KESJULY18

2018-04-21 12:03:11
 Απάντηση στα σχόλια του Μιχ. Πόλη

Απάντηση στα σχόλια του Μιχ. Πόλη


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΠΕΡΣΙΑΝΗ*

1. Από τρεις από τις  ερωτήσεις που μου υποβάλλει ο κ. Μιχ. Πόλης στα σχόλιά του κάτω από το χθεσινό μου άρθρο (α) αν τα επίπεδα των πιστοποιημένων κλάδων σπουδών είναι ψηλά και τα πτυχία που παρέχουν αξιόπιστα, γιατί οι κάτοχοί τους πρέπει να αποδείξουν τις γνώσεις τους με εξετάσεις; β) η μόνη χρησιμότητα του πτυχίου τελικά είναι ότι σου δίνει το δικαίωμα να παρακαθήσεις στις εξετάσεις του ΝΣΔΕ, γ) γιατί ένας υποψήφιος με πρώτο πτυχίο με άριστα, μεταπτυχιακό και δοκτοράτο πρέπει να αποδείξει τις γνώσεις του με εξετάσεις λυκειακού επιπέδου;) φαίνεται ότι ή δεν διάβασε καθόλου το άρθρο μου ή απαξίωσε πλήρως την αρχή της Ισότητας Ευκαιριών που ανέπτυξα σ’ αυτό . Γι’ αυτό τον παρακαλώ να το ξαναδιαβάσει  για να βρει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του.

2. Βέβαια σ’ αυτό δεν θα βρει την απάντηση στο ερώτημά του γιατί αφήνονται «τα πανεπιστήμια να παράγουν πολλαπλάσιους εκπαιδευτικούς από όσους χρειάζονται» διασπαθίζοντας έτσι ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους.  Αυτή θα τη βρει στο Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο ίδιο κείμενο θα βρει απάντηση και  στην απορία του  «γιατί κανένας δεν αγγίζει αυτό το θέμα».

3. Τέλος, επειδή για δεύτερη συνεχόμενη φορά μου υποβάλλει με ευγένεια στα σχόλιά του ότι οι απόψεις μου για το θέμα αυτό δεν έχουν βαρύτητα γιατί γράφω από την ασφάλεια του συνταξιούχου, θα ήθελα να του υποδείξω ότι δεν υποβάλλω αίτηση για διορισμό ούτε προσφεύγω σε δικαστήριο, ώστε να χρειάζεται να έχω έννομο συμφέρον για να δικαιούμαι να ενδιαφέρομαι. Εδώ δεν κάνουμε σκυλοκαυγά, συζητούμε θεωρητικά το ηθικό πρόβλημα της αναζήτησης του πιο δίκαιου εφικτού τρόπου διεκδίκησης αμειπτικών θέσεων στην κρατική εκπαιδευτική υπηρεσία. Και επειδή , όπως μου έγραψε στο προηγούμενο σχόλιο του, αγαπά πολύ τη φιλοσοφία (ξέρω επίσης ότι συμμετέχει τακτικά στις συγκεντρώσεις του Φιλοσοφικού Ομίλου που γίνονται στο Θέατρο Ένα), θα ήθελα να του  αναφέρω ότι ο φιλόσοφος Αριστοτέλης στο βιβλίο του Ηθικά  Ευδήμεια υποστηρίζει, πρώτο, ότι τα ηθικά επιχειρήματα πρέπει να σχετίζονται με αξίες και, δεύτερο,   ότι η ορθότητα της ηθικής κρίσης περιορίζεται από τις επιθυμίες και συμφέροντα του κρίνοντος. Σύμφωνα, λοιπόν με τον Αριστοτέλη, η δική μου κρίση, επειδή ακριβώς είμαι συνταξιούχος και δεν έχω επιθυμίες και προσωπικά συμφέροντα, εμπεριέχει μεγαλύτερο βαθμό αλήθειας από την κρίση εκείνων  που έχουν συμφέροντα ή είναι προσωπικά εμπλεγμένοι στο θέμα.

*Πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Παναγιώτης Νικολάου
Sun April 22, 2018, 20:35:18
Ο κ. Πόλυς τί εισηγείται να γίνει με τον καταλογο διοριστέων φιλολογων που αγγιξε το 7.000? Να υπενθυμίσουμε ότι το 2004 ανοιξαν οι κατάλογοι στους πολιτες ΕΕ κ γεμισε ο καταλογος με εκατονταδες Ελλαδιτες. Μονο το 2004-2005 απο τους 1000 εγγραφεντες οι 650 είναι Ελλαδιτες. Δηλαδη όσοι πήγαν στρατο κ μετα σπουδασαν δεν θα διοριζονταν ποτέ. Επίσης να πουμε οτι στο σχολειο εργαζονται οι πρωτοι αποφοιτοι του 2003. Οταν φτασουμε στο 2004 εκει θα ειναι το προβλημα, το οποιο φαινεται να αγνοουν στην δημοτική εκπαιδευση. Φανηκε κ από τις εξετασεις πόσοι ήταν ετοιμοι να μπουν στα σχολεια...

Δανάη Γεωργιάδου, Φιλόλογος, Β.Δ.
Sat April 21, 2018, 14:52:09
Αγαπητέ κ. Περσιάνη, σας ευχαριστούμε για τα άρθρα σας. Προσβλέπουμε πάντα στις απόψεις σας, για κάθε ζήτημα που αφορά στην παιδεία και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Μιχάλης Α. Πόλης
Sat April 21, 2018, 12:57:27
Με όλο το σεβασμό και την απαιτούμενη ευγένεια
Α. Ούτε εγώ έχω οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον γιατί είμαι μόνιμος από το 1988 και δεν επηρεάζομαι από το ΝΣΔΕ προσωπικά. Ούτε εγώ έχω προσωπικό κίνητρο στην διατύπωση των πιο πάνω απόψεων. Ούτε κανένα από τα παιδιά μου έχει κάνει σπουδές συναφείς με την εκπαίδευση για να αγωνιώ αν θα διοριστούν με το παλιό ή το νέο σύστημα διορισμών.
Β. Ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνει και το δικαίωμα στην εργασία το οποίο καταστρατηγείται λόγω της υπερ - παραγωγής πτυχιούχων. Η μάθηση είναι βέβαια και αυτή δικαίωμα, όμως μπορεί να επιτευχθεί και με αυτομόρφωση και όχι με το να σπουδάζουν οι νέοι σε υπέρ- κεκορεσμένους κλάδους.
Γ. Θα μπορούσαν τα πανεπιστήμια να παράγουν αποφοίτους σε τομείς που χρειάζεται η οικονομία και όχι στην εκπαίδευση που είναι υπέρ- κεκορεσμένη.
Δ. Η ισότητα των ευκαιριών θα πρέπει να διασφαλίζεται και στην εργοδότηση των εκπαιδευτικών. Η επιλογή τους όμως θα πρέπει, κατά την ταπεινή μου άποψη, να γίνεται στην τρίτη λυκείου όπως ίσχυε στην αείμνηστη Παιδαγωγική Ακαδημία.
Ε. Αν ο αριθμός των υποψηφίων εκπαιδευτικών είναι ίσος προς τις προσφερόμενες θέσεις τότε θα υπάρχει κίνητρο για να έρχονται στην εκπαίδευση οι καλύτεροι, αφού θα ξέρουν ότι τελειώνοντας θα εργοδοτηθούν.
Στ. Η υποτίμηση της αξίας των πτυχίων στο ΝΣΔΕ είναι αναντίρρητη, γιατί αυτά δεν επαρκούν πλέον ως προσόντα διορισμού όπως ίσχυε με το προηγούμενο σύστημα.
Ζ. Το προηγούμενο σύστημα διορισμών μηδένιζε το μέσον και εξασφάλιζε διαφανείς διαδικασίες. Αν δεν υπήρχε η υπερ-παραγωγή εκπαιδευτικών από τα πανεπιστήμια δεν θα υπήρχε ανάγκη αλλαγής του. Αντί όμως να περιορίσουν την παραγωγή αποφοίτων δαιμονοποίησαν το σύστημα διορισμών και τελικά το κατάργησαν.
Η. Εφόσον η εισαγωγή του ΝΣΔΕ έγινε για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, δεν θα έπρεπε να υπάρχει οριοθετημένη διαδικασία μέτρησης αυτής της (υποθετικής) βελτίωσης;
Υστερόγραφο
Ναι πράγματι ασχολούμαι με τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά και την Ιστορία Αν με βοηθήσει ο θεός να βγω ζωντανός από το εκπαιδευτικό σύστημα θα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχολούμαι με τα θέματα αυτά.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016