KESJULY18

2018-05-11 11:50:08
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Αξιοποίηση των δεξαμενών σκέψης από το ΥΠΕΞ

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Αξιοποίηση των δεξαμενών σκέψης από το ΥΠΕΞ


Εξαγγελίες Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων στα πλαίσια εκδήλωσης για τα 25χρονα του Κέντρου

Την εγκαθίδρυση διαλόγου με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα, τις δεξαμενές σκέψης και ευρύτερα την κοινωνία των πολιτών εξήγγειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με ζητούμενο την αξιοποίηση της γνώσης στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Μιλώντας για το ρόλο των δεξαμενών σκέψης σε εκδήλωση για τα 25χρονα του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα επιδιώξει τη θεσμοθέτηση συνεργασίας με δεξαμενές σκέψης, στη βάση συγκεκριμένου κανονιστικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια και θα εδράζεται στην επιστημονική κατάρτιση και τη διαφάνεια. «Στην περίπτωση μικρών κρατών όπως η Κύπρος, και σε συνάφεια με την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής της πολιτικής παρουσιάζεται μια ακόμα ευκαιρία: η παρουσία και η δέουσα αξιοποίηση των ποιοτικών δεξαμενών σκέψης από την ίδια την εκτελεστική εξουσία, δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι δύναται να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος, ώστε να συμβάλουν στην προώθηση των στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής, με νέους αλλά πλέον απαραίτητους τρόπους», υπέδειξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την εξαγγελία του Υπουργού χαιρέτησε ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμοθέτησης διαλόγου των κέντρων λήψης αποφάσεων με τις δεξαμενές σκέψης και προέβη σε αποτίμηση της παρουσίας του Κέντρου. «Θεωρώ ότι έχουμε διαχρονικά εμβολιάσει το δημόσιο διάλογο και σεκαθοριστικέςστιγμές, παλέψαμε στον διεθνή χώρο των δεξαμενών σκέψης, ιδίως αυτών που έχουν σχέσεις με κρατικούς φορείς, να περάσουμε σημαντικά μηνύματα», είπε, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι προβάλλετο το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ενταχθεί η χώρα μας στην Ένωση χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Το Κέντρο προέβαλε πειστικά τη θέση ότι εάν επικρατήσει η άποψη αυτή είναι ως εάν η Τουρκία να αποκτά δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ – και επιπρόσθετα ότι θα επιβραβεύετο για την κατοχή ενώ η Κύπροςθα ετιμωρείτο αδίκως», ανέφερε ο Καθηγητής Θεοφάνους.

«Δεν επαναπαυόμαστεμε τη δικαίωση ή την επιβεβαίωση θέσεων εκ των υστέρων», είπε ο κ. Θεοφάνους και κατέληξε λέγοντας ότι ως μια πρωταγωνιστική δεξαμενή σκέψης το Κέντρο επιθυμεί να έχει συμβολή στις σε μια σειρά από προκλήσεις, πέραν του Κυπριακού, της οικονομίας και της μετατροπής της χώρας σε εκπαιδευτικό κέντρο, όπως είναι η κρίση αξιών, η παραβατικότητα, η έλλειψη κοινωνικής συνοχής, η ανομία,η διαφθορά και η απαξίωση σε θεσμούς και στην πολιτική.

Ο Κοσμήτορας της Νομικής  Σχολής  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ανέφερε ότι η παρέμβαση του Κέντρου είναι ουσιαστική γιατί απευθύνεται στην κοινωνία κατά τρόπο επιστημονικό και τεκμηριωμένο αλλά απλό και αποτελεσματικό ταυτόχρονα, επιτυγχάνοντας να εμβολιάσει το δημόσιο διάλογο με επιχειρήματα και επιστημοσύνη, μακριά όμως από ελιτίστικη προσέγγιση.

Ο Αντιπρόεδρος Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ιστορικός Αιμίλιος Σολωμού, αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον ιδρυτή του Κέντρου, Ανδρέα Θεοφάνους, του οποίου υπήρξε καθηγητής στην Αγγλική Σχολή. «Είχε και έχει το θάρρος να πάει κόντρα σε απόψεις που φαίνονται να κυριαρχούν μέσα σε συγκεκριμένους κύκλους. Έχει δεχτεί κριτική αλλά έχει κατά καιρούς δικαιωθεί για τις θέσεις του σε επίμαχα θέματα», κατέληξε. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718