KESJULY18

2018-04-30 10:36:31
Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών: 25 χρόνια στην πρώτη γραμμή των αγώνων και  διεκδίκησης

Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών: 25 χρόνια στην πρώτη γραμμή των αγώνων και διεκδίκησης


Οι αγώνες συνεχίζονται... 

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ* 

1η Μαΐου 1993, 150 εκπαιδευτικοί μαζεύονται στην αίθουσα τελετών του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου των Δασκάλων για να ιδρύσουν τη «Δημοκρατική Ανανεωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών» (Δ.Α.Σ.Κ), η οποία ακολούθως μετονομάστηκε σε «Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών». 

Σε μια περίοδο που οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί εκπαιδευτικοί ένιωθαν να βρίσκονται σε δυσμένεια, ανίκανοι να αντιδράσουν στη συντήρηση και το κατεστημένο της τότε εποχής, αποφασίζουν στην επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς, τη μέρα που παγκοσμίως εκατομμύρια εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν υπενθυμίζοντας σε όλους τους εργατικούς αγώνες, να υλοποιήσουν μια ιστορική αναγκαιότητα, να ιδρύσουν την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Άλλωστε, το προζύμι υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια… 

Η Προοδευτική, διαθέτοντας ένα πλατύ χαρακτήρα όλα αυτά τα χρόνια, απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους δασκάλους. Με τις θέσεις και τη δράση της εκφράζει κάθε κριτικά σκεπτόμενο δάσκαλο, που θέτει τα συμφέροντα του διδασκαλικού κόσμου πάνω από τη συντηρητική πολιτική. 

Ως η παράταξη της αριστεράς έχει πάντοτε στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Στοχεύει σε μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, μια κοινωνία στην οποία θα γίνεται σεβαστή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ισότητα θα είναι αληθινή. Συνεχίζουμε να οραματιζόμαστε τη δημοκρατία με περιεχόμενο και την πραγματική ανθρώπινη ελευθερία. 

Η Προοδευτική είναι η παράταξη που αγωνίζεται καθημερινά για τα συμφέροντα των δασκάλων ενάντια στο κατεστημένο, τη συντήρηση και τον συμβιβασμό, προασπιζόμενη τα δικαιώματά τους στο σχολείο και την κοινωνία, με φάρο ένα κόσμο κοινωνικά δίκαιο. Αγωνίζεται για μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, ομόσπονδη, για μια ειρηνική πατρίδα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη προσπάθεια και πάθος τον δρόμο που χάραξαν οι πρωτοπόροι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αφού οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης το απαιτούν. 

Η φετινή επέτειος της Πρωτομαγιάς βρίσκει αρκετά κράτη του σύγχρονου κόσμου να δοκιμάζονται σκληρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η σύνθλιψη του κράτους πρόνοιας και οι προσπάθειες του νεοφιλελευθερισμού για ελαχιστοποίηση των αρμοδιοτήτων της Πολιτείας, οδηγούν στην κατάρρευση και το χάος. Στην Κύπρο, η κρίση αποτέλεσε το πεδίο πρωτοφανών και τραγικών πειραματισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βάρος της όποιας προοπτικής ανάκαμψης, καταδικάζοντας τον κυπριακό λαό σ’ ένα δυσοίωνο μέλλον και σ’ ένα εργασιακό, επιβαλλόμενο σκοταδισμό. 

Η γιορτή της Πρωτομαγιάς φέτος αγγίζει τα πλέον βαθιά νοήματα και μηνύματά της. Σ΄ αυτές τις ώρες, επιχειρείται ο άνθρωπος και η εργασία να σταλούν πίσω σ΄ ένα θλιβερό παρελθόν, που η εργατική πάλη είχε αφήσει πίσω. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της διάλυσης των εργασιακών θεσμίων, της ισχυροποίησης του κεφαλαίου, της ισοπέδωσης του κράτους πρόνοιας και της όποιας κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και της καθιέρωσης νέων μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, αγορά υπηρεσιών).

Η Προοδευτική, μέσα από το Πνεύμα και το αίμα της εργατικής Πρωτομαγιάς, δηλώνει παρούσα στην ανθρώπινη ανάγκη, τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη, τη στήριξη και τη συντροφικότητα. Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα αξιώνει την εγκατάλειψη των κενολόγων δεσμεύσεων και τη μαχητική διεκδίκηση ενός κράτους δικαίου, στο πλαίσιο του οποίου ο άνθρωπος θα μπορεί να ευημερήσει, να μορφωθεί και ν΄ αναπτυχθεί. Υπερθεματίζει τις αξίες της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας, ως καίρια στοιχεία στην εξισορρόπηση της κοινωνικής ανισότητας. 

Έφτασε λοιπόν η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα, στον βιοπαλαιστή, στον απεργό με το κόκκινο μαντήλι και σ΄ εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να γίνει η Πρωτομαγιά ιερό σύμβολο της ανθρώπινης φυλής. Έφτασε η ώρα για αντίσταση και πάλη ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές της σκληρής λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων. Έφτασε η ώρα για υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και της αξιοπρέπειας του κυπριακού λαού, για επαναφορά όλων των εργασιακών κεκτημένων, τα οποία αφαιρέθηκαν και χάθηκαν εν μια νυκτί. Οι αγώνες συνεχίζονται… 

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Δρ Ανδρέας Κασουλίδης
Mon April 30, 2018, 11:05:34
Φίλε Χριστόφορε,

Η ιστορία του αριστερού κινήματος στην Κυπριακή Εκπαίδευση είναι προφανώς πιο "βαθιά" και ουσιαστική και αναμφίβολα επεκτείνεται πολύ περισσότερο (χρονικά) από τα 25 χρόνια δράσης της ΔΑΣΚ... Έχει το δικό της πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον... Νομίζω ότι σε σημαντικό βαθμό το έχω αναδείξει στη διατριβή μου και θα ήταν (ίσως) καλό, κάποια στιγμή, να υπάρξει μια βαθύτερη διερεύνηση του ζητήματος!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016