KESJULY18

2018-05-16 13:55:51
Β Περ. Γυμνάσιο Λ/σίας- Μαλούντα :Building a Small Enterprise at School-Promoting our Country Abrοad

Β Περ. Γυμνάσιο Λ/σίας- Μαλούντα :Building a Small Enterprise at School-Promoting our Country Abrοad


     Το Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας- Μαλούντα ολοκληρώνει φέτος ένα όμορφο ταξίδι συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Building a small enterprise at school Promoting our country abroad». Στο Πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν εφτά χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Πολωνία και η Λιθουανία.  Μέσα στα τρία αυτά χρόνια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, τη μουσική, τις τέχνες, τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας μέσα από πρωτότυπους τρόπους όπως η παραγωγή μικρών ταινιών, η δημιουργία ημερολογίου, οι παρουσιάσεις μαθητικών εργασιών και η οργάνωση εργαστήριων.

Είχαν παράλληλα, την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, να επισκεφθούν τα εταιρικά σχολεία, να λάβουν μέρος σε ποικίλα εργαστήρια, να κτίσουν νέες φιλίες, να αποκτήσουν εμπειρίες ζωής και να φιλοξενηθούν σε οικογένειες μαθητών των ευρωπαϊκών σχολείων του προγράμματος. Τρία υπέροχα χρόνια ομαδικής δουλειάς, συνεργασίας και αλληλεπίδρασης τόσο σε επίπεδο μαθητών όσο και σε επίπεδο σχολικής κοινότητας. 

Αναπολώντας τις στιγμές, ξεχωρίσαμε την επίσκεψή μας στο «Πολυπολιτισμικό Δημοτικό Παλαιού Φαλήρου» κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε παιδιά από διαφορετικά μέρη του κόσμου: Συρία, Αφγανιστάν, Τουρκία κτλ. Δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας όταν ένα παιδί μας είπε ότι έφτασε στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν με τα πόδια μαζί με τον αδερφό του. Ένα κοριτσάκι από τη Συρία μας εξομολογήθηκε ότι η μαμά της τη φόρτωσε μαζί με τα αδέρφια της σε μια βάρκα για να φύγουν από τη χώρα και να σώσουν τη ζωή τους, έστω και μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια. Παιδιά που όταν τα βλέπεις να παίζουν στην αυλή μοιάζουν σαν όλα τα άλλα της ηλικίας τους, μέχρι να αρχίσουν να περιγράφουν το τι έζησαν, στιγμές εφιαλτικές, που δεν χωρεί ο ανθρώπινος νους. Δίπλα τους οι δάσκαλοί τους, που τους στηρίζουν με αγάπη, κατανόηση ακόμη και όταν αυτές οι μνήμες έρχονται στο μυαλό τους και τους κάνουν να αντιδρούν απότομα και επιθετικά. Στο τέλος της επίσκεψής μας γίναμε μια ομάδα. Τα παιδιά όλου του κόσμου. Χορέψαμε ελληνικούς χορούς, παίξαμε διάφορα παιχνίδια. Πάνω στους τοίχους του σχολείου αφήσαμε αποτυπωμένη τη λέξη «Ειρήνη» γραμμένη σε διάφορες γλώσσες, να θυμίζει σε όλους ότι το μόνο όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη.

Οι μαθητές μοιράστηκαν μαζί μας…

«Γνωρίσαμε παιδιά από διάφορες χώρες και τις κουλτούρες τους, επισκεφτήκαμε αξιοθέατα της Αθήνας, της Επιδαύρου και του Ναυπλίου. Ήταν όλα υπέροχα. Επίσης, κάναμε καινούργιους φίλους και μάθαμε να προσαρμοζόμαστε σε διαφορετικές συνθήκες. Το Erasmus +  μας χάρισε εμπειρίες ζωής και αναμνήσεις που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».  (Νέαρχος Μιλτιάδης Α2)

«Το Erasmus +  αλλά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνουν ευκαιρίες σε μαθητές από πολλές χώρες με διαφορετική κουλτούρα και θρησκεία, να δραστηριοποιούνται σε θέματα άμεσα συνδεδεμένα με την κοινωνία. Η ευκαιρία αυτή δόθηκε και σε μένα. Ήταν μια συναρπαστική εβδομάδα ψυχαγωγίας και γνώσεων, και αισθάνομαι ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η εμπειρία σε τόσο μικρή ηλικία». (Κυπριάνα Μάρα Α5)

«Η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus +  μας έδειξε πως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο κτίσιμο αληθινής φιλίας, ούτε η γλώσσα ούτε η θρησκεία ούτε η διαφορετικότητά μας. Οι στιγμές που μοιραστήκαμε με μαθητές από επτά χώρες αποτελούν κομμάτι πλέον του εαυτού μας, καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση και αναπτύσσοντας τον χαρακτήρα μας» (Υβόννη Συμεωνίδου Α5)

Β Περ. Γυμνάσιο Λ/σίας- Μαλούντα :Building a Small Enterprise at School-Promoting our Country Abrοad


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016