KESJULY18

2018-04-16 18:48:44
Προς ηγεσία ΟΕΛΜΕΚ: Δε θα γίνει αποδεκτή καμία οπισθοχώρηση από τις υποδείξεις του αναλογιστή

Προς ηγεσία ΟΕΛΜΕΚ: Δε θα γίνει αποδεκτή καμία οπισθοχώρηση από τις υποδείξεις του αναλογιστή


Για τη σύσταση Ταμείου Προνοίας Νεοεισερχομένων

ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

         Στις αρχές Δεκεμβρίου 2017 παραδόθηκε στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ η αναλογιστική μελέτη (40 σελίδων) για τη σύσταση Κυβερνητικού Ταμείου Προνοίας Νεοεισερχόμενων Καθηγητών (μονιμοποιηθέντων μετά την 1/10/2011). Ιδιωτικό γραφείο αναλογιστών και συμβούλων πήρε εντολή από την ΟΕΛΜΕΚ να εκπονήσει μια τέτοια μελέτη, μετά την εξευτελιστική και γελοία πρόταση (για το ζήτημα αυτό) που δόθηκε από Κυβερνητικής πλευράς στις 21/11/2017. Οι όροι εντολής από την ΟΕΛΜΕΚ προς το ιδιωτικό γραφείο, ξεκάθαροι. Να εκπονηθεί μελέτη, η οποία θα παρέχει ισόποσα ωφελήματα (με το προηγούμενο κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων) στους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι από το 2011 και μέχρι σήμερα, δεν καλύπτονται από κανενός είδους συνταξιοδοτική παροχή (πλην της πενιχρής σύνταξης των Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

         Η αναλογιστική μελέτη παρουσιάστηκε στην τελευταία Π.Σ.Γ.Α.  της ΟΕΛΜΕΚ. Πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας δουλειά. Από τότε αναμέναμε την ουσιαστική πίεση που θα ασκούσε η Οργάνωση  προς το Υπ. Οικονομικών για σύσταση του Ταμείου Προνοίας με δίκαιους όρους για τα επηρεαζόμενα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ. Δεν είδαμε τίποτα «επί του πρακτέου» όμως… Θυμίζω ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017 συστάθηκε «Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας Νεοεισερχόμενων Καθηγητών» (απαρτίζεται από μέλη όλων των παρατάξεων), η οποία διεξήγαγε ψήφισμα μαζεύοντας πέραν των 700 υπογραφών, με ξεκάθαρη απαίτηση, τη λήψη δυναμικών μέτρων εκ μέρους της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, εάν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 το ζήτημα του Ταμείου Προνοίας δε λάμβανε αίσιο τέλος. Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αρνήθηκε πεισματικά όμως να λάβει οποιαδήποτε μέτρα. Πρωτοκλασάτα δε στελέχη της ηγεσίας της,  αποκαλούσαν απαξιωτικά τη δράση της Ομάδας Πρωτοβουλίας ως «εξωθεσμική» και τα μέτρα που προτείναμε ως «αναχρονιστικά». Έγραφαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τα γεγονότα έχουν ξεπεράσει τη δράση της Ομάδας Πρωτοβουλίας και ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 το Ταμείο Προνοίας θα συσταθεί τελεσίδικα». Βεβαίως όλα αυτά τα στελέχη μετά την 31η Δεκεμβρίου 2017 και το απόλυτο μηδέν που επιτεύχθηκε, κρύφτηκαν…. Βγήκαν μετά και μας είπαν ότι μέχρι 31/5/2018 θα συσταθεί το Ταμείο Προνοίας. Οψόμεθα …. Στις δηλώσεις είναι καλοί, στις πράξεις είναι που υστερούν.

         Ξεκαθαρίζουμε όμως σε όλους αυτούς, και σε όσους άλλους θα διαπραγματευτούν με το Υπ. Οικονομικών, ότι δε θα δεχθούμε κανενός είδους έκπτωση στα συνταξιοδοτικά μας ωφελήματα και καμία απόκλιση από τις υποδείξεις της αναλογιστικής μελέτης. Επιγραμματικά αναφέρω πως δεν είναι υπό διαπραγμάτευση τα εξής:

α) Οποιαδήποτε εφάπαξ ποσά που θα πληρωθούν από το Ταμείο Προνοίας δε θα πρέπει να φορολογούνται, όπως δε φορολογούνται σε κανένα άλλο Ταμείο Προνοίας (σε αντίθεση με το τι προνοεί η κυβερνητική πρόταση).

β) Να δίνεται η επιλογή προς το κάθε μέλος για εφάπαξ πληρωμή ή για μετατροπή μέρους των δικαιωμάτων του σε ισόβια μηνιαία σύνταξη (σε αντίθεση με το τι προνοεί η κυβερνητική πρόταση).

γ) Να πιστώνεται ο λογαριασμός του εκπαιδευτικού στο νεοσύστατο Ταμείο Προνοίας με αναδρομικές εισφορές πληρωτέες για την περίοδο 2007-2017 και τοκιζόμενες με επενδυτική απόδοση μέχρι τη στιγμή έναρξης και λειτουργίας του Ταμείου (δεν προνοεί κάτι τέτοιο η κυβερνητική πρόταση).

δ) Να στοχευθεί ποσοστό αναπλήρωσης 70-80% του τελικού μισθού για να επιτευχθεί επάρκεια σε σχέση με τις συνταξιοδοτικές παροχές των μελών. Ποσοστά εισφοράς  17,5%-24% αναμένεται να δώσουν τα πιο πάνω ποσοστά αναπλήρωσης. Ως εκ τούτου αν τα μέλη συνεισφέρουν 5%, ο εργοδότης θα πρέπει να συνεισφέρει 12,5%  κ.ο.κ  (σε αντίθεση με το τι προνοεί η κυβερνητική πρόταση, δηλαδή συνολικό ποσοστό εισφοράς 6,4%, γελοιότητες….).

        Με απλά λόγια, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν είναι προς διαπραγμάτευση τα συνταξιοδοτικά μας ωφελήματα, τα οποία η αναλογιστική μελέτη  υποδεικνύει με σαφήνεια. Εάν η κυβερνητική πλευρά   επιμείνει στην εξευτελιστική πρόταση που έδωσε (ή σε …. λιγότερο εξευτελιστική), ας τους αφήσουν να «κλείσουν» το θέμα μονομερώς και η ΟΕΛΜΕΚ να δηλώσει την αντίθεσή της με άμεση λήψη μέτρων εντός των σχολείων. Στη συνέχεια η ΟΕΛΜΕΚ οφείλει να στηρίξει τόσο οικονομικά  όσα και νομικά, τα μέλη της σε δικαστικό αγώνα για ανάκτηση των συνταξιοδοτικών τους ωφελημάτων. Ας διαρκέσει τρία, τέσσερα, πέντε ή όσα χρόνια χρειαστεί η υπόθεση στα δικαστήρια. Η «Αρχή της ίσης μεταχείρισης» των εργαζομένων, ως γενική αρχή του εργατικού δικαίου, θα μας δικαιώσει. Νομικοί κύκλοι μας το έχουν ξεκαθαρίσει. Αρκεί η ΟΕΛΜΕΚ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

        Ας αποφασίσει η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αν θα είναι μαζί μας, δίπλα μας ή απέναντι μας. Στην περίπτωση όμως που δεν πράξει τα δέοντα, δε θα μείνουμε αδρανείς. Θα είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να κινηθούμε και εναντίον της ίδιας της Οργάνωσης, αφού δε διαφύλαξε τα δικαιώματά μας ως όφειλε και όπως ορίζει το ίδιο το καταστατικό της  (Άρθρο 4, σημεία 4.3 και 4.6). Οι επηρεαζόμενοι καθηγητές είναι πολλοί πλέον (πέραν των 1500 ατόμων) και αποτελούν το 25% του συνόλου των καθηγητών, που θα γίνει με τα χρόνια το 33% και μετά το 50%, κ.ο.κ. Την αποκλειστική ευθύνη για ενδεχόμενο «σχίσμα» στην Οργάνωση θα φέρει η σημερινή ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ. Κάποια άτομα να ηγηθούν της προσπάθειας θα υπάρξουν οπωσδήποτε και δεν είναι μόνο η «Ομάδα Πρωτοβουλίας» που ενδιαφέρεται για το ζήτημα. Είναι πολλοί από τους επηρεαζόμενους που έχουν κατανοήσει το μέγεθος του εμπαιγμού και ότι αυτό σε αριθμούς συνεπάγεται απώλειας  498.000  ευρώ σε συνταξιοδοτικά ωφελήματα για τον καθένα μας (το ποσό αναφέρεται στην αναλογιστική μελέτη).

       Κλείνοντας, αντιγράφω αυτούσιο τον επίλογο από προηγούμενο άρθρο μου στις 21/6/2017 : Αν η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ παρουσιαστεί αποφασιστική, όπως διατυμπανίζει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, το πρόβλημα θα λάβει τέλος «αναίμακτα». Μπορεί όμως να το πράξει; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα … Tόσο διαχρονικό και τόσο επίκαιρο το ερώτημα, αν και για πολλούς έχει ήδη απαντηθεί. Τα περιθώρια λάθους στενεύουν πλέον για την ηγεσία της Οργάνωσης. Η 31η   Μαΐου  2018 πλησιάζει απειλητικά, ας το συναισθάνονται οι αρμόδιοι…

*Μαθηματικός

Πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Αντικαταστατών-ΟΕΛΜΕΚ

Γενικός Γραμματέας Επαρχιακού Γραφείου ΟΕΛΜΕΚ-Λευκωσίας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016