KESJULY18

2018-04-20 12:37:25
Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Preaching the Crusades to the Eastern Mediterranean»

Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Preaching the Crusades to the Eastern Mediterranean»


Το βιβλίο του Δρα Κωνσταντίνου Γεωργίου, για τη σταυροφορία σε συνδυασμό με το κήρυγμαθα παρουσιαστεί επισήμων στις 25 Απριλίου 2018

Η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου προσκαλεί το κοινό στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του  Δρα Κωνσταντίνου Γεωργίου, απόφοιτου Διδακτορικού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τίτλο: Preaching the Crusades to the Eastern Mediterranean: PropagandaLiturgy and Diplomacy, 1305-1352”.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, και ώρα 6:00 μ.μ., στην Αίθουσα 105, στο Κτήριο ΚΩΔ03, του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, στην Πανεπιστημιούπολη (Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά) . 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας.  Το βιβλίο και τον συγγραφέα θα παρουσιάσει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Chris Schabel.

Σύντομη περιγραφή του βιβλίου

Το κήρυγμα ήταν αναπόσπαστο μέρος του σταυροφορικού κινήματος. Το εν λόγω βιβλίο εστιάζει στις προσπάθειες των πρώτων τεσσάρων παπών της Αβινιόν, κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα, να οργανώσουν τις εκστρατείες για το κήρυγμα των σταυροφοριών και εξετάζει το ρόλο του μοναστηριακού και κοσμικού κλήρου κατά τη διεξαγωγή τους. Η ιστορική έρευνα είχε, μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, θέσει την πτώση της Άκρας το 1291 ως το χρονολογικό όριο για τις σταυροφορικές σπουδές. Ωστόσο, η περίοδος 1305-1352, η οποία μέχρι τώρα δεν είχε μελετηθεί λεπτομερώς, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για το σταυροφορικό κήρυγμα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί σημαντική προσθήκη στο ολοένα και πιο ανθηρό, τις τελευταίες δεκαετίες, πεδίο της ιστοριογραφίας των «ύστερων σταυροφοριών». Κεντρικό σημείο αναφοράς στο βιβλίο αποτελούν δύο αλληλένδετα θέματα: η λειτουργική που αναπτύσσει η Ρωμαϊκή Εκκλησία για να διατηρήσει άσβεστη στη Δυτική Ευρώπη τη μνήμη των Αγίων Τόπων και η λαϊκή ανταπόκριση στο σταυροφορικό κάλεσμα κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα. Στο βιβλίο εξετάζεται η εξελισσόμενη χρήση της λειτουργικής για τη σταυροφορία σε συνδυασμό με το κήρυγμα και διασαφηνίζεται ο καταλυτικός ρόλος αυτών των πρακτικών στην καθοδήγηση του λαϊκού αισθήματος υπέρ της σταυροφορικής ιδέας. Βασικό, επίσης, θέμα αποτελεί η ανάλυση των σωζόμενων σταυροφορικών ομιλιών που γράφτηκαν αυτήν την περίοδο από τους σημαντικότερους θεολόγους της εποχής, όλοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Οι κριτικές εκδόσεις αυτών των μέχρι τώρα άγνωστων ή λίγοτερο γνωστών προπαγανδιστικών κειμένων, στο παράρτημα του βιβλίου, αποτελούν πολύτιμη προσθήκη στο σώμα πηγών, μαζί με την παπική αλληλογραφία, που αφορά στην σταυροφορική προπαγάνδα του ύστερου μεσαίωνα. Το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε εξειδικευμένους ιστορικούς όσο και σε φοιτητές του ύστερου σταυροφορικού κινήματος.

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Γεωργίου κατάγεται από το χωριό Κολόσσι της επαρχίας Λεμεσού. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Μεσαιωνική Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2015 αναγορεύτηκε Διδάκτορας Μεσαιωνικής Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Διατμηματικό Πρόγραμμα Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιστορία των σταυροφοριών, Μεσαιωνική Κύπρος και Λατινική Ανατολή, και στην εμφάνιση και ανάπτυξη του μοναχισμού στη Δυτική Ευρώπη κατά το Μεσαίωνα.  Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου εργάζεται στο ερευνητικό πρόγραμμα Continuing the Bullarium Cyprium: Pope John XXII's Letters to Cyprus, 1316-1334, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Chris Schabel.

H εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με δεξίωση.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 22894069


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718