KESJULY18

2018-04-29 00:14:18
Προτάσεις Ομάδας Αδιόριστων Εκπαιδευτικών για βελτίωση του ΝΣΔΕ και για άρση αδικιών

Προτάσεις Ομάδας Αδιόριστων Εκπαιδευτικών για βελτίωση του ΝΣΔΕ και για άρση αδικιών


Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας κ. Χαμπιαούρη την περασμένη Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, η Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΟΑΕ) κατέθεσε υπόμνημα των θέ σεων – προτάσεών της που στόχο έχουν την άρση των αδικιών που ανέδειξε η πρώτη εξέταση και τη βελτίωση του ΝΣΔΕ.

Το ίδιο υπόμνημα έχει αποσταλεί στους Αρχηγούς κομμάτων, στους Βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:

 1. Κατάργηση του ποσοστού μοριοδότησης που δίνεται για την εκπαιδευτική προϋπηρεσία, διότι επί της ουσίας ακυρώνει την εξέταση και τροφοδοτεί την αρχή της διάκρισης. Είναι πολύ μεγάλη η πριμοδότηση που δίνεται με τη μοριοδότηση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας σε σημείο που η εξέταση δεν έχει ουσιαστικά λόγο ύπαρξης.  Όλοι οι απόφοιτοι των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν αποταθεί σε ιδιωτικά σχολεία με σκοπό την εργοδότηση, αλλά ο αριθμός των ιδιωτικών σχολείων είναι περιορισμένος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργοδοτηθούν όλοι. Επιπλέον, σε καμία προκήρυξη της Δημόσιας Υπηρεσίας για θέση Α8 κλίμακας δεν αναφέρεται η προϋπηρεσία στα απαιτούμενα προσόντα.
 2. Εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει για την αξιολόγηση υποψηφίων για διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία [http://www.cylaw.org/nomoi/arith/1998_1_006.pdf], σύμφωνα με την οποία «Επιτυχών» και «Επιτυχών στη γραπτή εξέταση» σημαίνει πρόσωπο που συμμετέχει στην γραπτή εξέταση και συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 50% τουλάχιστον κατά μέσο όρο και 40% τουλάχιστον στο κάθε θέμα ξεχωριστά που περιλαμβάνεται στην εξέταση αυτή.
 3. Αναγνώριση στον εκπαιδευτικό του δικαιώματος να διατηρήσει τη βαθμολογία του στα μαθήματα που έχει επιτύχει και να επανεξεταστεί μόνο στο μάθημα που έχει αποτύχει.
 1. Στόχος κάθε γραπτού πρέπει να είναι η ανάδειξη της παιδαγωγικής ικανότητας του υποψηφίου και όχι μόνο της ικανότητάς του να παπαγαλίσει ή να λύσει ασκήσεις.
 2. Η εξεταστέα ύλη να δημοσιοποιείται έγκαιρα και να καθορίζεται ξεκάθαρα σε όλα τα αντικείμενα εξέτασης.
 3. Καθορισμός βιβλιογραφίας για το αντικείμενο των Δεξιοτήτων.
 4. Τα γραπτά των εξετάσεων να μην διακρίνονται από ασάφειες.
 5. Δημοσιοποίηση των θεμάτων και των λύσεων των γραπτών με το πέρας των εξετάσεων, όπως και των οδηγιών διόρθωσης.
 6. Οι ίδιοι οι θεματοθέτες πρώτοι να λύνουν και να προβαίνουν σε χρονομέτρηση των γραπτών, προτού αυτά δοθούν στους υποψηφίους.
 7. Για κάθε εξεταζόμενο μάθημα να ορίζεται διαφορετική ημερομηνία εξέτασης στις ειδικότητες που έχουν περισσότερα του ενός γνωστικού αντικειμένου.
 8. Οι θεματοθέτες να επιλέγονται τελευταία στιγμή με ΚΛΗΡΩΣΗ και να ελέγχονται αυστηρά από εξωτερική υπηρεσία και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
 9. Το ΥΠΠ να διοργανώνει Παιδαγωγικά και Επιμορφωτικά Σεμινάρια ΚΑΙ για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
 10. Να δοθούν κίνητρα για ενθάρρυνση πρόωρων αφυπηρετήσεων από την εκπαίδευση και να καταργηθεί η αποκοπή της σύνταξης του 12% για όσους αφυπηρετούν πριν τα 65 τους χρόνια, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν περισσότεροι νέοι στην εκπαίδευση. 
 11. Να καταβάλλεται από τους εκπαιδευτικούς ένα συμβολικό ποσό για τις εξετάσεις και όχι 50 ευρώ για κάθε εξεταζόμενο αντικείμενο.

Η ΟΑΕ τάσσεται υπέρ του ΝΣΔΕ καθότι το προηγούμενο σύστημα ήταν απαρχαιωμένο και ο εκσυγχρονισμός του κρινόταν αναγκαίος. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις που το καθιστούν αναποτελεσματικό και άδικο. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να μελετηθούν σοβαρά πριν από την επόμενη εξέταση που θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο του 2019.

Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών – Ο.Α.Ε.

Συμβούλιο:

Πρόεδρος: Κοϊνά Μαρία

Αντιπρόεδρος: Σταματίου Γιώργος

Γραμματέας: Μιχαήλ Γεωργία

Ταμίας: Θεμιστοκλή Σοφία

Οργανωτικός: Ιωάννου Μαρία

Μέλη: Δαμιανού Αντρέας

            Δαμιανού Νεόφυτος 

            Κοϊνά Βάσω 

            Μηνά Μαρία

            Νικολάου Έλενα 


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαρία Αντρεου
Thu May 10, 2018, 06:41:08
Όλοι όσοι έχουν περάσει στις εξετάσεις για τους φιλολόγους είναι άτομα που είτε είχαν κάνει φροντιστήρια το προηγούμενο καλοκαίρι είτε είχαν μόρια από προϋπηρεσία. 50 άτομα ήταν και είναι μικρή η Κύπρος. ..

Παναγιώτης Νικολάου
Tue May 01, 2018, 19:30:36
Κυρία Κοινά
Α. Λέτε να μην μοριοδοτειται η προυπηρεσία. Γιατί να μοριοδοτειται το μαστερ, ο στρατός κ το έτος αποφοίτησης? Αν ησασταν δικαιοι θα ζητουσατε κ αυτό, διοτι πουθενα σε εξετασεις δεν μοριοδοτούνται αυτά. Λαμβανονται υπόψη μόνο για προαγωγές.
Β. Αλλο οι εξετασεις για δημοσια υπηρεσια κ άλλο οι εκπαιδευτικοί που έχουν γνωστικό αντικείμενο να διδαξουν. Το σωστό έπρεπε να είναι βάση 60% κ όχι 50%. Εδω γίνεται επιλογή αρίστων κ όχι μετρίων που παρακαλούν να πέσουν κ αλλο οι βάσεις στο γνωστικό τους αντικείμενο. Οι γονεις που βλέπουν αυτά τί εντύπωση σχηματίζουν?
Γ. Δεν υποχρέωσε κανείς κανένα να δώσει εξετασεις με το ΝΣΔ. Αν δεν μπορείτε εσεις κάποιοι αλλοι μπορούν.
Δ. Αν καποιος γραψει σε όλα 95% όπως λέτε και κοπει σε ενα με 49% είναι άδικο. Αδικο δεν ειναι να γραψει σε όλα 95% και να κοπεί σε ένα μαθημα με 39%?
Ε. Απ' ότι ξέρω πέρασαν 54 φιλόλογοι. Οι ανάγκες ειναι 100 την διετια που θα προσληφθουν με εξετασεις. Δεκα μονο είχαν προυπηρεσία. Άρα κ να μην ειχες προυπηρεσια θα διοριζοσουν αν φυσικά περνούσες τις εξετασεις. Νομίζω πως το θεμα της προυπηρεσιας θα αρθει στις επόμενες χρονιες διοτι θα απορροφηθούν οι εχοντες μορια υπηρεσιας κ θα υπάρξει ισοψηφία για όλους, αν φυσικά περασουν εξετασεις.
ΣΤ. Αν υποψηφιος προσφατα πτυχιουχος κ ικανότατος, γραψει αριστα σε όλα αλλά δεν έχει μαστερ-διδακτορικό, ούτε μορια ετων αποφοίτησης δεν είναι αδικο να μην διοριστει διοτι κάποιος παλαιότερος τον ξεπέρασε με λιγοτερη βαθμολογία? Νομίζω ζητατε ό,τι σας συμφέρει προσπαθώντας να κόψετε κ να ράψετε το ΝΣΔ στα μέτρα σας.
Ζ. Ταπεινή συμβουλή. Αξιοποιήσατε τον χρονο μέχρι τις επόμενες εξετασεις διαβάζοντας κ καλύπτοντας τα κενά σας εκει που υστερείτε. Μην χάνετε χρόνο σε δευτερευοντα θεματα. Καλύτερα να ζητούσατε ΑΜΕΣΗ εφαρμογή του ΝΣΔ με 100% προσληψη από εξετασεις. Αν κ νομιζω οι θεσεις μειώνονται δραματικά με την αναγνώριση των 30μηνων.

Μαρία Κοϊνά
Tue May 01, 2018, 15:03:28
1. Κύριε Νικολάου, στην Ομάδα μας υπάρχουν συνάδελφοι που πέρασαν τις εξετάσεις, καθώς επίσης και άτομα που δεν έδωσαν τις εξετάσεις. Υπάρχουν, επίσης, άτομα με επιτυχημένα αποτελέσματα ως εκπαιδευτικοί. Οπότε η όποια προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι διεκδικούμε κάποια πράγματα ανεφάρμοστα, είναι άτοπη.
2. Κύριε Νικολάου, υπάρχουν, λέτε, Φιλόλογοι που δεν ξέρουν να διδάξουν κάποια φιλολογικά μαθήματα. Την ίδια στιγμή βέβαια υποστηρίζετε ότι πρέπει να μοριοδοτείται η προϋπηρεσία. Αντιλαμβάνεστε, υποθέτουμε, ότι στα λεγόμενά σας υπάρχει μια αντίφαση. Είναι ξεκάθαρο ότι η προϋπηρεσία δεν εξυπακούει ταυτόχρονα και γνώση του αντικειμένου, διαφορετικά δεν θα είχαμε Φιλόλογους στα σχολεία που «δεν ξέρουν να διδάξουν» φιλολογικά μαθήματα, όπως ο αναφέρετε.
3. Κύριε Νικολάου η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Κάθε εξεταζόμενος πρέπει να παίρνει 50% και πάνω στο γνωστικό αντικείμενο συνολικά. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι εφόσον η πολιτεία θεωρεί ότι στη δημόσια υπηρεσία κάποιος μπορεί να επιτύχει στις εξετάσεις με μέσο όρο το 50%, αλλά με 40% στις επιμέρους εξετάσεις και εφόσον η ίδια η πολιτεία δεν θεωρεί πως μειώνεται η αξία της επιτυχίας αυτής, διερωτόμαστε γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και για τις θέσεις που διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί, νοουμένου φυσικά, ότι στο γνωστικό αντικείμενο [που είναι για όλους ένα], ένας εξεταζόμενος θα πάρει 50%. Απλά σε κάποιες ειδικότητες το γνωστικό αντικείμενο διαμοιράζεται σε επιμέρους θέματα [Φιλόλογοι, Εμποριολόγοι, Δάσκαλοι].
4. Κυρία Άντρη, στη Δημόσια Υπηρεσία, για θέσεις Κλίμακας Α8, δεν μετρά η προϋπηρεσία ως επιπρόσθετο προσόν. Μετρά για σκοπούς διορισμού σε ψηλότερη κλίμακα ή για σκοπούς προαγωγής. Η κατάργηση της μοριοδότησης, όπως λέτε, δεν είναι θέμα «βολέματος». [Σας παραπέμπουμε στο σχόλιο 3, που απαντάει στο σχόλιο του κυρίου Νικολάου σχετικά με την προϋπηρεσία.]

Εκ μέρους ΤΟΥ Δ.Σ. της ΟΑΕ.

Γεωργία Μιχαήλ
Tue May 01, 2018, 00:25:47
Το ίδιο λέμε, Παναγιώτη! Για τον φιλόλογο είναι υποχρωτικό να γράψει 50/100 σε όλα τα μαθήματα του γνωστικού αντικειμένου (5 στο σύνολο) για να περάσει. Και 100 να γράψει στα 4, αν στο 5ο γράψει 49 κόβεται.

Παναγιώτης Νικολάου
Mon April 30, 2018, 21:23:09
Απο την στιγμή που υπάρχουν επιτυχόντες δεν υφιστσται θεμα δυσκολίας. Διοτι αν πάρει κάποιος 39 πάλι αδικο θα είναι. Και γιατι να γίνει 40 η βάση κ να μην γινει συμφηφισμος? Πχ 90 ιστορια 90 αρχαία κ 5 λατινικα περνάς...
Μια βάση δεν νομίζω να είναι κάτι εξωπραγματικό στο γνωστικό αντικείμενο. Δυστυχώς το πρόβλημα με τους φιλολόγους φάνηκε κ ήταν μεγάλο δυστυχώς. Ερχονταν στα σχολεία κ άρχιζαν δεν μπορω να διδάξω το ένα, δεν ξέρω το άλλο κτλ.

Γεωργία Μιχαήλ
Mon April 30, 2018, 20:33:02
Άντρη μου, σε καμία θέση στη Δημόσια Υπηρεσία - για την οποία γίνεται εξέταση - δεν απαιτείται προϋπηρεσία.

Ή γίνεται εκσυγχρονισμός ή παραμένουμε στον κατάλογο διοριστέων... Το ενδιάμεσο είναι κοροϊδία.

Γεωργία Μιχαήλ
Mon April 30, 2018, 20:07:28
Το θέμα είναι ότι μακροπρόθεσμα αυτοί που θα αριστεύουν και δεν είναι συμβασιούχοι ή δεν εργάζονται σε ιδιωτικό σχολείο δεν πρόκειται να διοριστούν. Διότι ακόμα και 50/50 να γράψει κάποιος, δεν ξεπερνά εκείνον που έχει 20 μόρια προυπηρεσίας και πήρε 30,1 /50 στις εξετάσεις. Αυτό είναι άδικο! Ακυρώνει την ίδια την εξέταση!

Τώρα όσον αφορά τη μείωση της βάσης σε κάθε μάθημα: Αν γράψω στα αρχαία 90/100, στη γλώσσα 95/100, στη λογοτεχνία 99/100, στη γλώσσα-μάθημα κοινό για όλες τις ειδικότητες 99/100, στις δεξιότητες 95/100, στην ιστορία 90/100 και στα λατινικά 49/100 δεν είναι άδικο να μην περάσω; Μπορεί να είμαι ιστορικός. Κανείς δεν είναι τέλειος σε όλα! Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης!
Και σημειωτέον ότι σε 1 3ωρο απαντά ο φιλόλογος σε 3 γραπτά- 3 διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα την ίδια ώρα!
Δεν τίθεται θέμα τεμπελιάς ή περιορισμένων ικανοτήτων, συνάδελφε. Με όλο τον σεβασμό.

Άντρη Αντρέου
Sun April 29, 2018, 21:00:49
Συγγνώμη αλλά η προϋπηρεσία, η εμπειρία, είναι πολύ σημαντική, σε όλους τους τομείς, πόσο μάλλον στην εκπαίδευση. Παντού η προϋπηρεσία θεωρείται ως επιπρόσθετο προσόν του υποψηφίου. Και είναι λανθασμένο αυτό που λέτε ότι πουθενά στη Δημόσια Υπηρεσία δεν αναφέρεται η προϋπηρεσία ως προσόν. Σε πολλές περιπτώσεις η προϋπηρεσία αποτελεί επιπρόσθετο ή και απαιτούμενο προσόν. Πρώτα πρώτα στην ίδια την εκπαίδευση, αφού ανέκαθεν στους καταλόγους διοριστέων η προϋπηρεσία μοριοδοτείται ως επιπρόσθετο προσόν. Γιατί δηλαδή να αλλάξει αυτό τώρα; επειδή κάποιους δεν τους βολεύει;

Παναγιώτης Νικολάου
Sun April 29, 2018, 16:12:23
Πολλά από αυτά που γραφετε ειναι ανεφαρμοστα. Το να ζητατε να μην παρετε μια απλή βάση στο γνωστικό σας αντικείμενο κ να ριχνετε τις βάσεις για να καταφερετε να περασετε, δεν νομλιζω νας σας τιμά ως νέους εν δυνάμει εκπαιδευτικούς. Αν δεν μπορείτε εσεις, καποιοι αλλοι μπορούν...
Επίσης δεν μπορει η εκπαιδευτική υπηρεσια να μην αναγνωριζεται σε καποιον που εργαζεται στα σχολεία αλλά ειναι συμβασιουχος.
Με το ίδιο σκεπτικό ούτε ο στρατος να μοριοδοτειται ούτε το ετος αποφοίτησης ούτε τα μαστερ. Νομίζω να στρωθειτε στο διαβασμα κ να αφησετε τις δικαιολογίες. Πολλοί κ χωρις προυπηρεσια περασαν και αριστευσαν. Με όλο τον σεβασμό κ με αγάπη σας τα λέω συνάδελφοι.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016