KESJULY18

2018-05-24 15:44:06
ΟΕΛΜΕΚ: Ο ΥΠΠ να ανακαλέσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του σε βάρος των εκπαιδευτικών

ΟΕΛΜΕΚ: Ο ΥΠΠ να ανακαλέσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του σε βάρος των εκπαιδευτικών


«Να διατάξει επίσης έρευνα για το θέμα της ενδεχόμενης διαρροής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εκπαιδευτικού»

Με ανακοίνωση της η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:  

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις προσβλητικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και τις ατυχείς δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων, που ακολούθησαν μετά το τραγικό περιστατικό με τον αναπάντεχο χαμό του 10χρονου μαθητή και με τις οποίες έχει πληγεί, για άλλη μια φορά, το κύρος και η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

Το ΚΔΣ θεωρεί ότι ο χειρισμός του συγκεκριμένου θέματος από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ήταν απαράδεκτος, καθώς ουσιαστικά επιχειρήθηκε ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από το φλέγον θέμα της ασφάλειας και υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών στο θέμα της όποιας ανεπάρκειας μιας ελάχιστης μερίδας καθηγητών. Θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια ήταν τουλάχιστον ατυχής, καθώς την ευθύνη για τη διερεύνηση αυτού του ελάχιστου αριθμού ανεπαρκών εκπαιδευτικών έχει αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την αμέριστη στήριξή της στους συναδέλφους της ΠΟΕΔ και καταδικάζει την οποιαδήποτε απόπειρα περιορισμού των συνταγματικά κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Υπό το φως των πιο πάνω, το Κ.Δ.Σ. καλεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού:

α) Να ανακαλέσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του σε βάρος των χιλιάδων εκπαιδευτικών, που εμμέσως πλήττουν ανεπανόρθωτα το δημόσιο σχολείο,

β) Να διατάξει έρευνα για το θέμα της ενδεχόμενης διαρροής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εκπαιδευτικού λειτουργού.

Παρά την αγανάκτησή μας για τη συμπεριφορά του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, η Οργάνωσή μας δηλώνει την ετοιμότητά της να προσέλθει στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου 2018 για το θέμα της ασφάλειας και υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία και για το οποίο διαπιστώνουμε, εμπειρικά, σοβαρές ελλείψεις, προβλήματα και αδυναμίες.   Υπογραμμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα, σύμφωνα με τη εθνική νομοθεσία αλλά και ευρωπαϊκές οδηγίες, οι ευθύνες του εργοδότη, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ίδιος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, είναι τεράστιες.

Τέλος, η ΟΕΛΜΕΚ προτίθεται να καταθέσει στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού στις 29 Μαΐου 2018 υπόμνημα με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις, αναμένοντας ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει την αφετηρία για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας και υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών στους σχολικούς χώρους».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Όθωνας Ψυχογιός
Tue May 29, 2018, 17:44:36
Κύριε Χατζηανέστη, σάς απάντησα ότι τα των επιθεωρήσεων και των παρεπομένων τους, τα χειρίζεται το αρμόδιο ΥΠΠ.
Είμαι εκπαιδευτικός και μέλος της ΟΕΛΜΕΚ- και είναι τιμή μου και τα δυό.Δεν γνωρίζω τη δική σας θέση στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, γιατί νομίζω ότι είναι σχετική με την εκπαίδευση και σέβομαι το ενδιαφέρον σας για τη βελτίωση της.
Η αυτοκριτική γίνεται για πράγματα που θεωρούμε ότι λαθέψαμε και όχι για αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας του κράτους.

Ανδρέας Χατζηανέστης
Fri May 25, 2018, 17:34:57
Κύριε Ψυχογιέ, και το πρώτο και το δεύτερο μήνυμά μου συνάδουν απολύτως στην έκφραση γνώμης. Ποτέ δεν υπήρξε επίθεση, εκ μέρους μου, εναντίον των εκπαιδευτικών. Αλλά, αφού δεν το καταλάβατε εξ αρχής, θα το ξαναπώ. Πιο ξεκάθαρα: το πρόβλημα δεν είναι οι εκπαιδευτικοί. Είναι όσοι φροντίζουν να τους "υπερασπιστούν" με τον λανθασμένο τρόπο.

Ας σταματήσει επιτέλους η πολεμική υπόσκαψη όσων επισημαίνουν την άστοχη δράση συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ας σταματήσει η στοχοποίηση ανθρώπων με την κατηγορία της υπόσκαψης των εκπαιδευτικών ή του δημόσιου σχολείου, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ πιο πάνω. Το δημόσιο σχολείο υποσκάπτεται πρωτίστως από όσους συνδικαλίζονται άστοχα. Τρανό παράδειγμα, ο χειρισμός του θέματος εισαγωγής καθηγητών Μέσης Εκπαιδεύσεως στο σχολείο με εξετάσεις. Έγινε τέτοιιος χειρισμός, που στο τέλος όχι απλώς εισήχθη σύστημα εξετάσεων, αλλά μάλιστα στη σκληρότερη δυνατή του μορφή (αποτυγχάνεις σε ένα μάθημα και μένεις εκτός καταλόγου). Αναλογίστηκε ποτέ ο συνδιακαλιστικός κόσμος της εκπαίδευσης τις ευθύνες του; Αυτοκριτική λέμε!

Επειδή δεν απαντήσατε στο ερώτημά μου - το οποίο είναι, πιστεύω, και ερώτημα πολλών συμπολιτών μας στην Κύπρο - μπορείτε να μας πείτε, ως μέλος συντεχνίας που είστε, πόσοι ανεπαρκείς εκπαιδευτικοί έχουν οδηγηθεί στην έξοδο; Ή με ποιο τρόπο αυτοί οι άνθρωποι οδηγήθηκαν εκτός σχολικής αίθουσας; Είναι λίγοι, λέτε και λέω. Ακόμα καλύτερα. Πού είναι αυτοί οι άνθρωποι τώρα που μιλάμε;

Μπορείτε να μας πείτε, επίσης, ποια ανακοίνωση εξέδωκε η ΟΕΛΜΕΚ, για να συλλυπηθεί την οικογένεια του 10χρονου αδικοχαμένου αγοριού; Εδώ διαβάζουμε μία ανακοίνωση εναντίον του υπουργού. Μία ανακοίνωση με έκφραση λύπης για την απώλεια του παιδιού εξεδόθη;

"Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα".

Όθωνας Ψυχογιός
Fri May 25, 2018, 14:08:16
Χαίρομαι που ο Κύριος Χατζηανέστης αναγνωρίζει ότι η γενική εικόνα των εκπαιδευτικών είναι πολύ καλή και σέβεται και τιμά αυτούς.
Τα των επιθεωρήσεων και των παρεπομένων τους τα χειρίζεται το ΥΠΠ και όχι η ΟΕΛΜΕΚ.
Τέλος, όποιος δει το προηγούμενο σχόλιο, εύκολα θα διακρίνει την επιθετικότητα του ύφους, που δεν συνάδει με το δεύτερο διαλεκτικό σχόλιο του Κυρίου Χατζηανέστη,όπου ορθότατα ζητά αυτοκριτική από όλους μας- χωρίς φαντάζομαι αχρείαστες επιθέσεις στους λειτουργούς της Εκπαίδευσης των νέων μας.

Ανδρέας Χατζηανέστης
Thu May 24, 2018, 22:13:21
Κύριε Ψυχογιέ, με όλο τον σεβασμό, από πότε η έκφραση γνώμης είναι αμάρτημα; Γιατί, κατά τη λογική της συνδικαλιστικής οργάνωσης στην οποία ανήκετε, πρέπει όλοι να συμφωνούν με ό,τι εσείς λέτε. Όποιος τολμήσει να διαφωνήσει, όπως ο κύριος Χαμπιαούρης και η ταπεινότητά μου, είναι προσβλητικός και εμπαθής.

Τι από όλα όσα λέω στο πρώτο μου μήνυμα είναι αναληθές; Ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί είναι ανεπαρκείς; Εγώ μίλησα για κάποιους μόνο. Δεν μίλησα για τη γενική εικόνα. Συμφωνώ μαζί σας ότι είναι πολύ καλή. Λέτε ότι υπάρχουν τακτικές αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών. Σύμφωνοι. Πόσοι από τους ανεπαρκείς οδηγήθηκαν στην έξοδο; Με πλήρη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ασφαλώς. Πόσοι; Αριθμό έχετε να μας δώσετε; Και αν δεν έχουν οδηγηθεί στην έξοδο, δεν δικαιούται ένας μη εκπαιδευτικός, όπως εγώ, να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι δεν οδηγήθηκαν στην έξοδο, γιατί κάποιος με ισχύ τους καλύπτει; Και ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός; Μήπως μία συνδικαλιστική οργάνωση; Γιατί μία απλή διαπίστωση παρουσιάζεται ως επίθεση;

Σέβομαι και τιμώ τους εκπαιδευτικούς. Δεν αποδέχομαι τη μομφή σας για επιθετικότητα εναντίον τους. Αλλά θέλω να αρθούν και οι αδικίες εις βάρος των παιδιών και των γονέων τους. Και θα αρθούν μόνο με μία γενναία αυτοκριτική. Όλων μας. Και υμών των εκπαιδευτικών και ημών των μη σχετιζομένων με τον χώρο της εκπαίδευσης.

Λοΐζος Σέπος
Thu May 24, 2018, 21:35:05
Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπήκε σε αυτή τη διαμάχη με το ΥΠΠ και την κοινωνία η ΟΕΛΜΕΚ για τη βλακεία της ΠΟΕΔ. Με ποια λογική έπρεπε οι συνδικαλιστές να πάρουν μέρος στην διερεύνηση ένός ατυχήματος που έγινε σε σχολείο;

Ψυχογιός Όθωνας
Thu May 24, 2018, 20:34:11
Κατ'αρχάς το ύφος του προηγούμενου σχολιαστή είναι επιθετικό, χωρίς προφανή λόγο.Ενώ σωστά επικαλείται επιστημονικές έρευνες, που υπάρχουν, στη συνέχεια βασίζεται στην εμπειρία κάθε άλλου επαγγελματικού τομέα της ζωής.
Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών φυσικά υπάρχει και γίνεται από επιθεωρητές με αυξημένα επιστημονικά προσόντα και πάντα προς βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών μας.
Και κάτι τελευταίο: ΔΕΝ υπάρχει εκπαιδευτικός που δεν αγαπά τα παιδιά, γιατί αλλιώς το επάγγελμα γίνεται τόσο ψυχοφθόρο και σε αποβάλλει μόνο του.Βέβαια πάντα και παντού υπάρχουν εξαιρέσεις, που όμως δεν δύνανται να αμαυρώσουν τη γενική εικόνα.

Ανδρέας Χατζηανέστης
Thu May 24, 2018, 16:05:37
Κύριοι ηγήτορες της ΟΕΛΜΕΚ, επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι δεν απευθύνεστε απλώς στα μέλη της συντεχνίας σας, αλλά σε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Προσέξτε τι μας λέτε. Ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τη δέουσα ψυχολογική κατάσταση να χειριστούν τους μαθητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν αυτό μας λέτε, μπορείτε να μας πείτε από ποια στατιστικά ή άλλα ποιοτικά στοιχεία ερευνών προκύπτει αυτό το συμπέρασμα; Γιατί, στην πολύ απλή και κοινή λογική, το συμπέρασμα αυτό είναι αβάσιμο. Πώς μπορεί να υπάρχουν μόνο άριστοι εκπαιδευτικοί, τη στιγμή που σε κάθε άλλο επαγγελματικό τόμέα της ζωής ποτέ κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν μόνο άριστοι;

Ο υπουργός δεν έκανε τίποτε άλλο από το να περιγράψει την αλήθεια: υπάρχουν και ανεπαρκείς εκπαιδευτικοί. Τους οποίους εσείς καλύπτετε στο όνομα μίας κάποιας "δικαιοσύνης" και μίας κάποιας "προστασίας δικαιωμάτων". Και τα δικαιώματα των παιδιών; Γιατί να μην υπολογίζονται και αυτά στην έννοια της "δικής σας" δικαιοσύνης; Γιατί στην πυρά ο υπουργός, λοιπόν; Γιατί είπε το προφανές; Είστε έτοιμοι να κάνετε το μεγάλο βήμα και να προτείνετε ΕΣΕΙΣ την αξιόλογηση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, οδηγώντας στην έξοδο όσους δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους επωφελώς για τους μαθητές; Αλλά τι ρωτώ. Προφανώς δεν είστε. Όσο τα παιδιά ΜΑΣ μπαίνουν ιεραρχικά κάτω από τα συμφέροντα ΣΑΣ, δεν θα είστε έτοιμοι.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016