KESJULY18

2018-04-25 10:46:37
Επίσκεψη Περ. Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/ Αυγόρου στη Γερμανία στο πλαίσιο του Erasmus

Επίσκεψη Περ. Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/ Αυγόρου στη Γερμανία στο πλαίσιο του Erasmus


    Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+,ομάδα καθηγητών και μαθητών της Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/ Αυγόρου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επί­σκεψη στη Γερμανία από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2018. Η εν λόγω επίσκεψη είχε ως θέμα «High Technology in Mechanical Engineering».

Σκοπός της αποστολής ήταν η προώθηση της κοινωνικοποίησης, η καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος και η ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ των  μαθητών. Επιπρόσθετα, η εκδρομή στόχευε στη γνωριμία με τον τεχνολογικό πολιτισμό, την ιστορία και τα μνημεία  της Γερμανίας,  η  οποία  διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η εκδρομή εξυπηρετούσε, επίσης, και ψυχαγωγικούς σκοπούς, μέσα σε σαφώς προκαθορισμένο πλαίσιο, το οποίο να συνάδει με τον βασικό σκοπό και το πνεύμα της εκδρομής.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 14 μα­θητές και 3 καθηγητές, οι Χρίστος Νικολάου, Δημήτρης Τακούσιη και Αντώνης Στυλιανού. Η επιλογή των μαθητών πραγματοποιήθηκε, λαμβάνοντας υπόψη προκαθορισμέ­να κριτήρια, όπως η επιθυμία των μαθητών για συμμετοχή στο πρό­γραμμα, η εμπλοκή τους σε ομάδες εργασίας σχετικές με το αντικείμενο του προγράμματος, η επίδοσή τους στα μαθήματα, η ανελλιπής φοίτησή τους, η συμπεριφορά τους και η διά­θεσή τους για συλλογή πληροφορι­ών τόσο αναφορικά με την περιοχή που θα επισκέπτονταν όσο και σε τεχνικά θέματα σχετικά με την ειδικό­τητά τους. Η αναζήτηση αυτή ήταν η αφετηρία, ώστε οι μαθητές να αρχί­σουν να εργάζονται σε ομάδες, να εξοικειωθούν στην αναζήτηση πλη­ροφοριών μέσω βιβλίων, εντύπων και του διαδικτύου και να μπορούν να παρουσιάσουν αυτά τα αποτελέσματα στους συμμαθητές τους.

Μετά την άφιξη των μελών της αποστολής στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας, ακολούθησε περιήγησή τους με λεωφορείο στην πόλη, η οποία είναι και η πρωτεύουσα της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Γερμανία, επισκέφθηκαν το ανακαινισμένο Ράιχσταγκ (Γερμανικό Κοινοβούλιο) με τον εντυπωσιακό γυάλινο θόλο, την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το  ιστορικό σημείο ελέγχου ΤΣΑΡΛΙ (Checkpoint Charlie) και ό,τι έχει απομείνει από το Τείχος του Βερολίνου με τις 105 τοιχογραφίες του. Επισκέφθηκαν, επίσης, το Μουσείο της Περγάμου στο νησί των Μουσείων, το μνημείο του Oλοκαυτώματος (Judisches Denkmal), το Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου και το ζυθοποιείο «Kindle brewery».

Από την εκδρομή δε θα μπορούσε να απουσιάσει η άνοδος των μαθητών και των καθηγητών στον Πύργο Τηλεοράσεως που θεωρείται σύμβολο του Βερολίνου με ύψος 368 μέτρα.

Παράλληλα, οι μαθητές της Σχολής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ένα διαφορετικό μοντέλο εκπαιδευτικού συστήματος όσον αφορά στην τεχνική εκπαίδευση αλλά και γενικότερα για το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο παρουσιάσει διαφορές από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, καθώς, για παράδειγμα, οι γραπτές εργασίες γίνονται με την μορφή project.

Μια ανάπαυλα από την έντονη ζωή μιας μεγαλούπολης ήταν η επίσκεψη στη μικρή πόλη Neustadt/ Dosse, όπου ξεναγήθηκαν στο εργοστάσιο κατασκευής ρυμουλκούμενων οχημάτων (τρέιλερ), Anhängerbau Hüffermann. Μια ενδιαφέρουσα αλλά και πρωτότυπη επίσκεψη ήταν στο «Classic Remise Berlin» με αυτοκίνητα αντίκες. Στη μικρή πόλη Κέμνιτς (Chemnitz) ξεναγήθηκαν στο εργοστάσιο κινητήρων της Volkswagen. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής, είχα την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο εργοστάσιο μοτοσυκλετών και στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της BMW, που βρίσκεται στην  όμορφη πόλη της Λειψίας (Leipzig).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όφελος  για τους μαθητές  μέσα από τέτοιου είδους δράσεις είναι ανεκτίμητο. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι διεύρυναν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Μάλιστα εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν ξανά σε παρόμοιο πρόγραμμα, διότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν καινούργιους  φίλους και να γνωρίσουν πώς είναι η ζωή σε μια άλλη χώρα.

Αναμφίβολα, ήταν μια πολύ ωραία εκδρομή, με ισορροπία ελεύθερου χρόνου και υποχρεωτικού προγράμματος, που ικανοποίησε τους περισσότερους και άφησε σε όλους πολύτιμες αναμνήσεις και την επιθυμία να επισκεφτούν ξανά την αγαπημένη πόλη του Βερολίνου.

 

Επίσκεψη Περ. Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/ Αυγόρου στη Γερμανία στο πλαίσιο του Erasmus


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718