KESJULY18

2018-04-25 17:58:15
Γονείς Μέσης: Να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις Τοποθετήσεις – Μεταθέσεις Διευθυντών

Γονείς Μέσης: Να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις Τοποθετήσεις – Μεταθέσεις Διευθυντών


Ανακοίνωση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης αναφέρει:

Στις 16 Απριλίου ανακοινώθηκε η πρώτη σειρά μεταθέσεων και τοποθετήσεων διευθυντών για τη νέα σχολική χρονιά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση μετατίθενται 39 διευθυντές (σε σύνολο 117). Δηλαδή το 33% των διευθυντών θα μετακινηθεί σε άλλο σχολείο∙ το ένα τρίτο των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης θα έχει νέο διευθυντή.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία όταν ένας εκπαιδευτικός προάγεται σε διευθυντή πρέπει να υπηρετήσει εκτός έδρας για 2 χρόνια (ή αν έχει ικανοποιητικό αριθμό μονάδων για ένα χρόνο). Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο διευθυντής, αφού τελειώσει την θητεία του εκτός έδρας στα δύο χρόνια και αφού μετατέθηκε στην έδρα του, μετατίθεται ξανά εκτός έδρας επειδή υπολείπεται μονάδες!

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Επαρχία Λεμεσού όπου πέραν του 50% των διευθυντών των σχολείων της πόλης και επαρχίας Λεμεσού είναι από άλλη επαρχία. Επίσης σύμφωνα με τις μεταθέσεις που ανακοινώθηκαν, τρεις από τους διευθυντές, ενώ υπηρέτησαν προ διετίας στη Λεμεσό, επιστέφουν πίσω με τη νέα χρονιά. Σε άλλες περιπτώσεις αριθμός διευθυντών οι οποίοι τοποθετήθηκαν  κατά την τρέχουσα χρονιά σε σχολεία, με την νέα χρονιά μετατίθενται. Τι το πιο απλό να παρατεινόταν η θητεία τους έως ότου συμπληρώσουν τις απαραίτητες μονάδες για επιστροφή στην έδρα τους.

Όταν ένας διευθυντής αποχωρεί στα δύο (ή στον ένα) χρόνια δεν του δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσει αναπτυξιακή δράση στο σχολείο του. Η συχνή αλλαγή του διευθυντή ενός σχολείου είναι αντιπαιδαγωγικό, αντιπαραγωγικό και διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Υποβαθμίζει επίσης την λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του δημόσιου σχολείου.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία ανησυχεί ιδιαίτερα και εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την επικρατούσα κατάσταση. Το πρόβλημα έγκειται στην αναχρονιστική και αντιπαραγωγική νομοθεσία η οποία χρειάζεται να τροποποιηθεί με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τόσο το συμφέρον των εκπαιδευτικών αλλά και του δημόσιου σχολείου.  

Η Συνομοσπονδία προτίθεται να καλέσει σε συνάντηση τους αρμόδιους φορείς, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, προς συζήτηση του θέματος, με σκοπό να εξευρεθεί σύντομα λύση και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τις μεταθέσεις-τοποθετήσεις διευθυντών που θα διασφαλίζουν το καλώς νοούμενο συμφέρον του δημόσιου σχολείου, των εκπαιδευτικών αλλά πρωτίστων των μαθητών το συμφέρον των οποίων θα πρέπει πάντοτε να βρίσκονται στο επίκεντρο των οποιονδήποτε αλλαγών.

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Wed April 25, 2018, 20:59:58
"Η συχνή αλλαγή του διευθυντή ενός σχολείου είναι αντιπαιδαγωγικό αντιπαραγωγικό" ΟΡΘΟ. Ας δώσουν λοιπόν κάποια οικονομικά κίνητρα στους διευθυντές που έρχονται από άλλη επαρχία να μένουν πολλά χρόνια στο ίδιο σχολείο και όχι μόνο να έχουν απαιτήσεις από αυτούς τους ανθρώπους να ξοδεύουν το 20% του μισθού τους σε καύσιμα και φθορές χωρίς να έχουν δικαίωμα οδοιπορικών.
Γιατί ο διευθυντής που εργάζεται έξω από το σπίτι του και αυτός που ταξιδεύει σε άλλη επαρχία να έχουν τις ίδιες απολαβές;

Astero Hadjisavva
Wed April 25, 2018, 20:11:17
Mε την παραπάνω τοποθέτηση θα συμφωνήσω απόλυτα. Επαξαύνω όμως λέγοντας πως και οι απλοί εκπαιδευτικοί , ιδίως όσοι έχουν πολλές μονάδες,που εξασφάλισαν όντως τοποθετημένοι ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ και βίωσαν τη σχετική ταλαιπωρία μετακινήσεων ( κι αυτό λόγω οικονομικής κρίσης που τους κράτησε "παγιδευμένους" σε καθεστώς μη μονιμότητας για καιρό)ΚΑΛΟ θα ήταν και ΔΙΚΑΙΟ να μην εκτοπίζονται από προιστάμενους συνάδελφους τους,που έχουν λιγότερες μονάδες!!! Τί είναι ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ να αλλάζουν καθηγητές κάθε λίγο ή να εφανίζονται στα σχολεία συνάδελφοι που έχουν λιγότερες μοναδες από τους απλούς καθηγητές , άρα και χρόνια εκτός, έτσι απλά επειδή προήχθησαν?

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016