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς για να πλασάρει το σχέδιο αξιολόγησης. Το οποίο σχέδιο το Υπουργείο αδυνατεί εδώ και χρόνια να ετοιμάσει! Που βλέπετε ακριβώς τον βλαπτικό ρόλο των συντεχνιών; Είναι συνταγματικό δικαίωμα ο συνδικαλισμός παρεμπιπτόντως. Εκτός αν ζείτε σε άλλη εποχή ή σε άλλο καθεστώς!

Ανδρέας Χατζηανέστης
Sat May 26, 2018, 14:51:32
Τόσες πολλές λέξεις, τόσο περιορισμένος ορίζοντας νοημάτων. Τόσες πολλές λέξεις, για να δηλωθούν τόσο κοινότοποι συναισθηματισμοί. Τόσες πολλές λέξεις στον βωμό της διαστρέβλωσης και της συνδικαλιστικής προπαγάνδας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επετέθη, όπως ισχυρίζονται οι κύριοι Θεοδώρου και Αλεξόπουλος, στους εκπαιδευτικούς. Ο ΠτΔ αναφερόταν στον λανθασμένο και βλαπτικό για την κοινωνία ρόλο των συντεχνιών. Σας πληροφορώ, κύριοι, ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους δύο δέκτες της προεδρικής δήλωσης. Άλλο οι εκπαιδευτικοί, άλλο οι συντεχνίες.

Δεν μπορούν οι συντεχνίες, στο όνομα μίας κάποιας υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μελών τους, και ΟΧΙ όλων των εκπαιδευτικών, να διακόπτουν τη συνεργασία τους με τον Υπουργό Παιδείας. Όπως και δεν μπορούν να μεταφέρουν την όποια αντιπαράθεση έχουν μαζί του τιμωρητικά στις πλάτες όλης της κοινωνίας. Ελπίζω, δηλαδή, να μη δούμε την ΠΟΕΔ να κλείνει τα σχολεία επ' αόριστον, τώρα που εξετάζεται πειθαρχικά ο επί καθήκοντι δάσκαλος, όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό με τον αδικοχαμένο 10χρονο. Μας φτάνει η επιθετικότητα των μελών της ΠΑΣΥΚΙ. Δεν θέλουμε και δεν αντέχουμε, ως κοινωνία, άλλες επιθέσεις.

Να μάθουμε να συνδικαλιζόμαστε ορθά. Αυτό ζητάει η πολιτεία. Και η κοινωνία. Και είναι, πιστεύω, ορθό και λογικό το επιτακτικό τούτο αίτημα.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016