KESJULY18

2018-04-23 12:22:27
Εκπαίδευση κλάδου Γεωπονίας Περ. Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/Αυγόρου στην Ολλανδία

Εκπαίδευση κλάδου Γεωπονίας Περ. Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/Αυγόρου στην Ολλανδία


Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+

Το σχολείο μας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Van Hall Larenstein της Ολλανδίας, πραγματοποίησε κινητικότητα για εκπαίδευση στη χώρα, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 14 μαθητές των κλάδων Γεωπονίας, Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας συνοδευόμενοι από 4 καθηγητές. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ολλανδία, οι μαθητές μας επισκέφθηκαν εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Van Hall Larenstein και το εκπαιδευτικό κέντρο της Τomatoworld η οποία ειδικεύεται στην καλλιέργεια της ντομάτας. Στο πανεπιστήμιο έγινε παρουσίαση στους μαθητές, από καθηγητές και φοιτητές του κλάδου, σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης μιας εικονικής επιχείρησης ενώ στη συνέχεια όλοι οι παρόντες συμμετείχαν σε διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι. Στο κέντρο εκπαίδευσης της Τomatoworld, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης υδροπονικού μοντέλου θερμοκηπίου ντομάτας με θεαματικά αποτελέσματα τόσο στην παραγωγικότητα 90.000 Kg/στρέμμα όσο και στην εξοικονόμηση νερού αφού έχουν καταφέρει να παράγουν 1kg ντομάτας καταναλώνοντας μόνο 4 λίτρα νερού (στην Κύπρο τα αντίστοιχα νούμερα είναι περίπου 20.000 Kg/στρέμμα και 30 λίτρα νερό/1kg ντομάτας).

Σημαντική ήταν κι η επίσκεψη στην εταιρία Levarht, η οποία ασχολείται με εισαγωγές και εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε όλον τον κόσμο. Εδώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο συσκευασίας και εμπορίας των λαχανικών καθώς επίσης και τα συστήματα ελέγχου ποιότητας που εφαρμόζει η εταιρία καθώς εξάγει σε πολλές δύσκολες και απαιτητικές αγορές, όπως αυτή της Ιαπωνίας.

Επισκεφτήκαμε θερμοκήπια παραγωγής κομμένων λουλουδιών, γλαστρικών και βολβοδών ανθοκομικών καθώς και την μεγαλύτερη ανθαγορά του κόσμου στην εμπορία και διακίνηση λουλουδιών. Οι εμπειρίες όσον αφορά στα αυτόματα συστήματα παραγωγής κομμένων λουλουδιών, πολλαπλασιαστικού υλικού, τυποποίησης, ελέγχου περιβάλλοντος και φυτοπροστασίας (ωφέλιμα έντομα, απολύμανση με ατμό, κ.ά.) ήταν πρωτόγνωρες. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε το θερμοκήπιο έκτασης 70 στρεμμάτων ορχιδέας με παραγωγή 6.000.000 φυτά/έτος το οποίο λειτουργούσε στο σύνολο των εργασιών του αποκλειστικά με ρομπότ.

Στη χώρα της τουλίπας δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε την αγορά, το μουσείο και το φεστιβάλ της τουλίπας καθώς και ολόκληρα χωριά με εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής τοπίου και κηποτεχνίας.

Πέρα από το γεωπονικό μέρος, ενδιαφέρον είχαν και οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις, ο φωτισμός των θερμοκηπίων, τα συστήματα θέρμανσης (με έμφαση στις ήπιες μορφές ενέργειας), οι αυτοματισμοί, κ.ά. Εντυπωσιακή ήταν η εμπειρία στο αντλιοστάσιο του Ρότερνταμ, όπου ρυθμίζεται η στάθμη των υδάτων των καναλιών σε σχέση με τη θάλασσα.

Τέλος, επισκεφτήκαμε τόπους γενικότερου ενδιαφέροντος όπως, παραδοσιακά τυροκομεία, βιοτεχνίες ξύλινων παπουτσιών, το επιστημονικό μουσείο ΝΕΜΟ, παραδοσιακά χωριά, καλλιτεχνικά μουσεία, εργοστάσιο παραγωγής μπύρας, κ.ά.

Αθανάσιος Αρσένης.

Εκπαιδευτής Γεωπονίας 

Εκπαίδευση κλάδου Γεωπονίας Περ. Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/Αυγόρου στην Ολλανδία


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718