KESJULY18

2018-04-15 12:38:03
Οι παραδοχές της επιστημονικής επιτροπής του ΥΠΠ και η μη παραδοχή που εκκρεμεί

Οι παραδοχές της επιστημονικής επιτροπής του ΥΠΠ και η μη παραδοχή που εκκρεμεί


 ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ*

Μέσα από ένα πολυσέλιδο έγγραφο που προσπάθησαν να περιγράψουν αρκετά αυτονόητα αλλά και να δικαιολογήσουν κάποια αδικαιολόγητα, η επιστημονική επιτροπή για την Στατιστική επεξεργασία των εξετάσεων Διορισίμων προέβηκε σε δύο μεγάλες παραδοχές:

(α)   Η μέθοδος στατιστικής επεξεργασίας που εφαρμόστηκε, επιτρέπει την κατάταξη των υποψηφίων για την τρέχουσα εξεταστική περίοδο, δεν διασφαλίζει όμως ότι η μοριοδότησή τους θα είναι συγκρίσιμη με τη μοριοδότηση των επόμενων εξεταστικών περιόδων.

(β)   …Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι η «σειρά» των υποψηφίων είναι δυνατόν, αλλά όχι απαραίτητο, να αλλάξει (σε σχέση με το άθροισμα των αρχικών τους βαθμολογιών)

Να θυμίσω ότι στο έγραφο με τίτλο

«Μέθοδος στατιστικής επεξεργασίας αρχικών βαθμολογιών ανά μάθημα:» που είναι δημοσιευμένο στην Ιστοσελίδα των εξετάσεων αναφέρει τα εξής:

«Με τη χρήση της συγκεκριμένης εξίσωσης αναπροσαρμογής των αρχικών βαθμολογιών:

(α)   δεν επηρεάζεται η σύγκριση μεταξύ των υποψηφίων αυτής της εξεταστικής περιόδου επειδή όλοι μετακινούνται αναλογικά δεξιά ή αριστερά στη βαθμολογική κλίμακα,

(β)   καθίσταται εφικτή τη συγκρισιμότητα των βαθμολογιών της παρούσας εξεταστικής περιόδου με επόμενες εξεταστικές περιόδους.»

Επίσης στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας εξετάσεων που στάληκε σε όλα τα ΜΜΕ και υπάρχει ακόμα στην σχετική Ιστοσελίδα αναφέρεται το εξής:

«H σειρά των υποψηφίων σε κάθε εξέταση αντικειμένου δεν αλλάζει (π.χ. ο πρώτος παραμένει πρώτος, ο δεύτερος παραμένει δεύτερος κ.ο.κ.).

Συμπερασματικά, είναι καλό ότι αναγνώρισαν τα δύο μεγάλα λάθη που έκαναν, εκ των οποίων το ένα, είναι στην ουσία η παραδοχή ότι η στατιστική τους επεξεργασία δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς που προνοεί η Νομοθεσία, ότι δηλ. διενεργείται στατιστική επεξεργασία «για σκοπούς ενιαίας κατάταξης των υποψήφιων που συμμετέχουν στις γραπτές εξετάσεις σε διαφορετικές εξεταστικές περιόδους και που έχουν επιτύχει στις γραπτές εξετάσεις»

Εξακολουθούν να κάνουν ότι δεν καταλαμβαίνουν για ακόμα ένα πολύ καθοριστικό. Η Στατιστική τους επεξεργασία δεν ανακοινώθηκε και δεν συμφωνήθηκε από πριν, και είχε συγκεκριμένη επίδραση στην αλλοίωση της κατάταξης των αποτελεσμάτων, ενώ μια άλλη θα είχε εντελώς διαφορετική. Και η επιλογή να γίνει στατιστική επεξεργασία με χρήση παραμέτρων μόνο από τον μικρό πληθυσμό των όσων «πετυχαν» είναι προβληματική όπως επεξήγησα σε προηγούμενο μου άρθρο. Θα μπορούσε βέβαια αν είχε ανακοινωθεί να γίνουν βελτιώσεις και να υιοθετηθεί.

Επικαλούνται ότι δεν ανακοινώθηκε διότι εφαρμόζεται η ίδια μέθοδος στις Παγκύπριες εξετάσεις και είναι γνωστή. Ουδέν αναληθέστερο… Και τους προκαλώ να εφαρμόσουν ακριβώς την ίδια μέθοδο που εφαρμόζεται για την αναγωγή της βαθμολογίας των μαθημάτων στις Παγκύπριες. Με την ίδια φόρμουλα (προσαρμοσμένη βέβαια στις εδώ βαρύτητες) και υπολογισμό των παραμέτρων από ολόκληρο των πληθυσμό των συμμετεχόντων και όχι από τους «επιτυχόντες» και μόνο.  Και να μας δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα με τις νέες κατατάξεις των υποψηφίων. Θα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ότι η στατιστική επεξεργασία που εφάρμοσαν δεν είναι η μοναδική που μπορούσε να εφαρμοστεί και το πιο πιθανόν ούτε και η ιδανική.

Αναμένω λοιπόν από τον Υπουργό να καλέσει τους επιστημονικούς του συμβούλους να εξετάσουν και αυτή την διαδικασία που περιγράφω πιο πάνω και να μας ενημερώσουν για τα αποτελέσματα, προβαίνοντας σε ακόμα μια παραδοχή… «Ναι υπάρχουν κι άλλο τρόποι με διαφορετικές επιδράσεις στην κατάταξη που δεν εξετάσαμε αν είναι καταλληλότερες».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Sun April 15, 2018, 12:47:20
Φίλε μου, αν υπήρχαν επιστημονικοί σύμβουλοι, ή έστω κάποιοι να σκέφτονται πριν δώσουν οδηγίες, δεν θα είχαμε αυτό το έκτρωμα.
Η πρόθεση μπορεί να είναι καλή (αξιοκρατία και επιλογή των καλυτέρων) όμως η μέθοδος είναι λανθασμένη απο τη σύλληψή της. Οι εξετάσεις δεν κρίνουν τους καλύτερους. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις, έγιναν απο πείσμα για να μην αναγνωριστούν τα λάθη, οι παραλήψεις και η έλλειψη μελέτης, προγραμματισμού και επίβλεψης σε ανώτερα κλιμάκια.
Η Υπηρεσία Εξετάσεων στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην φέρει και ευθύνη αν οι εντολές έρχονταν απο κάποιους αλεξιπτωτιστές που συμβουλεύουν τον Υπουργό.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718