KESJULY18

2018-05-05 10:04:32
Η εξαγγελθείσα  καινοτομία του Κώστα Γιαβρόγλου

Η εξαγγελθείσα καινοτομία του Κώστα Γιαβρόγλου


 ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΠΕΡΣΙΑΝΗ*

Την περασμένη βδομάδα ο Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας  Κώστας Γιαβρόγλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισαγάγει από το 2020 αλλαγή του τρόπου εισδοχής στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ με κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και  αντικατάστασή τους με το κριτήριο του βαθμού απολυτηρίου (Paideia –News, 1 Μαΐου 2018). Για το σκοπό αυτό, όπως ανακοίνωσε, θα εισαγάγει πρώτα δυο βασικές αλλαγές στο Λύκειο. Η παροχή εγκυκλοπαιδικής γνώσης  θα τερματίζεται στο τέλος της Β’ Λυκείου κα η Γ΄ Λυκείου θα μετατραπεί σε προθάλαμο των πανεπιστημίων αναλαμβάνοντας προπαρασκευαστικό ρόλο για τα πανεπιστήμια και  ΤΕΙ.

Η εξαγγελία αυτή βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί, αφού θα μεσολαβήσουν μέχρι τότε βουλευτικές εκλογές και ανασχηματισμοί κυβερνήσεων. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να αντιδράσουν τα πανεπιστήμια λόγω του επιπρόσθετου βάρους που θα κληθούν να  αναλάβουν. Παρόλα αυτά  πιστεύω  πως θα ήταν ενδιαφέρον να σχολιασθεί το εξαγγελλόμενο αυτό ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό μέτρο, αφού, είμαι βέβαιος, υπάρχουν πολλοί στην Κύπρο που θα εισηγούνταν εισαγωγή ανάλογου μέτρου και εδώ. Στο σχολιασμό θα κάνω λόγο, πρώτα, για τις παραδοχές πάνω στις οποίες πιθανό να στηρίχθηκε η απόφαση αυτή και, δεύτερο, για τις  πιθανές ηθικές και παιδαγωγικές συνέπειες του μέτρου και για τον αντίκτυπο στη γενικότερη  θεωρητική αντίληψη του ρόλου της μέσης εκπαίδευσης.

 Στην αναφερθείσα πιο πάνω συνέντευξή του ο Υπουργός αναφέρθηκε σε δυο παραδοχές για να δικαιολογήσει την απόφασή του, την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης  και την καταπολέμηση του ανταγωνισμού, τον οποίο υποθάλπει, όπως είπε η «ιδεολογική εμμονή» των νεοφιλελεύθερων. Δεν αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο η κατάργηση των εξετάσεων θα  επιτύχει αυτούς τους δυο στόχους, εξαγγέλλει ωστόσο την αύξηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών και την κατάργηση του κλειστού αριθμού, που ισχύει τώρα, σ’ όλες τις σχολές πλην  των νομικών, των ιατρικών και των πολυτεχνικών. Αυτό το μέτρο βέβαια δεν έχει άμεση σχέση με τη νομιμοποίηση του νέου συστήματος, αφού θα μπορούσε η απόφαση να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή χωρίς άλλες αλλαγές. Έτσι το μόνο που απομένει για να δικαιολογήσει την απόφαση είναι η παραδοχή ότι θα μειωθούν πολύ τα φροντιστήρια. Αυτό είναι  πιθανό να συμβεί, αν και σε μικρό βαθμό, ανάλογα με  τη στάση που θα τηρήσουν οι διδάσκοντες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι διδάσκοντες, προκειμένου να αμυνθούν έναντι των πιέσεων των γονέων και των μαθητών, να δώσουν μεγάλη σημασία στα διαγωνίσματα, ώστε να έχουν να δείχνουν ως τεκμήρια τα αποτελέσματά τους στους γονείς για να δικαιολογούν τους βαθμούς που θα δίνουν στους μαθητές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο,  οι μαθητές θα νιώθουν και πάλι την ανάγκη για φροντιστήρια. Όσον αφορά στον ανταγωνισμό, η γνώμη μου είναι ότι ο ανταγωνισμός όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα γίνει οξύτερος  και επιπλέον θα μεταφερθεί και μέσα στα σχολεία, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στην απόφαση υπόκεινται, πιστεύω, άλλες τρεις παραδοχές, πρώτο ότι μπορεί να υπάρξει αντικειμενική, δίκαιη και ορθή  βαθμολογία σ’ όλα τα σχολεία της Ελλάδας ή ότι υπάρχει τρόπος να εξασφαλισθεί με ειδικά μέτρα (για παράδειγμα, με αναγωγή της βαθμολογίας του απολυτηρίου) τέτοια  βαθμολογία, δεύτερο, ότι οι μαθητές και οι γονείς θα δέχονται ως ορθή, αντικειμενική και δίκαιη τη βαθμολογία και δεν θα πιέζουν ή δεν θα συγκρούονται πολύ άσχημα με τους καθηγητές για το θέμα αυτό και, τρίτο, ότι οι καθηγητές θα είναι διατεθειμένοι να αντέξουν αυτή την πίεση των μαθητών και των γονέων και δεν θα αποφασίσουν μια μέρα να δίνουν σε όλους τους μαθητές πολύ ψηλούς βαθμούς για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Η γνώμη μου είναι ότι και οι τρεις παραδοχές είναι λανθασμένες. Οι αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα της βαθμολογίας, οι πιέσεις και οι συγκρούσεις  θα αρχίσουν  από τον πρώτο χρόνο και το νέο σύστημα εισδοχής  θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε και την προηγούμενη φορά που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.  

Όσον αφορά στις συνέπειες,ηθικές και παιδαγωγικές, αυτές θα είναι μεγάλες. Η πρώτη μεγάλη ηθική συνέπεια θα είναι η μεταφορά όλου του ηθικού βάρους της αποτυχίας του μαθητή να μπει στο πανεπιστήμιο από τους ώμους του μαθητή στους ώμους του καθηγητή. Με ένα σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, όλοι παραδέχονται ότι ο μαθητής δεν μπαίνει στο πανεπιστήμιο, επειδή αποτυγχάνει στις εξετάσεις. Με ένα όμως σύστημα εισδοχής με κριτήριο τον βαθμό απολυτηρίου, το κυρίαρχο αίσθημα θα είναι ότι ο μαθητής  δεν μπαίνει, γιατί ο άδικος, κακός, μνησίκακος ή και εκδικητικός καθηγητής του δεν του έδωσε ψηλό βαθμό, παρόλο που το άξιζε. Πολύ λίγοι γονείς και μαθητές θα έχουν το ηθικό θάρρος να σκεφτούν διαφορετικά. Το συνηθισμένο μοτίβο θα είναι  «τι του στοίχιζε να δώσει ακόμα δυο μονάδες παραπάνω; Τον είχε στο μάτι από την αρχή». Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει έναν ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ γονέων και καθηγητών αλλά και μια κρίση συνείδησης και έναν εσωτερικό διχασμό μεταξύ ηθικού και κοινωνικού καθήκοντος στην ψυχή των καθηγητών, κάτι πολύ ψυχοφθόρο.

 Μια πιθανή  παιδαγωγική συνέπεια θα είναι η μεγαλύτερη υποδούλωση των μαθητών στα σχολικά εγχειρίδια και η περαιτέρω τυποποίηση της μάθησης, αφού στην προσπάθεια αποκόμισης ψηλότερων βαθμών οι μαθητές θα παπαγαλίζουν τις σελίδες των διδακτικών εγχειριδίων. Άλλες παιδαγωγικές συνέπειες θα είναι οι πολλές αιτήσεις για αναβαθμολόγηση γραπτών και οι μάχες που θα γίνονται κατά την αναβαθμολόγηση, αφού αυτή θα σημαίνει από μόνη της εισδοχή ή απόρριψη.

Η μεγαλύτερη ωστόσο παιδαγωγική συνέπεια θα είναι η βαθιά μεταβολή που αυτό το μέτρο θα επιφέρει στην όλη φιλοσοφία της ελληνικής εκπαίδευσης. Για δυο αιώνες τώρα διακηρυσσόταν ότι ο ρόλος της μέσης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αντίθετα προς τις αγγλοσαξονικές χώρες όπου η μέση εκπαίδευση είναι προθάλαμος των πανεπιστημίων, ήταν να παρέχει στους μαθητές γενική παιδεία για να καλλιεργεί την ψυχή και τον νου και να τους διαμορφώνει σε ανθρώπους και καλούς πολίτες. Με την προτεινόμενη αλλαγή όχι μόνο εισάγεται αλλά και διαφημίζεται ότι η Γ Λυκείου μετατρέπεται σε προθάλαμο πανεπιστημίου. Δεν νομίζω πως είναι παρηγοριά το ότι αυτό θα γίνει μόνο για την Γ Λυκείου. Αν η αλλαγή εισαχθεί, θα ακολουθήσει σύντομα η αλλαγή και για τη Β και την Α ,  αφού η πίεση για περισσότερη προετοιμασία για εξετάσεις θα μεγαλώνει  και θα είναι οικονομικά αδύνατο να προστεθεί Ζ τάξη, όπως υπάρχει στην αγγλοσαξονική εκπαίδευση.

*Πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής

Πανεπιστημίου Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ιωάννης Χριστοδούλου
Tue May 08, 2018, 11:44:50
Εύλογες οι παρατηρήσεις του Καθηγητή, κ. Περσιάνη. Ωστόσο, είναι κοινώς γνωστό ότι, εδώ και δεκαετίες, το σχολείο είναι αποθετήριο παίδων, τα οποία όσα (δεν) μαθαίνουν στο σχολείο θα τα μάθαιναν στα ... μισά χρόνια, αν α) η διαδικασία μάθησης ήταν πιο ευχάριστη και β) αν η Πολιτεία μπορούσε να "γεμίσει" τον κερδισμένο από το σχολείο χρόνο των παιδιών επικερδώς για τα ίδια και τους γονείς τους.
Η τρίτη λυκείου, μάλιστα, είναι μόνιμο λάθος στο σχολείο, τόσο για εκείνους που θέλουν να σπουδάσουν όσο και για τους άλλους, που δεν ... θέλουν ούτε την πρώτη ούτε τη δευτέρα Λυκείου. Είναι τάξη διακοσμητική, με πολύ κακό γούστο. Τα παιδιά την απεχθάνονται, γιατί τους στερεί χρόνο από τη μελέτη τους και τα φροντιστήρια. Είναι ένα είδος στρατιωτικής θητείας, αλλά βαρετή...
Με τη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου, το σχολείο θα αποκτήσει πάλι ενδιαφέρον για τα παιδιά, ωφελιμιστικό. Θα ξέρουν από νωρίς, από την πρώτη Γυμνασίου ήδη, ότι, τελικά, η παιδεία δεν μπορεί να είναι γενική, και ότι το σχολείο δεν καλλιεργεί την ψυχή και τον νου, και δεν διαμορφώνει ανθρώπους και καλούς πολίτες. Θα συνειδητοποιήσουν, δηλαδή, αυτό που ισχύει...
Σαν έτοιμα από καιρό, επομένως, στην τρίτη Λυκείου, θα διαγκωνίζονται για τις εντυπώσεις (βαθμούς), όπως θα κάνουν και σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
Ο κ. Γαβρόγλου θα εκπληρώσει, αν μη τι άλλο, τον ιστορικό του ρόλο, με τον τρόπο που το κάνουν οι αριστεροί μεταρρυθμιστές διαχρονικά: υιοθετούν ως ρεαλιστικές τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές, τις οποίες οι νεοφιλελεύθεροι προβάλλουν ως "απλώς" την καλύτερη ... ιδεολογία!

Δρ Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου
Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος
"Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση"
CIIM - Cyprus International Institute of Management

Tρύφων Πνευματικός
Mon May 07, 2018, 10:27:42
ΟιΆγγλοι έχουν τα GCE εδώ και δεκαετίες κα δεν διανοήθηκαν να τα αλλάξουν με καμιά κυβέρνηση!
Όταν θελήσεις να αλλάξεις ένα σύστημα, λογικά θα πρέπει να βρεις κάτι καλύτερο. Η αλλαγή χάριν της αλλαγής και μάλιστα με λιγώτρο αξιόπιστο σύστημα δεν προσφέρεται.

Ιασονας Λαμπριανού
Sat May 05, 2018, 12:53:21
Στο πρόσφατο "3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης" στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, παρουσιάστηκαν καινούρια στοιχεία που δείχνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών τρίτης λυκείου στην Κύπρο να αναφέρουν ότι αν δεν υπήρχαν οι Παγκύπριες Εξετάσεις, κάποιοι θα αξιοποιούσαν τις γνωριμίες τους για να διευκολύνουν την πρόσβαση των παιδιών τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία ανέφερε ότι ακόμα και αν οι εξετάσεις έχουν κάποια προβλήματα, είναι απαραίτητες για να υπάρχει αξιοκρατία.

Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αντικατάσταση των Παγκύπριων Εξετάσεων με κάτι άλλο, θα πρέπει να σέβεται το περί δικαίου αίσθημα των ενδιαφερομένων, δηλαδή των μαθητών και των οικογενειών τους.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016