KESJULY18

2018-04-18 10:22:51
Δημοτικό Σχολείο Σταυρού (Κ.Β’): Ημερίδα Παραγωγής Γραπτού Λόγου

Δημοτικό Σχολείο Σταυρού (Κ.Β’): Ημερίδα Παραγωγής Γραπτού Λόγου


   Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δημοτικού Σχολείου Σταυρού (Κ.Β’) στα δύο καινοτόμα προγράμματα: (α) Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης (3ο έτος συμμετοχής) και (β) Πρόγραμμα Καινοτόμα Σχολεία και Εκπαιδευτικοί Πυρήνες (1ο έτος) τα οποία υποστηρίζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018, σε πρωινό χρόνο, «Ημερίδα Παραγωγής Γραπτού Λόγου», στην οποία συμμετείχαν μαθητές/μαθήτριες και γονείς του σχολείου.  Η γονική εμπλοκή (άνοιγμα του σχολείου προς τα έξω) αποτελεί παράγοντα εστίασης της σχολικής μονάδας.

Συγκεκριμένα, για το πρώτο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο της Ενότητας του μαθήματος των Ελληνικών, «Ιστορίες Παιδιών», οι μαθητές/μαθήτριες της Δ’2 συνεργάστηκαν μαζί με τους γονείς τους ακολουθώντας την πορεία διδασκαλίας που σχεδίασε η υπεύθυνη τμήματος κ. Αργυρώ Σάββα, και, με βάση το υλικό που είχαν μπροστά τους: δικές τους προσωπικές φωτογραφίες και εικόνες από πίνακες διάσημων ζωγράφων, πέτυχαν με ένα ασυνήθιστο, ευχάριστο και αβίαστο τρόπο να συνθέσουν τη δική τους φανταστική αφήγηση, και τελικό προϊόν ένα τρισδιάστατο αυτοσχέδιο παραμύθι.

Για το δεύτερο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο της Ενότητας του μαθήματος των Ελληνικών, «Μυστήρια - Επιστημονική Φαντασία», οι μαθητές/μαθήτριες της Ε΄2 συνεργάστηκαν με τους γονείς τους, και με την καθοδήγηση της υπεύθυνου τμήματος κ. Μαρίας Μιχαηλίδου, χρησιμοποίησαν τις Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Πληροφορίας (ΤΠΕ) και, ειδικότερα, την αξιοποίηση εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας (VirtualReality) και Επαυξημένης Πραγματικότητας (AugmentedReality), για να περιηγηθούν στο διάστημα και σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και να εξερευνήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέσα από τρισδιάστατες χωρικές αναπαραστάσεις και εικονικά περιβάλλοντα.  Οι πολύτιμες αυτές εμπειρίες και τα στοιχεία που κατέγραφαν οι μαθητές/μαθήτριες, κατά την εξερεύνησή τους, αποτέλεσαν ισχυρό ερέθισμα στην ικανοποίηση του αρχικού στόχου που ήταν η παραγωγή γραπτού λόγου.  Το ισχυρό ερέθισμα διευκόλυνε τη διαδικασία συγγραφής φανταστικής ταξιδιωτικής αφήγησης, που ήταν το ζητούμενο.

Οι γονείς των μαθητών/μαθητριών, που συμμετείχαν στην Ημερίδα, γνώρισαν σύγχρονες προσεγγίσεις γενικής παιδαγωγικής, είχαν την ευκαιρία, βιωματικά, να γνωρίσουν καινοτόμες και δημιουργικές διδακτικές πρακτικές, βασισμένες στο Αναδομημένο Αναλυτικό Πρόγραμμα Ελληνικών Δημοτικής Εκπαίδευσης και, ειδικότερα, στους Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας Παραγωγής Γραπτού Λόγου, συνεργάστηκαν με το παιδί τους, διδάχτηκαν και έμαθαν μαζί και αναγνώρισαν καλές πρακτικές σύγχρονης διδασκαλίας και μάθησης τελείως διαφορετικές από αυτές που οι ίδιοι βίωσαν όταν ήταν μαθητές. 

Η Διεύθυνση και το Προσωπικό του σχολείου ευχαριστούν τον οικείο Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης, κύριο Χρίστο Δημοσθένους, για τη συμμετοχή στις εργασίες της Ημερίδας και τη συνεχή στήριξη που παρέχει στο σχολείο για συνεχή βελτίωση.  Επίσης, θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στους Λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Σπύρο Σοφοκλέους και Δρ Χρίστο Ρουσιά, για την επιστημονική και πρακτική συμβολή τους στην οργάνωση και στην αποτελεσματικότητα της Ημερίδας.

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στους γονείς και στους/στις μαθητές/μαθήτριες των δύο τμημάτων, που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν με ζήλο, υπευθυνότητα και ενθουσιασμό στην Ημερίδα.  Στο Δελτίο Εξόδου, οι γονείς αποτίμησαν την Ημερίδα ως πολύ σημαντική, πρωτόγνωρη, δημιουργική, ευχάριστη που ικανοποίησε τον αρχικό στόχο, που ήταν η παραγωγή γραπτού λόγου, και επίσης αναγνώρισαν το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο του σχολείου.

Η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Σταυρού (Κ.Β’)  


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718