KESJULY18

2018-05-22 16:11:56
Εκτός προγράμματος - εντός οράματος ή πού έβρισκες φέτος τους «Μυθοπόρους»;

Εκτός προγράμματος - εντός οράματος ή πού έβρισκες φέτος τους «Μυθοπόρους»;


ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ*

Οι «Μυθοπόροι», αυτή τη χρονιά, αναπτύξαμε νέες δράσεις και χαράξαμε νέες διαδρομές: Το πρωινό φιλαναγνωσίας «Διαβάζουμε, διαβάζουμε τον κόσμο όλο αλλάζουμε» στο Δημοτικό Σχολείο Ακακίου· το σπονδυλωτό εργαστήριο «Μυθοπόροι - χίλιες και μία πρακτικές λογοτεχνικού γραμματισμού» στο συνέδριο «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Χώροι, Λόγοι, Πρακτικές»· τη συμμετοχή στις παρουσιάσεις των μυθιστορημάτων Η εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι της Άννας Κουππάνου και Το δέντρο που άκουγε της Έλενας Περικλέους· τα λογοτεχνικά εργαστήρια για παιδιά στη Β΄ Ημερίδα Νεανικής Λογοτεχνίας και Φιλαναγνωσίας του Πανεπιστημίου Frederick, «Με αφορμή ένα βιβλίο» για τον Φύλακα του 8κτώ της Σάντρας Ελευθερίου· τα παιχνίδια αφήγησης στην εκδήλωση «Μυστήριο στο “Μουσείο Παραμυθιού”» για στήριξη των δράσεων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού κ.ά.. Πήγαμε όπου μας κάλεσαν!

Συνταξιδιώτες μας, μαθήτριες και μαθητές, γονείς, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί (ευχαριστούμε, Μαρία Βασιλειάδου, Άντρη Κωνσταντίνου, Τασούλα Ξενοφώντος!) συγγραφείς (οι αγαπημένες μας Άντρη Αντωνίου, Φυτούλα Βακανά, Σάντρα Ελευθερίου, Άννα Κουππάνου, Ανθή Πειραία, Έλενα Περικλέους, Δήμητρα Χαραλάμπους) και άνθρωποι που νοιάζονται και μελετούν το παιδικό και νεανικό βιβλίο.

Φέραμε πίσω ένα καραβάκι που μας χάρισαν στο Δημοτικό Σχολείο Ακακίου και το θησαυρίζουμε· εκπαιδευτικούς που γνωρίσαμε και διψούν να μοιραστούν ιδέες για βιβλία κι αναγνώσεις· μαθήτριες και μαθητές που θέλουν κι άλλες ιστορίες· εκείνο το ευτυχισμένο, παράξενο και ξύπνιο πλάσμα από τον κόσμο των βιβλίων –το ονειρεύτηκε, το σχεδίασε και μας το δώρισε η Σάντρα Ελευθερίου για μόνιμο σύντροφο στις επιχειρήσεις μας και για στολίδι στα προγράμματά μας· νέους προορισμούς για τους «Μυθοπόρους», που δεν τους είχαμε λογαριάσει· και, κυρίως, καθαρή, ανόθευτη χαρά, συντροφικότητα και δημιουργία. Χωρίς δικαιολογίες για τη χρησιμότητά τους.

Στο δρομολόγιο της ομάδας φιλαναγνωσίας «Μυθοπόροι» έχουν μπει νέοι προορισμοί και νέες μορφές δράσεων. Βασικός όμως στόχος μας για το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 παραμένουν οι επισκέψεις σε σχολεία της Κύπρου (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για σαββατιάτικα ή κυριακάτικα «Πρωινά Φιλαναγνωσίας». Ήδη η ομάδα ξεκίνησε τον προγραμματισμό της για το φθινόπωρο και τον χειμώνα 2018. Στα «Πρωινά Φιλαναγνωσίας» προσφέρονται λογοτεχνικά εργαστήρια, παιχνίδια αφήγησης και δημιουργικής γραφής για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση mythoporoi@frederick.ac.cy

Τα «Πρωινά Φιλαναγνωσίας» γίνονται εκτός σχολικού χρόνου και προγράμματος. Τα προσανατολίζει όμως ένα όραμα δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης της ανάγνωσης, με επίκεντρο την παιδική / νεανική λογοτεχνία και την αισθητική καλλιέργεια της καθημερινής ζωής, που το μοιράζονται πολύ περισσότεροι και περισσότερες εκπαιδευτικοί απ’ όσους φανταζόμασταν πριν ξεκινήσουμε.

Για τους «Μυθοπόρους» Άντρεα Αρέστη, Νικολέττα Γιαννίτσαρου, Χαράλαμπο Δημητρίου, Χριστιάνα Δημητρίου, Νικολέττα Δημοσθένους, Γιώτα Χατζηαθανασίου Διάκου, Διαμάντω Ευριπίδου Κατσουνωτού, Λουκία Κωνσταντίνου, Χρυστάλλα Λυμπουρίδου, Αναστασία Μαγίδου, Ανθή Παναγή, Παναγιώτα Παναγή, Ελισάβετ Παναγίδου Κώσταρου, Μαρία Παπανδρέου, Μαρκέλλα Πιτσιλίδου, Μαρία Πιττάκα, Βικτώρια Σοφοκλέους, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Χαραλάμπους, Τούλα Χαραλάμπους και Γεωργία Μαρία Χατζηιωάννου,

*Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας

Πανεπιστήμιο Frederick

Εκτός προγράμματος - εντός οράματος ή πού έβρισκες φέτος τους «Μυθοπόρους»;


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016