KESJULY18

2018-05-20 16:45:34
Τεχνική Σχολή Πάφου: Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα

Τεχνική Σχολή Πάφου: Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα


ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ (ΑΚΗ) ΗΛΙΑ*

Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα,  για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά, και Φυσική) για τους μαθητές Α΄ έτους πρακτικής κατεύθυνσης. Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι, πρωτίστως η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών, αλλά και η βελτίωση των βασικών τους γνώσεων. Τα αποτελέσματα μετά από την ανάλυση των δεδομένων και τη σύγκριση του αρχικού διαγνωστικού δοκιμίου με το τελικό, δείχνουν την εξελικτική πρόοδο των μαθητών που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 42%.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ο.Α.Π.  (Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υ.Π.&Π.) και ειδικού συνεργάτη παρέχεται εξειδικευμένη βοήθεια σε δώδεκα μαθητές ετησίως, οι οποίοι χρήζουν βοήθειας, λόγω ειδικών κριτηρίων. Οι εγγραφές των μαθητών στο σχολείο, οι απουσίες τους, τα διαγωνίσματα και οι καταγγελίες καταγράφονται ηλεκτρονικά. Η ηλεκτρονική καταγραφή των απουσιών παρέχει τη δυνατότητα στο σχολείο για άμεση ενημέρωση των γονέων. Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου και τήρησης στατιστικών στοιχείων, ώστε να ενεργούμε άμεσα για τη βελτίωση των διαδικασιών προς όφελος των μαθητών. Το προσωπικό ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και των Βοηθών Διευθυντών είναι καθημερινό και συνεχές. Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται καθημερινά με ποικίλους τρόπους, μέσα από προσωπικές συζητήσεις με τους μαθητές και την παροχή εξατομικευμένης στήριξης.

Βασική φιλοσοφία στην Τεχνική Σχολή Πάφου δεν είναι η τιμωρία, αλλά η επιβράβευση των μαθητών. Όλοι κατανοούμε ότι, όταν μας επιβραβεύουν και δίνεται έμφαση στα θετικά, τόσο περισσότερο προσπαθούμε να τα επαναλάβουμε, ώστε να μας επιβραβεύσουν ξανά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θετικής κουλτούρας τόσο μεταξύ των μαθητών, αλλά και μεταξύ των εκπαιδευτικών. Για το σκοπό αυτό έχουν βραβευτεί σε ειδική τελετή οι άριστοι μαθητές της σχολής μας για το Α΄ τετράμηνο.

Αναφέροντας τα πιο πάνω, δεν υπονοούμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ή ότι έχουμε βρει τη μαγική φόρμουλα. Άλλωστε, δεν πιστεύουμε ούτε σε έτοιμες, ούτε σε μαγικές λύσεις. Πιστεύουμε, ωστόσο στη συνεργασία, στην καλλιέργεια υπευθυνότητας, στη θετική σκέψη και κυρίως, στην άμεση επίλυση των προβλημάτων. Πιστεύουμε, ακόμη, στις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτουν τα παιδιά αυτά. Γνωρίζουμε ότι έχουν απεριόριστες ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις και μπορούν να μας εκπλήξουν ευχάριστα.  Άλλωστε, το αποδεικνύουν συχνά, τόσο με τις επιτυχίες τους σε Παγκύπριους διαγωνισμούς, όσο και με τα αποτελέσματά τους στις Παγκύπριες εξετάσεις, τα οποία κάθε χρόνο βελτιώνονται σημαντικά.

Φυσικά, όλα αυτά δεν έχουν προκύψει χωρίς προσπάθεια αλλά ούτε και τυχαία. Έχουν προκύψει, γιατί στηριζόμαστε σε τρεις βασικούς άξονες: στη συνεργασία, στον άριστο προγραμματισμό και οργάνωση και τέλος, στη σκληρή και συστηματική δουλειά που επιτελείται από τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου. Από την αρχή τίθενται ξεκάθαροι στόχοι, αλλά κυρίως γίνεται προγραμματισμός των ενεργειών και των δράσεων, τις οποίες θα κάνουμε, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που θέτουμε. Για την επίτευξη των πιο πάνω  στόχων, εκτελούμε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις μέσα από τις ομάδες εργασίας και ακολουθούμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. 

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι πολλά και δύσκολα. Αυτό ακριβώς, όμως, είναι και το πλεονέκτημά μας. Δηλαδή, οι δυσκολίες αποτελούν για εμάς χρυσές ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη. Συνεχώς προσπαθούμε και κάνουμε πράξη αυτό που έχει αναφέρει ο Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας, William Arthur Ward. «Οι δυσκολίες κάνουν κάποιους ανθρώπους να σπάνε. Άλλους να σπάνε ρεκόρ». Η προσπάθειά μας είναι και θα είναι συνεχής, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά μας χρειάζονται βοήθεια και εμείς έχουμε ταχθεί να τους προσφέρουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε.

 

*Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Πάφου

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016