KESJULY18

2018-05-01 12:14:21
Τρόπος υπολογισμού οδοιπορικών

Τρόπος υπολογισμού οδοιπορικών


ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ*

Μια καταφανέστατη συνειδητή στρέβλωση από το ΥΠΠ, που όμως η αριθμητική κατωτερότητα των επηρεαζόμενων φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την ένταση της διεκδίκησης για εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος

Α.  Το ιστορικό

Η αποζημίωση στη βάση της χιλιομετρικής απόστασης που διανύεται από την έδρα του εκπαιδευτικού προς τα υπόλοιπα σχολεία που υπηρετεί ,αφαιρούμενης της απόστασης από το σπίτι του εκπαιδευτικού προς το σχολείο έδρας και αντίστροφα, ονομάζεται οδοιπορικά.

Αυτό έχει τη σημασία του, γιατί τα οδοιπορικά δεν υπολογίζονται ως επίδομα αλλά ως αποζημίωση και για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν φορολογούνται!

Αυτή την αποζημίωση λοιπόν, κάποιοι λειτουργοί του λογιστηρίου του ΥΠΠ, συνεπικουρούμενοι με «μεροληπτικές» ερμηνείες παλιών και παλαιότερων εγκυκλίων του τμήματος διοίκησης και προσωπικού του ΥΠΟΙΚ, την κουτσούρεψαν συνειδητά σε διάστημα τεσσάρων ετών δύο φορές!

Αγνόησαν λοιπόν, σκόπιμα τη διάκριση μεταξύ δημόσιων και εκπαιδευτικών λειτουργών ως προς την ιδιαιτερότητα των καθηκόντων τους και καταστρατήγησαν τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, (στους οποίους σαφώς αναφέρεται ότι, ο εκπαιδευτικός έχει ένα σχολείο ως  έδρα (το οποίο μάλιστα διαχειρίζεται τον υπηρεσιακό του φάκελο) και καθορίζεται ως, το σχολείο της επαρχίας που τοποθετεί τον εκπαιδευτικός η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) στο οποίο διδάσκει τις περισσότερες περιόδους.

Β. Το χρονικό των «καλών παιδιών»

1.   Από το 2014, οι εν λόγω λογιστικοί λειτουργοί αρνήθηκαν να αποζημιώσουν τα οδοιπορικά οποιουδήποτε εκπαιδευτικού δεν μετακινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, θεωρώντας ως έδρα του, το σχολείο στο οποίο μεταβαίνει για να εργαστεί τη συγκεκριμένη μέρα και καταργώντας την  επίσημη έδρα του (δηλ. τη σχολική μονάδα που κατέχει και διαχειρίζεται τον υπηρεσιακό του φάκελο)  ειδικά και  μόνο για σκοπούς υπολογισμού των οδοιπορικών του.

Ας σημειωθεί  ότι  η σχολική μονάδα στην οποία μεταβαίνει για να εργαστεί ο εκπαιδευτικός, στη βάση του προσωπικού του προγράμματος που καθορίζεται από το ίδιο το ΥΠΠ , μπορεί να  βρίσκεται μέχρι και 170 χιλιόμετρα  μακριά από την επαρχία στην οποία τοποθετήθηκε από την Αρμόδια Αρχή ΕΕΥ !

 2.  Το 2017 οι  υπάλληλοι του λογιστηρίου του ΥΠΠ «ξαναχτύπησαν» αυτόκλητα και επινόησαν  μια καινούρια εκδοχή της ίδιας εγκυκλίου, (πάντοτε εις  βάρος των εκπαιδευτικών βέβαια!).

Έτσι πλέον ορίζεται ως έδρα του εκπαιδευτικού, (δώστε προσοχή), την πρώτη κατά σειρά σχολική μονάδα στην οποία μεταβαίνει για να εργαστεί κάθε μέρα! Εν ολίγοις, ο εκπαιδευτικός δύναται να έχει πέντε (5) ανεπίσημες έδρες για σκοπούς καταβολής οδοιπορικών τη βδομάδα !!

Αυτός ο τρόπος υπολογισμού των οδοιπορικών, φυσικά δεν επηρεάζει άλλους λειτουργούς του ΥΠΠ, τους Επιθεωρητές ή/και άλλους υψηλόβαθμους υπαλλήλους του υπουργείου, αφού θεωρείται ως δεδομένο πως πρώτα επισκέπτονται τα γραφεία τους στο ΥΠΠ ή τα ανάλογα επαρχιακά  και μετά μετακινούνται προς τις σχολικές μονάδες ή/και αλλού για οποιονδήποτε  άλλον υπηρεσιακό λόγο (!) .

Όμως επηρεάζει τους εκπαιδευτικούς και μάλιστα έντονα.

Γ. Το συνδικαλιστικό κομμάτι

1.  ΟΕΛΜΕΚ έχει στην κατοχή της  νομική γνωμάτευση από τον νομικό της σύμβουλο,  το περιεχόμενο της οποίας επισημαίνει  μεταξύ άλλων κατηγορηματικά ότι, δεν δύναται  οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί να έχουν το ίδιο καθεστώς καταβολής οδοιπορικών με τους δημόσιους λειτουργούς λόγω της ιδιαιτερότητας  των καθηκόντων τους!

2.  Υπάρχουν εδώ και χρόνια, ΕΦΤΑ (7) κλάδοι της ΟΕΛΜΕΚ που χαρακτηρίζονται  ως μονίμως μετακινούμενοι (Ισπανικά, θεατρολογία, Ρωσικά, Φωτογραφία, Γερμανικά Τουρκολογία, Ιταλικά)! Είναι συνάδελφοι  δηλαδή που δεν θα πάψουν να μετακινούνται καθ’ όλη την διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

    Πως θα χειριστούμε τις περιπτώσεις αυτών των κλάδων ως ΟΕΛΜΕΚ ,οι οποίοι είναι και τα θύματα/στόχος όλων αυτών των εσκεμμένων αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των οδοιπορικών;

3.  Οι συνάδελφοι που επηρεάζονται έχουν τα ίδια καθήκοντα ,τις ίδιες  υποχρεώσεις και την ίδια μισθολογική κλίμακα  με τους υπόλοιπους  συναδέλφους τους! Όμως  με τις καινούριες αποφάσεις / «ήθη» ,οι εν λόγω συνάδελφοι εάν δεν επανέλθει  ο τρόπος υπολογισμού των οδοιπορικών στο καθεστώς του 2013 θα λαμβάνουν άνισα και  εσαεί χαμηλότερο μισθό από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους κατά €150 μέχρι €400 μηνιαίωςως«κόστος μισθοδοσίας». Δηλαδή προσωπικά έξοδα που αναγκαστικά  πρέπει να  καταβάλλονται από τον εργαζόμενο (αγορά καυσίμων και διαρκής συντήρηση οχήματος) μόνο και μόνο για να μπορέσει να εργαστεί.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο τα οδοιπορικά δεν θεωρούνται επίδομα αλλά αποζημίωση! Τι θα κάνουμε  για αυτή την ανισότητα  ως ΟΕΛΜΕΚ;

Ας σημειωθεί εδώ ότι, Χρόνο με το  χρόνο οι «μετακινούμενοι» εκπαιδευτικοί αυξάνονται λόγω αλλαγών στο ΝΩΠ (Γαλλικά, Τέχνη, Τεχνολόγοι, Οικιακή Οικονομία, Μαθηματικοί Χημικοί, Χουσικοί κα) !!!                           

Την  Παρασκευή 4  Μαΐου 2018, έχει οριστεί συνάντηση της ΟΕΛΜΕΚ και του ΥΠΠ στην παρουσία Λειτουργού του ΥΠΟΙΚ για τον τρόπο υπολογισμού των οδοιπορικών.

Οι πληροφορίες λένε ότι το Υπουργείο θα επιμείνει στις θέσεις του ...

Εξάλλου τι έχει να χάσει;

*Γενικός Αντιπρόσωπος ΟΕΛΜΕΚ Λευκωσίας

Μέλος Επαρχιακού ΟΕΛΜΕΚ Λευκωσίας

Μέλος  ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ 2016-17

Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεατρολόγων ΟΕΛΜΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue May 01, 2018, 13:48:53
Κάθε τρεις και λίγο το Υπουργείο μας καλεί σε υποχρεωτική συμμετοχή σε συνέδρια που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την έδρα μας αλλά δεν μας δίνονται κάθολου οδοιπορικά.
Παράδειγμα: Το συνέδριο για την επαγγελματική μάθηση γίνεται σε μόνο δύο σημεία παγκύπρια στη Λευκωσία και τη Λεμεσό (18/5/2018 και 22/05/2018 ). Η εγκύκλιος υποχρεώνει κάθε σχολείο να στείλει δύο άτομα στο συνέδριο. Για οδοιπορικά φυσικά ούτε λόγος!

Τέρψη Ψωμα
Tue May 01, 2018, 12:47:57
Μπραβο ρε Θεοδωρε!!!
Τα έγραψες πολύ πολύ σωστά και φαίνεται η αδικία.
Οσο για φέτος (2017-18) το υπουργείο δεν έβγαλε καν την εγκύκλιο στην οποία υπογραφούν οι διευθυντές μας, με αποτέλεσμα σε 1-2 βδομάδες, να μην μπορούμε καν να διεκδικήσουμε τα φετινά χιλιομετρά που καλύψαμε...
Μπραβο και ξανά Μπραβο που τα έγραψες!!!!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016