KESJULY18

2018-04-30 19:20:56
Πορνογραφία ανηλίκων: Ποινικές προεκτάσεις ενός σύνθετου εγκλήματος

Πορνογραφία ανηλίκων: Ποινικές προεκτάσεις ενός σύνθετου εγκλήματος


Ημερίδα-Συζήτηση και Παρουσίαση Βιβλίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Μείζον έργο στο χώρο της ποινικής δογματικής, σε ζητήματα υπερεθνικής νομοθέτησης, αλλά και σε αυτά της γενικής θεωρίας του ποινικού δικαίου, με αφορμή ένα πολύ δυσχερές και απαιτητικό πεδίο προβληματισμού, όπως είναι η παιδική πορνογραφία, χαρακτηρίστηκε το νέο βιβλίο της Δρ. Βάγιας Πολυζωϊδου, Λέκτορος στη Νομική του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τίτλο: «Το αξιόποινο της πορνογραφίας ανηλίκων».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Aμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Επιπρόσθετη αρετή του έργου, πόρισμα της συστηματικής και σφαιρικής πραγμάτευσης του αντικειμένου του, είναι η συνεκτική επιχειρηματολογία της συγγραφέως σε ζητήματα θετέου δικαίου», υπέδειξε ο εκ των εισηγητών στην εκδήλωση, Δρ Χάρης Παπαχαραλάμπους, Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα μέρη του βιβλίου ενώ συνέχισε με το νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και στις διεθνείς προβλέψεις, ενώ υπογράμμισε πως «η ποινικοποίηση της παιδόφιλης συμπεριφοράς δεν μπορεί να απορρίπτεται βάσει θεωρητικών τόπων μιας αδιαφοροποίητης αντίληψης περί μετανεωτερικής αποδόμησης, σύμφωνα με τους οποίους ο παιδόφιλος θεωρείται ένας αποδιοπομπαίος τράγος». Όπως υπέδειξε, «η ποινικοποίηση της παιδόφιλης δράσης συνιστά ένα από τα κομβικά σημεία (άλλα είναι η προστασία των γυναικών από την βία, ο ρατσισμός, η παρενόχληση), όπου η προνοιακή-προστατευτική στόχευση υποκαθίσταται (χωρίς να την εξαφανίζει) στη φιλελεύθερη-εγγυητική αρχή».

Ο ποινικολόγος Ηλίας Στεφάνου, στη δική του εισήγηση, «Παιδική Πορνογραφία: Πρόσφατες Εξελίξεις», παρουσίασε στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφέρθηκε στη Σύμβαση κατά του Εγκλήματος μέσω του Διαδικτύου, στην Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και το Νόμο περί Παιδικής Πορνογραφίας, ενώ ανέλυσε εκτενώς τη Θεωρία της Κυπριακής νομολογίας, σημειώνοντας πως, «αναγνωρίζεται ότι αυτής της μορφής εγκλήματα συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιακών δικαιωμάτων των παιδιών, όσον αφορά στην προστασία και τη φροντίδα που είναι αναγκαίες για την ευημερία τους». Μίλησε επίσης για τους Επιβαρυντικούς και για τους Μετριαστικούς παράγοντες της Κυπριακής νομολογίας και υπέδειξε ότι, «η αναχαίτιση των υπό αναφορά εγκληματικών συμπεριφορών […] καθιστά αδήριτη ανάγκη την καταφυγή των Δικαστηρίων σε επιβολή αποτρεπτικών ποινών». Αναφέρθηκε στην Τρομοκρατία, το Οργανωμένο Έγκλημα, και την Προστασία των Δικαιωμάτων, για να καταλήξει με τους τρόπους εναρμόνισης της νομοθεσίας με την Tele 2 Sverige.

H συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο: «Το αξιόποινο της πορνογραφίας ανηλίκων», Δρ Βάγια Πολυζωϊδου, παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές προεκτάσεις του εξαιρετικά σύνθετου αυτού εγκλήματος στο πεδίο του ουσιαστικού ποινικού δικαίου. Την προσέγγιση του φαινομένου από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα, διαδέχθηκε η παράθεση των βασικών χαρακτηριστικών του εγκλήματος, ενώ ιδιαίτερο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο έννομο αγαθό (ή καλύτερα στα διαφορετικής φύσης προσβαλλόμενα έννομα αγαθά) ανάλογα με τον ειδικότερο τρόπο προσβολής, καθώς και στην πλέον δυσχερή προβληματική της ποινικοποίησης των εικονικών αποτυπώσεων – σε μία προσπάθεια αναζήτησης ενός στέρεου θεμελίου ποινικοποίησης. Ολοκλήρωσε υποδεικνύοντας πως η ποινική αντιμετώπιση της πορνογραφίας ανηλίκων θα πρέπει να επιχειρείται παράλληλα με μία προσπάθεια διαφύλαξης του φιλελεύθερου χαρακτήρα του ποινικού δικαίου.

Τη συγγραφέα και το βιβλίο παρουσίασε ο Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος υπογράμμισε πως πρόκειται για διδακτορική διατριβή από μια πολύ καλή ερευνήτρια. Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο των Πανεπιστημίων, την ιδιομορφία της Νομικής Επιστήμης, τις διαφορές των Δικαίων στην Ελλάδα, την Κύπρο, και την Αγγλία, ενώ επεσήμανε πως το δύσκολο είναι να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016