KESJULY18

2018-05-23 18:17:01
Συμμετοχή Χαμπιαούρη  στο Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Συμμετοχή Χαμπιαούρη στο Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαΐου 2018 στις Βρυξέλλες.

Κατά τη χθεσινή ημέρα των εργασιών, τους Υπουργούς απασχόλησαν θέματα παιδείας και νεολαίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων για την παιδεία, ήταν το θέμα της δυνατότητας των πανεπιστημίων να συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην προαγωγή δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Είναι σημαντικό, τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης να υιοθετήσουν μακροπρόθεσμες και ολιστικές στρατηγικές, ώστε να προωθούν την ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα σε τομείς που η περιφέρειά τους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα ή/και ανάγκες, ανέφερε σε παρέμβασή του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό θα προωθηθούν στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης σε τομείς που συνάδουν με τις συγκεκριμένες περιφέρειες. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, ο κ. Χαμπιαούρης τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της φιλόδοξης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη δημιουργία «Δικτύων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», προσφέροντας προγράμματα σπουδών τα οποία να προωθούν την άμεση παροχή έξυπνων εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων.

Οι Υπουργοί Παιδείας ενέκριναν, επίσης, συμπεράσματα σχετικά με την εκπλήρωση του οράματος για έναν ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και εξέδωσαν συστάσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη διά βίου μάθηση. Επιπρόσθετα, ενέκριναν συμπεράσματα για την προώθηση των κοινών αξιών της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας.

Στο Συμβούλιο Νεολαίας κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι μελλοντικές προτεραιότητες της πολιτικής της ΕΕ για τη νεολαία. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τόνισε ότι οι προτεραιότητες της μελλοντικής συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη Συμμετοχικότητα και την Ευρωπαϊκή Πολιτότητα, την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση, την Απασχολησιμότητα, την Ενσωμάτωση, τo Youth Work και τον Εθελοντισμό. Στη βάση των πιο πάνω η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Χαμπιαούρης, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία, σχεδιάζοντας 10 νέα προγράμματα. Ετοιμαζόμαστε επίσης, για την εφαρμογή του νέου προγράμματος κινητικότητας ‘Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης’, το οποίο έχει στον πυρήνα του βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι κτισμένο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.  Είμαστε βέβαιοι, κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας, ότι με τη θετική συμβολή όλων αυτό θα αποτελέσει μια δεύτερη ναυαρχίδα δίπλα από το Εράσμους+.

Κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί ενέκριναν Συμπεράσματα σχετικά με την ανάγκη πρόταξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση  με το μακροπρόθεσμο όραμα για τη συμβολή του πολιτισμού στην ΕΕ. 

Οι δυνατότητες του πολιτισμού σε όλους τους τομείς πολιτικής θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα προγράμματα και οι δράσεις μας για την μετά το 2020 εποχή, θα πρέπει να αναδείξουν αυτή την εγκάρσια πτυχή του, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού σε παρέμβασή του στο πλαίσιο των συζητήσεων. Ο τομέας της έρευνας σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής θα πρέπει να ενισχυθεί αφού μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση πολιτικών που να συνδέουν τον πολιτισμό με άλλες δράσεις, όπως η τεχνολογία, η οικολογία, η οικονομία, καθώς και η παιδεία και εκπαίδευση, υπογράμμισε ο κ. Χαμπιαούρης.

Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα με τα θέματα αθλητισμού. Κύριο θέμα συζήτησης είναι η εμπορευματοποίηση του πρωταθλητισμού και η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού προτύπου του αθλητισμού. Οι Υπουργοί παρακάθισαν επίσης σε γεύμα εργασίας, με θέμα «Το μέλλον των αγώνων σε επίπεδο συλλόγων και εθνικών ομάδων», στην παρουσία του Προέδρου της UEFA κ. Čeferin.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χαμπιαούρης συμμετείχε χθες το απόγευμα σε Υπουργική Σύνοδο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον των  Ευρωπαϊκών Σχολείων. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σε παρέμβασή του, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στο θεσμό των Ευρωπαϊκών Σχολείων και τόνισε την ετοιμότητά της Κύπρου για ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας τους.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016