KESJULY18

2018-05-03 19:57:06
ΠΚ:Περιορισμένος διάλογος και πόλωση για την κάλυψη του μεταναστευτικού και ΛΟΑΤ κοινότητα στον Τύπο

ΠΚ:Περιορισμένος διάλογος και πόλωση για την κάλυψη του μεταναστευτικού και ΛΟΑΤ κοινότητα στον Τύπο


 Νέα έρευνα από το εργαστήριο Κοινωνικής και Γενετικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου

Καινοτόμος έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέλυσε το περιεχόμενο καθημερινών Ε/κ εφημερίδων μεταξύ 2011 και 2015 σε σχέση με το μεταναστευτικό και την κοινότητα ΛΟΑΤ. Η έρευνα διενεργήθηκε από το εργαστήριο Κοινωνικής και Γενετικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την εποπτεία της Επίκουρης καθηγήτριας Δρ Ειρήνης Καδιανάκη, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 (πρόγραμμα RΕ.CRI.RE).

Η έρευνα κατέδειξε αύξηση της κάλυψης των δύο αυτών σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων στον Τύπο μέσα στα χρόνια, αλλά και ταυτόχρονη πόλωση στο τρόπο ανάπτυξης του δημοσίου διαλόγου γύρω από αυτά. Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η συζήτηση μεταξύ θετικών και αρνητικών θέσεων σχετικά με ζητήματα που αναφέρονται στους μετανάστες/τριες (π.χ. παροχή βοήθειας, ένταξη) αλλά και στη ΛΟΑΤ κοινότητα (π.χ. πολιτική συμβίωση), ήταν περιορισμένη και αρκετά πολωμένη, βασισμένη σε προβολή αντιθετικών, κυρίως επιφανειακών επιχειρημάτων.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και άλλα κύρια ευρήματα της έρευνας όπως η διαπίστωση εκτενούς κάλυψης του συμφώνου πολιτικής συμβίωσης, κυρίως τη χρονιά 2015, και δημιουργίας θετικού κλίματος μέσω αρθρογραφίας υπέρ της ψήφισής του από την Βουλή. Εκτενώς, δείχνει η έρευνα, καλύφθηκε και σχολιάστηκε και η λεγόμενη προσφυγική κρίση, κυρίως το έτος 2015, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπαρίσταται ως «παίχτης κλειδί» και τους πρόσφυγες να σκιαγραφούνται κυρίως θετικά, ως θύματα αλλά και αρνητικά ως απειλή.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στα άρθρα που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2011 και Δεκεμβρίου 2015, στις εφημερίδες Χαραυγή, Φιλελεύθερος, Πολίτης και Σημερινή και που είχαν ως θέμα τη μετανάστευση (μετανάστες και πρόσφυγες) και στα άρθρα με θέμα τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Επιλέγηκαν εφημερίδες  καθημερινής κυκλοφορίας, οι οποίες καλύπτουν μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος.

Τα κύρια ευρήματα  της μελέτης αποτυπώνονται σε δύο εκθέσεις, οι οποίες  αποτελούν από τις ελάχιστες προσπάθειες συστηματικής χαρτογράφησης και ανάλυσης του ρόλου των Μέσων στην αναπαραγωγή και κατασκευή αντιλήψεων στα ευαίσθητα αυτά κοινωνικά ζητήματα.Επιπλέον, ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά καθώς και παρουσιάσθηκαν σε διεθνή συνέδρια.

Τις εκθέσεις επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Ειρήνη Καδιανάκη, Δρ Μαρία Αβρααμίδου, Ελισάβετ Παναγιώτου, Δρ Μαρία Ιωάννου και η Μαριάννα Παγκρατίδου.

Οι δύο εκθέσεις είναι διαθέσιμες για το κοινό στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα http://www.recrire.eu/documents/ Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να επικοινωνήσουν με την Δρ Καδιανάκη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:  kadianaki.irini@ucy.ac.cy

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με το ακρώνυμο RΕ.CRI.RE και τίτλο: Μεταξύ της κρίσης της αναπαράστασης και της αναπαράστασης της κρίσης. Πώς η κρίση άλλαξε το συμβολικό πεδίο των Ευρωπαϊκών κοινωνιών και ταυτοτήτων. Προτάσεις για τη διαμόρφωση πολιτικών), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος HORIZON 2020. Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι ένας από τους εταίρους στο Ερευνητικό Πρόγραμμα RΕ.CRI.RE το οποίο στοχεύει στην κατανόηση της αλλαγής που έχει επιφέρει η οικονομική, πολιτική και πολιτισμική κρίση στις κοινωνικές ταυτότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Για περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα RE.CRI.RE.επισκεφτείτε την ιστοσελίδαwww.recrire.eu.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016