KESJULY18

2018-05-24 15:20:27
Φ. Φυλακτού: Η ΠΟΕΔ, χαμηλώνει τους τόνους και επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας και υγείας

Φ. Φυλακτού: Η ΠΟΕΔ, χαμηλώνει τους τόνους και επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας και υγείας


«Η δήλωση του ΠτΔ αυτή προέρχεται μετά από μια μονόπλευρη ενημέρωση»

Χαμηλώνει τους τόνους η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), και επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Φίλιος Φυλακτού.
Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι σέβεται απόλυτα τον συνδικαλισμό, αλλά ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί το κράτος σε συνδικαλιστικό φέουδο, ο κ. Φυλακτού είπε ότι θεωρεί ότι η δήλωση αυτή προέρχεται μετά από μια μονόπλευρη ενημέρωση και επανέλαβε δημόσια έκκληση για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα παραθέσουν όλα τα στοιχεία και θα του εξηγήσουν τα πραγματικά γεγονότα.
Είπε, παράλληλα, ότι θέλουν να γυρίσουν σελίδα για να βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, να μην πληγεί άλλο η δημόσια εκπαίδευση.
Ανέφερε, επίσης, ότι δεν κατάλαβαν γιατί δέχτηκαν αυτή την επίθεση χωρίς λόγο.
Ερωτηθείς για τις χθεσινές έκτακτες επαρχιακές Γενικές Συνελεύσεις των μελών της ΠΟΕΔ, κατά τις οποίες συζητήθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ασφάλεια και Υγεία στα σχολεία ενόψει και των αναμενόμενων απαντήσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού κόσμου και της ΠΟΕΔ από τον Υπουργό Παιδείας μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του και η διαρροή προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών γενικότερα και ιδιαίτερα μεσούσης της διεξαγωγής πειθαρχικής έρευνας, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η ΠΟΕΔ ενημέρωσε τα μέλη της για τα τεκταινόμενα τούτες τις ημέρες, τα οποία εξέφρασαν τις απόψεις τους.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι επικράτησε στις χθεσινές Γενικές Συνελεύσεις, ο κ. Φυλακτού είπε ότι αυτό που επικράτησε ανάμεσα στον κόσμο ήταν η πικρία και η απογοήτευση τους για τις επιθέσεις «που δέχθηκε αδίκως ο διδασκαλικός κόσμος και η ΠΟΕΔ η ίδια για ένα θέμα που δεν είχε να κάνει με όλα αυτά που ακούμε σήμερα, είτε μιλούμε για ψυχολογικά προβλήματα, είτε για ανεπαρκής εκπαιδευτικούς, είτε για σχέδια αξιολόγησης».
«Δεν ήταν αυτό το θέμα. Και την ίδια ώρα, ο εκπαιδευτικός κόσμος θεώρησε ως σωστούς όλους τους χειρισμούς που έκανε η ηγεσία μέχρι σήμερα. Δηλαδή όλες εκείνες τις αποφάσεις που πήραμε τις θεώρησε σαν σωστούς χειρισμούς και παρόλο που και ο ίδιος ο κόσμος βλέπει ότι ναι, ήταν μια επίθεση που έγινε από πλευράς Υπουργού που θα μπορούσε να έχει και πολλά πιο ακραία μέτρα, εντούτοις οι περιστάσεις είναι τέτοιες που ότι αποφάσισε η οργάνωση, είναι σε ένα επίπεδο που ικανοποιεί και τον κλάδο, παρόλο που έμεινε να επικρέμεται τούτη η κατάσταση των κατηγοριών και της επίθεσης για τον εκπαιδευτικό κόσμο, στην ουσία χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος γιατί το να γίνει μια έρευνα σε ένα σχολείο και διερευνηθούν κάποια πράγματα δεν έχει κάποιον που μπορεί να παρέμβει ούτε να πει οτιδήποτε», συμπλήρωσε
Σε παρατήρηση αν είχε αθρόα συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, ο κ. Φυλακτού είπε ότι είχε μαζική συμμετοχή των μελών της Οργάνωσης και πρόσθεσε ότι υπήρχε αρκετός κόσμος σε όλες τις Επαρχίες.
«Μετά από αυτά τα γεγονότα η ΠΟΕΔ είναι πάρα -πάρα πολλά ενωμένη και συσπειρωμένη. Η ΠΟΕΔ συσπειρώθηκε για δύο λόγους: Για να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού κόσμου και τους κόπους και τους μόχθους του που τέθηκαν εν αμφιβόλων από αυτές τις καταστάσεις όλες και την δημόσια εκπαίδευση. Αυτά που λέγονται σήμερα είναι πλήγμα πάνω στην δημόσια εκπαίδευση και αλλοίμονο αν η δημόσια εκπαίδευση αφεθεί να πλήττεται με αυτό τον τρόπο», σημείωσε.  
Ο κ. Φυλακτού επανέλαβε ότι τα μέλη της ΠΟΕΔ επικρότησαν τις ενέργειες και ανέφεραν ότι σε αυτή την φάση, δεν πρέπει να πάρουν οποιαδήποτε μέτρα τα οποία θα φέρουν και αντίδραση.
«Τα μέτρα είναι εκείνα τα οποία έχουμε αποφασίσει. Βέβαια έχουμε αύριο Διοικητικό Συμβούλιο. Θα γίνει αύριο μια αξιολόγηση», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν ο Υπουργός Παιδείας έχει απαντήσει στην τετρασέλιδα επιστολή που του απέστειλε η ΠΟΕΔ, ο κ. Φυλακτού είπε πως δυστυχώς, στην τετρασέλιδη επιστολή δεν πήραμε απάντηση «και όπως είχαμε πει και μέσα στις αποφάσεις μας, αν δεν πάρουμε απάντηση, θα δούμε με ποιο τρόπο θα διαχειριστούμε και ίσως αυτό το θέμα να βγει και από το Συμβούλιο, το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και της υγείας».
Την ίδια ώρα, συνέχισε, έχουν προετοιμαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό για να πάνε στην συνάντηση της 29ης Μαΐου η οποία σύμφωνα με την πρόσκληση που έχουν θα είναι αποκλειστικά για το θέμα ασφάλειας και υγείας.
«Έχουμε ήδη ετοιμάσει ολοκληρωμένο έγγραφο το οποίο θα στείλουμε εκ των προτέρων στον Υπουργό Παιδείας, ούτως ώστε να έχουν από πριν κάποια θέματα που εμείς θα θέσουμε εκεί, θέσεις, απόψεις, κλπ, ούτως ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να προετοιμαστούν», ανέφερε.
Σε ερώτηση για τις επαφές που είχε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν μέσα στα πλαίσιο της απόφασης να ενημερώσουν τους εταίρους της ΠΟΕΔ τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια «για τούτη την άδικη συμπεριφορά που έτυχαν οι εκπαιδευτικοί εξαιτίας ενός τραγικού μεν αλλά ενός γεγονότος που δεν δικαιολογούσε αυτή την αντίδραση κατά του εκπαιδευτικού κόσμου και την ίδια ώρα κατά και των συνδικαλιστών που κατηγορηθήκαμε ότι πήγαμε να παρέμβουμε στην διαδικασία».
Όπως είπε, συναντήθηκε με τον Project Director της Education International Angelo Gavrielatos, τον οποίο ενημέρωσε αναλυτικά για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και ο οποίος ανέλαβε να τα μεταφέρει στο αρμόδιο τμήμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εκπαιδευτικών, στην οποία συμμετέχουν 170 χώρες με 32 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς.
Σημείωσε ότι  στον κ. Gavrielatos δόθηκε όλο το υλικό που έχει ετοιμαστεί, το οποίο ανέλαβε να διαβιβάσει στο αρμόδιο τμήμα της Education International για να προβεί στις ενέργειες που θα κρίνει για αυτή την συμπεριφορά που έτυχε η Οργάνωση.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φυλακτού είπε πως ο κ. Gavrielatos τους είπε ότι όχι απλώς είχαν δικαίωμα να παρευρεθούν στο πλάι των συναδέλφων τους που τους έτυχε αυτό το τραγικό συμβάν αλλά ήταν υποχρέωση τους και ως συνδικαλιστές.
«Στην δημοσιογραφική διάσκεψη καταθέσαμε όλα τα γεγονότα για να διαφανεί ότι η κατηγορία την οποία δεχθήκαμε είναι και ανυπόστατη και εντελώς αναληθής με αποτέλεσμα εμείς να προχωρήσουμε στην διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων μας και ότι άλλο χρειαστεί για αυτό το θέμα. Έτσι, εκείνο παίρνει και ένα άλλο δρόμο, το δρόμο της δικαιοσύνης πλέον», πρόσθεσε.
Ο κ. Φυλακτού είπε, παράλληλα, ότι στην Θεσσαλονίκη ενημέρωσαν και τους Έλληνες συναδέλφους τους, την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και την ΟΛΜΕ -Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδος, οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη απογοήτευσης τους για το γεγονός.
 Όπως είπε, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής πήρε τον λόγο και απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο είπε: «Είναι θλιβερό αυτό για το οποίο ενημερωθήκαμε και μου προκαλεί έκπληξη αλλά και μια μεγάλη απορία. Πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στην Κύπρο στο συνέδριο Διευθυντών στο οποίο κι εγώ και ο Υπουργός Παιδείας απευθύναμε χαιρετισμό. Έρχονται στο μυαλό μου τα λόγια που είπε προς τους διευθυντές και όλους τους παρευρισκομένους για συνεργασία και από κοινού πορεία. Φαίνεται τα λόγια είναι ένα πράγμα και οι πράξεις άλλο».
Σε παρατήρηση αν περιμένουν απολογία από τον Υπουργό Παιδείας, ο κ. Φυλακτού είπε ότι δεν περιμένουν απολογία από κανέναν.
«Θεωρούμε, όμως, ότι ο καθένας μπορεί τούτη την κατάσταση την έκρυθμη που έχει δημιουργηθεί, να την σταματήσουμε. Εμείς ως ΠΟΕΔ δηλώσαμε ότι χαμηλώνουμε τους τόνους και επικεντρωνόμαστε πλέον στο θέμα της ασφάλειας και υγείας ως τις 18 Ιουνίου που θα κλείσουν τα σχολεία και από τις 18 Ιουνίου οποιοδήποτε εκπαιδευτικό θέμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτό που αναφέρεται, το νέο σχέδιο αξιολόγησης, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τις επαφές που είχε η ΠΟΕΔ με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο κ. Φυλακτού είπε ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός με όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και η κάθε οργάνωση στα δικά της συλλογικά όργανα παίρνει τις αποφάσεις της και την ίδια ώρα συναντιόνται και μαζί για να δουν και να συντονιστούν από κοινού το πως μπορούν να προχωρήσουν σε αυτή την κατάσταση.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016