KESJULY18

2018-05-20 10:52:53
Καίει τις τσέπες μας ο καλπασμός της τιμής της βενζίνης

Καίει τις τσέπες μας ο καλπασμός της τιμής της βενζίνης


TOY MΙΧΑΛΗ ΠΟΛΗ*

Η πρόσφατη εγκύκλιος¹ για την καταβολή οδοιπορικών σε εκπαιδευτικούς δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής:

«η μετάβαση υπαλλήλου από την κατοικία του στον τόπο εργασίας του δεν θεωρείται υπηρεσιακό ταξίδι για σκοπούς καταβολής εξόδων οδοιπορικών».

Περεταίρω επεξηγείται ότι:

«θα καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα μόνο για την απόσταση που θα διανύουν οι εκπαιδευτικοί μεταξύ δύο ή περισσότερων σχολείων εντός της ίδιας μέρας»

Πέραν του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αποκλείεται από την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης για τα έξοδα διακίνησης από το σχολείο στο σπίτι, παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η διασπορά των δημοτικών σχολείων σε όλες τις περιοχές της Κύπρου καθιστά τη δαπάνη διακίνησης κάθε δασκάλου κάθε άλλο παρά αμελητέα. Επιπλέον η τοποθέτηση  σε σχολείο άλλης επαρχίας καθίσταται εφιάλτης  αν δεν βρεις κάποιο να συνταξιδεύεις και να μοιράζεσαι τα έξοδα. Στην περίπτωση αυτή πέραν της δαπάνης σε καύσιμα και φθορές, πρέπει να δαπανήσεις 1-2 ώρες για τη διαδρομή. Μετά το διορισμό, το μεγαλύτερο άγχος ενός εκπαιδευτικού είναι η τοποθέτηση του. Μια μακρινή  απόσταση μεταξύ τόπου διαμονής και τόπου εργασίας ισοδυναμεί με απώλεια σημαντικού ποσοστού του μισθού.

Τα πιστοποιητικά ασθενείας

Η χρήση των πιστοποιητικών ασθένειας από κάποιους εκπαιδευτικούς, που επικαλούμενοι ασθένεια παραμένουν εσαεί στις έδρες τους, επιβαρύνει τους υπόλοιπους.  Σε μερικές περιπτώσεις η έκδοση του πιστοποιητικού είναι δικαιολογημένη σε άλλες εκφράζονται αμφιβολίες. Ότι όμως και από τα δύο να συμβαίνει οι υπόλοιποι πληρώνουν τη νύμφη. Για κάθε εκπαιδευτικό με πιστοποιητικό ασθενείας ένας άλλος το πληρώνει με μακρινή μετάθεση.

Τους τελευταίους δύο μήνες η τιμή της βενζίνης πήρε την ανιούσα χωρίς να διαφαίνεται επικείμενη πτώση της. Ενώ το Μάρτη του 2018 η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν € 1,22 ανά λίτρο, στα μέσα Μαΐου έχει σκαρφαλώσει στα € 1,28. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι σύντομα θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των  € 1,30. Η άνοδος της τιμής των καυσίμων «καίει» τη τσέπη του εκπαιδευτικού.

Μέχρι το 2011 οι μισθοί αναπροσαρμόζονταν δύο φορές το χρόνο με βάση τη διακύμανση του μέσου όρου του δείκτη τιμών καταναλωτή. Η αύξηση της τιμής της βενζίνης σίγουρα θα οδηγούσε σε αύξηση των μισθών την 1η Ιουλίου 2018 αν λειτουργούσε το παλαιό σύστημα τιμαριθμικού επιδόματος. Δυστυχώς η ΑΤΑ έχει κουτσουρευτεί και έχει γίνει αγνώριστη! Όχι μόνο δεν θα δοθεί ο τιμάριθμος τον Ιούλιο, αλλά τον Ιανουάριο του 2019 , αν θα δοθεί, θα είναι μισός!

Η ΠΟΕΔ θα πρέπει να διεκδικήσει κάποια δικαιώματα που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που ταξιδεύουν, όπως τα άτοκα δάνεια με την μορφή προκαταβολής για αγορά αυτοκινήτου για εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ένα χρονικό διάστημα σε σχολείο επαρχίας εκτός του τόπου διαμονής τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταθερότητα προσωπικού σε σχολεία που δεν είναι δημοφιλή και καταντούν κέντρα διερχομένων. 

Σημειώσεις

  1. ΥΠΠ 7495, 8/5/2018, Aρ. Φακ.: 13.12.11.1/4 με τίτλο Οδοιπορικά Μετακινούμενων Εκπαιδευτικών για την Σχολική Χρονιά 2017-2018

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020

 

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016