KESJULY18

2018-05-02 19:59:02
Ναι στην κατάργηση των Εισαγωγικών Εξετάσεων

Ναι στην κατάργηση των Εισαγωγικών Εξετάσεων


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

Για δεκαετίες τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία κατανέμει τις θέσεις στα Ελληνικά και Κυπριακά  Πανεπιστήμια αφού πιο πριν ένας μαθητής περάσει τις Εισαγωγικές Εξετάσεις. Το σύστημα αυτό θεωρώ ότι έχει κλείσει τον κύκλο ζωής του και θα πρέπει να αλλάξει. Οι μαθητές μας επέλεγαν μια σειρά από κλάδους σπουδών και εξασφάλιζαν θέση αναλόγως των επιδόσεων τους και προτιμήσεως τους, αλλά όχι απαραίτητα στην πλέον επιθυμητή για αυτούς σχολή. Με εξαίρεση την Ιατρική και τη Νομική, συνήθως οι διαθέσιμες θέσεις ήταν περισσότερες της ζήτησης, έτσι κάθε μαθητής μπορούσε να ξεκινήσει σπουδές σε ένα κλάδο που υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις.

Με την κατάργηση των Εισαγωγικών οι μαθητές θα μπορούν να αφοσιωθούν στην εξασφάλιση ενός δυνατού απολυτηρίου. Προϋπόθεση της κατάργησης των προεισαγωγικών θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του κυπριακού απολυτηρίου του σχολείου της Μέσης Εκπαίδευσης. Με ένα νέο αναβαθμισμένο κυπριακό απολυτήριο θα επιλέγονται οι φοιτητές μας στα πανεπιστήμια Κύπρου, Ελλάδας και όλου του κόσμου. Η τυποποίηση του κυπριακού απολυτηρίου θα του δώσει αξία και θα επιλύσει το πρόβλημα της απαξίωσης που βιώνει τα τελευταία 15 χρόνια στον διεθνή χώρο. Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο στιβαρό απολυτήριο σχολείου με βαρύτητα και αντικειμενικότητα, το οποίο να εμπεριέχει την αναγκαία ποσότητα και ποιότητα γνώσεων. Χρειαζόμαστε επείγον ένα ποιοτικό κυπριακό απολυτήριο που να έχει διεθνή αναγνώριση και να καταστεί ειδικό πρότυπο δίπλα από τα άλλα απολυτήρια όπως το γαλλικό, το γερμανικό, το αγγλικό κλπ. Θα πρέπει να συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα, προκειμένου ο μαθητής να αποκτά ανάλογες γνώσεις και να αξιολογείται κατ' αντίστοιχο τρόπο. Αυτό το πρότυπο/απολυτήριο θα χρησιμοποιείται για αξιολογήσεις ευρέως και για άλλους σκοπούς στο εσωτερικό. Και ούτος ή άλλως γιατί να υπάρχει οποιοδήποτε άλλο σύστημα αξιολόγησης των γνώσεων του μαθητή;

 Η κατανομή όλων των θέσεων στα πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Η επιλογή των φοιτητών θα πρέπει να είναι καθαρή ευθύνη των ιδίων των πανεπιστημίων, όπως ήδη είναι και ανάλογη η ευθύνη τους για συνεχή αξιολόγηση της ικανότητας του φοιτητή να ολοκληρώσει το κύκλο σπουδών του. Άρα τα πανεπιστήμια θα χρειασθεί να δημιουργήσουν Κανονισμούς δικούς τους, για δίκαιη και αντικειμενική εισαγωγή φοιτητών. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στη δομή των σπουδών που πιθανότατα αυτή να αποτελείται από δύο μέρη. Δηλαδή την προπτυχιακή για τα πρώτα δύο χρόνια και να ακολουθεί στη συνέχεια το δεύτερο μέρος των σπουδών για απόκτηση του πτυχίου. Παράλληλα ο φοιτητής θα έχει την δυνατότητα να αιτηθεί αλλαγή κλάδου και εφόσον αυτό γίνει δεκτό από το πανεπιστήμιο να μπορέσει να μεταφέρει διδακτικές μονάδες αφού θα του αναγνωριστούν ως κοινά κάποια μαθήματα.

Αυτή η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να βρει το θάρρος και να αποφασίσει για το καλό των μαθητών και του εκπαιδευτικού συστήματος. Η αξιολόγηση των γνώσεων και των ικανοτήτων θα πρέπει να τυποποιηθεί στη βάση διεθνών προτύπων. Μαθαίνουμε π.χ. 12 χρόνια Ελληνικά και δεν έχουμε πρότυπο τεκμηρίωσης αυτής της γνώσης. Ανάλογο είναι το κενό και στις ξένες γλώσσες. Συμβαίνει αυτό, επειδή το κατεστημένο της εκπαίδευσης φοβάται να συγκριθεί και να συναγωνισθεί. Απαιτούν από τους μαθητές μας να εξετάζονται από διαφορετικά πρότυπα/συστήματα γιατί το δικό μας πρότυπο είναι σχεδόν ανύπαρκτο στον διεθνή χώρο. Αυτός είναι γι΄αυτό το λόγο που αναγκάζεται ο μαθητής μας να προβαίνει σε παράλληλη ετοιμασία για εξέταση ικανοτήτων και γνώσεων με βάση άλλα πρότυπα. 

*Βουλευτής ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής   


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαρια Γεωργίου
Thu May 03, 2018, 17:45:22
Είναι καρός οι εκάστοτε κυβερνώντες να μελετήσουν τα καλως νοούμενα συμφέροντα του μαθητή κι όχι να ψηφίζουν μεταρρυθμίσεις βάση σκοπιμοτήτων ή συνδικαλιστικών απλά αιτημάτων.Αυτό που εισηγήστε είναι ορθό κατα την προσωπική μου απόψη. Χρειαζεται όμως τόλμη, ευθυκρισία μελέτη και αποφασιστικότητα για να γίνει αποδεκτό.

Ευστάθιος Μιχαήλ
Thu May 03, 2018, 09:09:27
Θεωρώ την εισήγηση του κ. Χατζηγιάννη εποικοδομητική που δυνητικά μπορεί να επιλύσει πολλά από τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος περιλαμβανομένης και της πρόσβασης στην ανώτερη εκπαίδευση. Για να επιτύχει όμως ένα τέτοιο σύστημα πρέπει το Απολυτήριο να βασισθεί σε απόλυτα τεκμηριωμένες και διαφανείς διαδικασίες που θα επιβεβαιώνουν τις γνώσεις και δεξιότητες των κατόχων τους. Ενδειτκικά αναφέρω σχετική παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία έδειξε μη συσχέτιση του βαθμού του απολυτηρίου με τα αποτελέσματα των φοιτητών στο ΠΚ. Αντίθετα υπήρχε συσχέτιση αυτών των αποτελεσμάτων με τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εισαγωγικών Εξετάσεων.

Μιχάλης Συμεού
Thu May 03, 2018, 07:37:53
θέλετε να ενισχύσετε το απολυτήριο του Λυκείου, καταργώντας τις εξετάσεις. Το πτυχίο όμως που αποκτούν οι εκπαιδευτικοί το έχετε απαξιώσει και καταρρακώσει με τις αποτυχημένες εξετάσεις που θεσμοθετήσατε. 4 χρόνια σπουδών πάνε στράφι. ακόμη λίγο και θα λέτε ότι θα μπορουν και οι απόφοιτοι Λυκείου να συμμετέχουν σε αυτές τις εξετάσεις και να μπορούν απευθείας να διοριστούν και να διδάξουν στα σχολεία... Όχι δηλαδή πως δεν θα μπορούν να πετύχουν στις εξετάσεις, κάνοντας μια καλή προετοιμασία και παπαγαλίζοντας...
Υ.Γ. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει παγοποιηθεί και κομματιαστεί στο βωμό της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το βιβλίο Γεωγραφίας της Ε τάξης δημοτικού που είναι το ίδιο εδώ και 25 χρόνια κι ακόμη μιλά για Ο.Ν.Ε., Ε.Ο.Κ. κι άλλες απαρχαιωμένες καταστάσεις. Α, και οι προστατευτικές μάσκες για τη σκόνη που μας στείλατε είναι μιας χρήσης κι εντελώς άχρηστες, αφού δεν αποτρέπουν τη σκόνη.
ΠΟΛΎ ΚΑΛΆ ΠΆΜΕ!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ!!!

Λοΐζος Σέπος*
Wed May 02, 2018, 20:52:26
Ευτυχώς που ξύπνησες.. Τόσα χρόνια ήσουν σε λήθαργο και ας ελπίσουμε τώρα που θα κινηθείς να μη στραβοπατήσεις. Πάντως για να είμαι και ειλικρινής τα μέλη της επιτροπής Παιδείας της Βουλής δεν ξέρουν το τί τους γίνεται.


*Διευθυντής Λυκείου Ακροπόλεως

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016