KESJULY18

2018-04-18 11:54:43
Παν. Λευκωσίας: Τι προκαλεί την κρίση στο προσφυγικό και ποιες οι πιθανές λύσεις

Παν. Λευκωσίας: Τι προκαλεί την κρίση στο προσφυγικό και ποιες οι πιθανές λύσεις


Επίκαιρη διεθνής ημερίδα στα πλαίσια του προγράμματος “EUROSOL”

Περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν το 2017 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR). Από αυτούς 11 εκατομμύρια είναι παιδιά, ενώ 22.5 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες, σύμφωνα πάντα με το ίδιο διεθνή οργανισμό. Οι πρόσφυγες στην Ευρώπη, έχουν φτάσει περίπου τα 33 εκατομμύρια και ο αριθμός αυτός αναμένεται πως θα αυξηθεί καθώς η Γηραιά ήπειρος εξακολουθεί να είναι η βασική επιλογή προορισμού για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και αυτούς που ζητούν άσυλο. Παράλληλα αυξάνεται η ανάγκη, μετανάστες να καλύψουν κενά σε θέσεις εργασίας. Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτoύντες άσυλο συμβάλουν στη διαφορετικότητα του πολιτισμού και δημιουργούν σημαντική οικονομική συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή κοινωνία.

Αυτές ήταν μερικές από τις επισημάνσεις όπως κατατέθηκαν στη διάρκεια εξαιρετικά επίκαιρης διακρατικής συνάντησης, που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ήταν μια πρωτοβουλία του Ερευνητικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNRF) στα πλαίσια των διακρατικών δράσεων του προγράμματος “Εuropean Citizens for Solidarity – EUROSOL”, σε μια εποχή κατά την οποία το προσφυγικό προβάλλεται από τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων ΜΜΕ της Ευρώπης (France 24, κλπ) ως ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, με τεράστιες επιπτώσεις για τους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές και τις εθνικές κοινωνίες.

«Η ένταξη είναι μια πρόκληση, τόσο για τα άτομα όσο και για την κοινωνία. Ένα από τα προβλήματα είναι η δυσπιστία και η ξενοφοβία σε ορισμένους κύκλους, επηρεασμένους από λαϊκίστικα συνθήματα σύμφωνα με τα οποία η Ευρώπη κατακλύζεται από μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που παίρνουν από τους ντόπιους θέσεις εργασίας και συμβάλουν στην αύξηση της εγκληματικότητας και της απειλής για τρομοκρατία», επεσήμανε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υποδεικνύοντας πως άλλο ένα πρόβλημα για την ένταξη αποτελεί η έλλειψη πληροφόρησης για τη διαδικασία ένταξης των μεταναστών, αλλά και η αδυναμία κατανόησης αυτής της διαδικασίας από τους γηγενείς πληθυσμούς.

Όπως τόνισε ο Καθ. Φελλάς, η Ευρώπη πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη διεθνών συστημάτων για την προστασία των προσφύγων, ενώ η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της είναι οι μεγαλύτεροι δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Η μεταπολεμική Ευρώπη, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην μετάδοση αυτών των αξιών. Αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο της μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης που κατακλύζει την Ευρώπη, μίλησε για την πετρελαϊκή κρίση του 1973 που συντέλεσε στην αύξηση του προβλήματος, αναφέρθηκε στο ρόλο των ΜΜΕ, στη Μεσόγειο ως γέφυρα αλλά και ως φράγμα γι αυτούς που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, στο ρόλο των χωρών της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κύπρου και Μάλτας - του Ευρωπαϊκού Νότου δηλαδή - στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρθηκε στις 130.000 μη Κυπρίους (16% του συνολικού πληθυσμού) που ζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, και ολοκλήρωσε αναφερόμενος στο ρόλο του προγράμματος EUROSOL και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της διακρατικής συνεργασίας, η οποία είναι σημαντική για τη διασφάλιση βιώσιμων λύσεων στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανισότητα και την απειλή βίαιου εξτρεμισμού, ενώ απαιτείται η καταπολέμηση τους, καθώς και των κοινωνικών διακρίσεων, μέσω, μεταξύ άλλων, της ενθάρρυνσης των νέων που ζουν σε δύσκολο κοινωνικό περιβάλλον», επισήμανε η Μαρία Χατζηγεωργίου του Cyprus National Agency.

Στην διακρατική συνάντηση για το προσφυγικό, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά με τη μορφή «στρογγυλής τραπέζης» ζητήματα όπως: Τα αίτια της προσφυγικής κρίσης με αναλύσεις από φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του προσφυγικού σε άτομα και σε οικογένειες από φοιτητές του Προγράμματος Ψυχολογίας, και Βιώσιμες Παρεμβάσεις και Λύσεις βασισμένες στην Αλληλεγγύη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από φοιτητές του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας.

Όπως τονίστηκε στο διεθνές συνέδριο το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπό τον συντονισμό του Altius Francisco de Vitoria Foundation (Ισπανία) και σε συνεργασία με τον Δήμο της Μαδρίτης (Ισπανία), το κέντρο Ateneo Pontificio Regina Apostolorum – UNESCO Chair in Bioethics & Human Rights (Ιταλία), τον Οργανισμό BIDA e.V Kultur und Bildung (Γερμανία), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης (Βουλγαρία), την οργάνωση Stowarzyszenie B-4 (Πολωνία), το Κολλέγιο Vilniaus Verslo Kolegia (Λιθουανία), και το Ίδρυμα Diagrama Foundation (Ηνωμένο Βασίλειο), θα εμπλέξουν άμεσα 750 άτομα και έμμεσα περίπου 16.000 άτομα, δικαιούχους σε διάφορες εκδηλώσεις στον τομέα της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συμμετοχής και του εθελοντισμού, όπως προβλέπει η ΕΕ.

Το έργο ΕuroSol επιχειρεί να συγκεντρώσει πολίτες από διαφορετικές χώρες που ενδέχεται να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το άσυλο και τη μετανάστευση και να τους ενθαρρύνει να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους ασύλου και μετανάστευσης. Πιο αναλυτικά, πολίτες από 8 κράτη μέλη θα συζητήσουν και θα προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα αλλά και εποικοδομητικοί διάλογοι μεταξύ των ενδιαφερομένων θα επιδιώξουν κοινές αποδεκτές λύσεις τόσο σε τοπικό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τους πολιτικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της καταπολέμησης του στιγματισμού των μεταναστών και την ενθάρρυνση της ανοχής και της ενσυναίσθησης. Το σύνολο των δράσεων αναμένεται να συνδράμει στην ανάπτυξη συνεκτικών, ειρηνικών και ανεκτικών στη διαπολιτισμική συμβίωση κοινωνιών.

Παν. Λευκωσίας: Τι προκαλεί την κρίση στο προσφυγικό και ποιες οι πιθανές λύσεις


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718